According to
industrial development heavy metal pollution affects milk and milk products
directly and indirectly. It was aimed to evaluate occurrence of heavy metal in
kaymak and skimmed milk, produced from boiled Anatolian buffalo milk and
obtained from Afyonkarahisar, measurement performed by means of ICP-MS. Totally
50 milk samples were collected from 5 different regions of Afyonkarahisar. To
get kaymak and skimmed milk, samples were boiled in beakers under laboratory
circumstances. Samples were dissolved according to wet digestion method
afterwards quantity of heavy metals were determined by ICP-MS and obtained
results were compared with literature values. In the study, average values of
chromium (Cr), manganese (Mn), iron (Fe), cobalt (Co), nickel (Ni), copper
(Cu), zinc (Zn), arsenic (As), selenium (Se), molybdenum (Mo), silver (Ag), cadmium
(Cd), barium (Ba) and lead (Pb) were determined in clotted cream: 0,36 mg/kg,
0,56 mg/kg, 2,72 mg/kg, 0,08 mg/kg, 0,65 mg/kg, 0,09 mg/kg, 8,27 mg/kg, 0,14
mg/kg, 0,94 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,17 mg/kg, 0,01 mg/kg;
in skimmed milk: 0,02 mg/L, 0,13 mg/L, 0,52 mg/L, 0,02 mg/L, 0,12 mg/L, 0,02 mg/L, 2,37 mg/L,
0,04 mg/L, 0,17 mg/L, 0,04 mg/L, 0,00 mg/L, 0,00 mg/L, 0,13 mg/L, 0,01 mg/L
respectively. Kaymak and skimmed milk obtained from Anatolian buffaloes milk
did not have heavy metal contamination that may be harmful to human
health. This study shows the importance of preventing heavy metal
contamination of milk used for making kaymak because this contamination is
important in kaymak than skimmed milk
Endüstri gelişimine
bağlı ortaya çıkan ve artarak devam eden ağır metal kirliliğinin süt ve süt
ürünlerine bulaşması doğrudan ve dolaylı yollardan olabilmektedir. Bu çalışma,
Afyonkarahisar ilinin bazı bölgelerin toplanan manda sütlerinin kaynatılması
ile elde edilen kaymak ve kaymakaltı sütlerinde olası ağır metal varlığının
ICP-MS cihazı ile araştırılması amaçlanmıştır. Afyonkarahisar ilinin beş farklı
bölgesinden toplanan elli adet süt örneği 200 ml’lik cam kavanozlara alındı.
Süt numunelerinin laboratuar ortamında beherler içinde kaynatılması ile kaymak
ve kaymakaltı sütleri elde edildi. Yaş yakma yöntemiyle numuneler
çözünürleştirildikten sonra ağır metal miktarları ICP-MS cihazıyla tayin edildi
ve sonuçlar literatür bilgileriyle karşılaştırılarak değerlendirildi.
Araştırmada kaymaktaki ortalama krom (Cr), mangan (Mn), demir (Fe), kobalt
(Co), nikel (Ni), bakır (Cu), çinko (Zn), arsenik (As), selenyum (Se), molibden
(Mo), gümüş (Ag), kadmiyum (Cd), baryum (Ba) ve kuşun (Pb) değerleri sırasıyla:
0,36 mg/kg, 0,56 mg/kg, 2,72 mg/kg, 0,08 mg/kg, 0,65 mg/kg, 0,09 mg/kg, 8,27
mg/kg, 0,14 mg/kg, 0,94 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,00 mg/kg, 0,17 mg/kg,
0,01 mg/kg; kaymak altı sütünde ise 0,02 mg/L, 0,13 mg/L, 0,52 mg/L, 0,02 mg/L, 0,12 mg/L, 0,02 mg/L, 2,37 mg/L,
0,04 mg/L, 0,17 mg/L, 0,04 mg/L, 0,00 mg/L, 0,00 mg/L, 0,13 mg/L, 0,01 mg/L
düzeylerinde tespit edildi. Sonuç olarak manda sütlerinden elde edilen kaymak
ve kaymakaltı sütlerinde insan sağlığı açısından zararlı olabilecek bir ağır
metal kontaminasyonun bulunmadığı görüldü. Bu çalışma ağır metallerin
kaymakaltı sütünden ziyade kaymakta görülmesi nedeniyle kaymak yapımında
kullanılan sütlerin ağır metal yönünden risk oluşturmaması için sütlerin
kontaminasyonlarının önlenmesinin önemini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Acceptance Date | September 24, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 4 |