Abstract
Amaç: Zehirlenmeler çocukluk çağının en akut morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Zehirlenme vakalarının incelenmesi hem uygun klinik uygulama yaklaşımlarının benimsenmesi hem de ilgili önleyici tedbirlerin alınması açısından dikkate değer görülmektedir.
Gereç ve Yöntemler: Bu araştırmada 5 yıllık dönemde (2014-2019), 0-18 yaş arası toplam 674 çocuk zehirlenme olgusu incelendi. Tüm olguların klinik verileri hastane bilgi sistemi üzerinden geriye dönük olarak incelendi.
Bulgular: Tüm olgular arasında zehirlenme oranının %0.54 ve ortalama başvuru yaşının 8.65±6.0 yıl olduğu görüldü. Olguların %51.5'i kız, %48.5'i erkekti. Zehirlenmelerin, bir-beş yaş arası erkeklerde çoğunlukla kaza sonucu, 15-17 yaş arası kızlarda ise intihar amaçlı olduğu saptanmıştır. En sık medikal ilaçlarla (%39.5), ikinci sırada ise karbon monoksit ve kimyasal koroziv maddelerle zehirlenmeler görülmüştür.
Santral sinir sistemi ilaçları ile zehirlenmeler %21.7 ile daha sık görülürken, intihar amaçlı en sık kullanılan ilaçlar olan antidepresanlar ile zehirlenme oranı %16 idi. Olguların çoğuna (%61.7) semptomatik tedavi uygulandı. Hastanede kalış süresi ortalama 1.23±1.22 gün olup hiçbir hastamız kaybedilmedi
Sonuç: Bütün yaş gruplarında ilaçla zehirlenme yüksek sıklıkta görülmekte, küçük yaşlarda kazara alım ön planda iken adölesan grubunda ve kız çocuklarında suisidal girişim niyeti yüksek oranda gözlenmiştir.