BibTex RIS Cite

The Effect of Black Cumın (Nıgella satıva) on Performance in The Lambs

Year 2012, Volume: 5 Issue: 2, 27 - 33, 01.06.2012

Abstract

References

  • Al-Ghamdi MS. 2001. The antiinflammatory, analgesic and antipyretic activity of Nigella sativa. J Ethnopharmacol. Jun;76(1):45-48. Al-Nazawi MH, El-Bahr Hypolipidemic and hypocholesrolemic effect of SM. 2012. 2007d. http://www.ohayani.com/ ohayani/archives.php/mucize/82 41
  • Awadalla IM, Gehad, AE. 2003. Effect of supplementing growing sheep rations with black cumin seeds (Nigella sativa). J. Agric. Sci. Mansoura University, 28: 185–94.
  • Castillejos L, Calsamigla S, Ferret A. 2006. Effect of essential oil active compounds on rumen microbial fermentation and nutrient flow in in vitro systems. J Dairy Sci. Jul;89(7):2649-58.
  • Çiftci H, Özkaya A, Vatansev H, Kıyıcı A, Öztürk B, Evliyaoğlu N. 2011. Doğu Anadolu Bölgesindeki Çörek Otu (Nigella sativa, L) tohumunun kimyasal bileşimi. 1. Helal ve sağlıklı gıda kongresi,19-21 Kasım 2011, Ankara
  • Demir H, Kahraman R, Özcan M, Kaygısız FH, Ekiz B. 2002. Kıvırcık kuzuların rasyonuna katılan Zinc Bacitracinin besi performansına, bazı karkas özelliklerine ve kuzu maliyetlerine etkisi İ.Ü. Vet. Fak. Derg.28(1),185-198.
  • Denli M, Okan F, Uluocak AN. 2004. Effect Of Dieatary Black Seed Extract Supplementation On Laying Performance And Egg Quality Of Quail. J App Anim Res, Dec. 26(2): 73-76.
  • Ekiz B, Altınel A. 2005. Kıvırcık koyunlarından kaliteli kesim kuzuları elde etmek amacıyla alman siyah baslı etçi koyunu genotiplerinden yararlanma olanakları II.Kuzularda besi, kesim ve karkas özellikleri. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 31(2):75-89.
  • El-Ekhnawy K, Otteifa A. 1999. Post-weaning reproductive activity of Barki ewes lambing in spring fed Nigella sativa oil seed meal. Assiut Vet.Med. J.Vol. 40 No. 80
  • El-Kadi A, Kandil O. 1986. Kuwait. Bull Islamic Med. Proceeding of the 4thInternational Conference on Islamic Medicine,; 4: 344-8 Effect of Nigella sativa (the black seed) on immunity.
  • El-Naggar ARM, El-Deib AEM. 1992. “Habbat El-Barka” J Egypt Soc Pharmacol Exp The ; 11 (2): 781-800.A study of some biological activities of Nigella sativa (black seeds)
  • Güler T, Dalkılıç B, Ertaş ON. 2002. The Effect of Black Cumin Seeds İn Diets On The Performance Of Broilers,
  • Hosseinzadeh H, Bazzaz BFZ, Haghi MM. 2007. Antibacterial Activity of Total Extracts and Essential oil of Nigella Sativa L. Seeds in Mice. Pharmacolgyonline 2: 429-435
  • Hosseinzadeh H, Parvardeh S, Asl M. 2005. Intracerebroventriculer thymoquinon the major constituent of Nigella sativa seeds, suppresses epileptic seizures in rats. Med Sci Monit. 11(4); BR106-10. Epup 2005 Mar 24. administration of
  • Kokdil G, Tamer L, Ercan B. 2006a. Effects of Nigella orientalis and N. segetalis fixed oils on blood biochemistry in rats. Phytotherapy Research 20(1):71-75
  • Koracevic D, Koracevic G, Djordjevic V, Andrejevic S, Cosic V. 2001. Method for the measurement of antioxidant activity in human fluids. J Clin Pathol. 54:356-361.
  • Kökdil G, Tamer L, Ercan B, Celik M, Atik U. 2006b. Effects of Nigella orientalis and N. segetalis fixed oils on blood biochemistry in rats. Phytother Res. 2006 Jan;20(1):71-5.
  • Mehmet K, Ömer C, Ahmet K. 2004. The antioxidative and antihistaminic effect of Nigella sativa and its major constituent, thymoquinone on ethanol-induced gastric mucosal damage . Arch Toxic 80 (4); 217-24
  • Mohammed IM. 2007.Evaluation of Growth Performance for Growing Maghraby Camel Fed on Un-conventional Feed. International J Agric and Biol. 1560-8530-1-18-21.
  • Nergiz, C, Ötles S. 1993. Chemical composition of Nigella sativa L. Seeds, Food Chem, 48, 3, 259- 261
  • Nickavar B, Mojab F, Javidnia K, Amoli MAR. 2003. Chemical Composition of the Fixed and Volatile Oils of Nigella sativa L. Z. Naturforsch. 58 c, 629-631
  • Özbey O, Esen F, Asyöndü M. 2000. ‘Kıvırcık x (Sakız x Morkaraman) F1 ve Sakız x (Kıvırcık x Morkaraman ) F1 Melezi Kuzularda Verim Özellikleri. I. Büyüme, Yaşama Gücü ve Vücut Ölçüleri,’’, Yüzüncü Yıl Üniv. Vet.Fak. Derg., 11, (2), 27-33.
  • Rathee P.-S, Mishra S.-H, Kaushal R. 1982. Anti microbial activity of essential oil, fixed oil and unsa ponifiable matter of Nigella sativa L. Indian J. Pharm. Sci. 44, 8Ð10.
  • SPSS, 10.0 Package Program, 1998. User’s Guide, SPSS Inc, Chicago, Illinois, USA.
  • Wagner H, Fransworth NR 1990. Economic and Medicinal Plant Research, Vol. 4, Plants and Traditional Medicine, Academic press,
  • Zaoui A, Cherrah Y, Mahassini N, Alaoui K, Amarouch H, Hassar M. 2002. Acute and chronic toxicity of Nigella sativa fixed oil. Phytomedicine. Jan;9(1):69-74.

Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi

Year 2012, Volume: 5 Issue: 2, 27 - 33, 01.06.2012

Abstract

Bu araştırma kuzu konsantre yemlerinde kullanılan çörek otu tohumunun (Nigella Sativa) canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, kan serumunda antioksidan kapasite, total protein, üre ile rumen sıvısında ph ve rumen üre azotu düzeylerine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada her birinde 6 pırlak kuzu bulunan toplam 5 grup oluşturulmuştur. Araştırma, konsantre yemlerine çörek otu katılmayan (kontrol grubu) ve sırasıyla % 1, 2, 3 ve 4 oranlarında çörek otu ilave edilen toplam 5 grup üzerinde yürütülmüştür. Gruplarda 12-14 haftalık yaşta, toplam 30 kuzu barındırılmıştır. Araştırma 8 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlarda kaba yem olarak yonca otu kullanılmıştır. Su ve yem serbest olarak verilmiştir. Canlı ağırlıkları belirlemek için kuzular haftalık olarak tartılmıştır. Yem tüketimlerini belirlemek için günlük olarak yemler tartılmıştır. Kuzular grup yemlemesine tabi tutulmuştur. Besi süresi sonunda bütün kuzulardan kan, rumen sıvısı numunesi alınmıştır. Canlı ağırlık artışları ortalaması kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 325.0, 320.3, 312.8, 324.2, 323.8 g olarak tespit edilmiş ve gruplar arasındaki fark istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır. Çörek otunun % 4 düzeyine kadar kuzu konsantre yemlerinde kullanılması ile yemden yararlanma oranları ile kan serumunda incelenen parametrelerden total protein, üre ve antioksidan kapasite ve rumen sıvısında üre değerleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Buna karşın çörek otunun, rumen sıvısının pH değerini artırdığı (P

References

  • Al-Ghamdi MS. 2001. The antiinflammatory, analgesic and antipyretic activity of Nigella sativa. J Ethnopharmacol. Jun;76(1):45-48. Al-Nazawi MH, El-Bahr Hypolipidemic and hypocholesrolemic effect of SM. 2012. 2007d. http://www.ohayani.com/ ohayani/archives.php/mucize/82 41
  • Awadalla IM, Gehad, AE. 2003. Effect of supplementing growing sheep rations with black cumin seeds (Nigella sativa). J. Agric. Sci. Mansoura University, 28: 185–94.
  • Castillejos L, Calsamigla S, Ferret A. 2006. Effect of essential oil active compounds on rumen microbial fermentation and nutrient flow in in vitro systems. J Dairy Sci. Jul;89(7):2649-58.
  • Çiftci H, Özkaya A, Vatansev H, Kıyıcı A, Öztürk B, Evliyaoğlu N. 2011. Doğu Anadolu Bölgesindeki Çörek Otu (Nigella sativa, L) tohumunun kimyasal bileşimi. 1. Helal ve sağlıklı gıda kongresi,19-21 Kasım 2011, Ankara
  • Demir H, Kahraman R, Özcan M, Kaygısız FH, Ekiz B. 2002. Kıvırcık kuzuların rasyonuna katılan Zinc Bacitracinin besi performansına, bazı karkas özelliklerine ve kuzu maliyetlerine etkisi İ.Ü. Vet. Fak. Derg.28(1),185-198.
  • Denli M, Okan F, Uluocak AN. 2004. Effect Of Dieatary Black Seed Extract Supplementation On Laying Performance And Egg Quality Of Quail. J App Anim Res, Dec. 26(2): 73-76.
  • Ekiz B, Altınel A. 2005. Kıvırcık koyunlarından kaliteli kesim kuzuları elde etmek amacıyla alman siyah baslı etçi koyunu genotiplerinden yararlanma olanakları II.Kuzularda besi, kesim ve karkas özellikleri. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 31(2):75-89.
  • El-Ekhnawy K, Otteifa A. 1999. Post-weaning reproductive activity of Barki ewes lambing in spring fed Nigella sativa oil seed meal. Assiut Vet.Med. J.Vol. 40 No. 80
  • El-Kadi A, Kandil O. 1986. Kuwait. Bull Islamic Med. Proceeding of the 4thInternational Conference on Islamic Medicine,; 4: 344-8 Effect of Nigella sativa (the black seed) on immunity.
  • El-Naggar ARM, El-Deib AEM. 1992. “Habbat El-Barka” J Egypt Soc Pharmacol Exp The ; 11 (2): 781-800.A study of some biological activities of Nigella sativa (black seeds)
  • Güler T, Dalkılıç B, Ertaş ON. 2002. The Effect of Black Cumin Seeds İn Diets On The Performance Of Broilers,
  • Hosseinzadeh H, Bazzaz BFZ, Haghi MM. 2007. Antibacterial Activity of Total Extracts and Essential oil of Nigella Sativa L. Seeds in Mice. Pharmacolgyonline 2: 429-435
  • Hosseinzadeh H, Parvardeh S, Asl M. 2005. Intracerebroventriculer thymoquinon the major constituent of Nigella sativa seeds, suppresses epileptic seizures in rats. Med Sci Monit. 11(4); BR106-10. Epup 2005 Mar 24. administration of
  • Kokdil G, Tamer L, Ercan B. 2006a. Effects of Nigella orientalis and N. segetalis fixed oils on blood biochemistry in rats. Phytotherapy Research 20(1):71-75
  • Koracevic D, Koracevic G, Djordjevic V, Andrejevic S, Cosic V. 2001. Method for the measurement of antioxidant activity in human fluids. J Clin Pathol. 54:356-361.
  • Kökdil G, Tamer L, Ercan B, Celik M, Atik U. 2006b. Effects of Nigella orientalis and N. segetalis fixed oils on blood biochemistry in rats. Phytother Res. 2006 Jan;20(1):71-5.
  • Mehmet K, Ömer C, Ahmet K. 2004. The antioxidative and antihistaminic effect of Nigella sativa and its major constituent, thymoquinone on ethanol-induced gastric mucosal damage . Arch Toxic 80 (4); 217-24
  • Mohammed IM. 2007.Evaluation of Growth Performance for Growing Maghraby Camel Fed on Un-conventional Feed. International J Agric and Biol. 1560-8530-1-18-21.
  • Nergiz, C, Ötles S. 1993. Chemical composition of Nigella sativa L. Seeds, Food Chem, 48, 3, 259- 261
  • Nickavar B, Mojab F, Javidnia K, Amoli MAR. 2003. Chemical Composition of the Fixed and Volatile Oils of Nigella sativa L. Z. Naturforsch. 58 c, 629-631
  • Özbey O, Esen F, Asyöndü M. 2000. ‘Kıvırcık x (Sakız x Morkaraman) F1 ve Sakız x (Kıvırcık x Morkaraman ) F1 Melezi Kuzularda Verim Özellikleri. I. Büyüme, Yaşama Gücü ve Vücut Ölçüleri,’’, Yüzüncü Yıl Üniv. Vet.Fak. Derg., 11, (2), 27-33.
  • Rathee P.-S, Mishra S.-H, Kaushal R. 1982. Anti microbial activity of essential oil, fixed oil and unsa ponifiable matter of Nigella sativa L. Indian J. Pharm. Sci. 44, 8Ð10.
  • SPSS, 10.0 Package Program, 1998. User’s Guide, SPSS Inc, Chicago, Illinois, USA.
  • Wagner H, Fransworth NR 1990. Economic and Medicinal Plant Research, Vol. 4, Plants and Traditional Medicine, Academic press,
  • Zaoui A, Cherrah Y, Mahassini N, Alaoui K, Amarouch H, Hassar M. 2002. Acute and chronic toxicity of Nigella sativa fixed oil. Phytomedicine. Jan;9(1):69-74.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Uğur Özçelik This is me

İsmail Bayram This is me

Publication Date June 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Özçelik, U., & Bayram, İ. (2012). Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal, 5(2), 27-33.
AMA Özçelik U, Bayram İ. Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. kvj. June 2012;5(2):27-33.
Chicago Özçelik, Uğur, and İsmail Bayram. “Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal 5, no. 2 (June 2012): 27-33.
EndNote Özçelik U, Bayram İ (June 1, 2012) Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. Kocatepe Veterinary Journal 5 2 27–33.
IEEE U. Özçelik and İ. Bayram, “Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”, kvj, vol. 5, no. 2, pp. 27–33, 2012.
ISNAD Özçelik, Uğur - Bayram, İsmail. “Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal 5/2 (June 2012), 27-33.
JAMA Özçelik U, Bayram İ. Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. kvj. 2012;5:27–33.
MLA Özçelik, Uğur and İsmail Bayram. “Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı Ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi”. Kocatepe Veterinary Journal, vol. 5, no. 2, 2012, pp. 27-33.
Vancouver Özçelik U, Bayram İ. Çörek Otunun ( Nigella Sativa) Kuzularda, Besi Performansı ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisi. kvj. 2012;5(2):27-33.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108