In the present investigation, two different clay samples from the region of Menemen (İzmir) and the region of Kınık (Bilecik) were characterized by mineralogical, chemical and thermal analyses and different technological tests. The drying sensitivity of the clay bodies was also studied by
determining Drying Sensitivity Index. The results revealed that the Menemen Clay (MC) composed of kaolinite and muscovite clay minerals whereas Kınık Clay (KC) consists mostly of clinochlore and muscovite. The MC contains about 50% clay minerals and 35.71% quartz whereas the KC has about 41% clay minerals and 50% quartz. As a result of this composition, the firing shrinkage and total shrinkage values of the MC were higher than that of the KC. On the other hand, the KC presents a higher value of plasticity index (PI) than the MC. On the evaluation of drying sensitivity of two ceramic muds, it was concluded that the KC has the less Drying Sensitivity Index (DSI) (0.75) value than the MC (0.84).
Bu çalışmada, Menemen (İzmir) ve Kınık (Bilecik) bölgelerinden alınan iki farklı kil numunesinin mineralojik, kimyasal, ısıl ve teknolojik özellikleri belirlenerek tanımlaması yapılmıştır. Kil bünyelerinin kuruma hassasiyeti Kuruma Hassasiyeti İndeksi belirlenmek suretiyle çalışılmıştır. Sonuçlara göre Menemen Kili (MC) kaolinit ve muskovit minerallerinden oluşmakta iken, Kınık Kili (KC) çoğunlukla klinoklor ve muskovit içermektedir. MC %50 kil mineralleri ve %35.71 kuvars içerirken, KC %41 kil mineralleri ve %50 kuvars içeriğine sahiptir. Bunun bir sonucu olarak MC’nin pişirme küçülmesi ve toplam küçülme değerleri KC’den daha yüksek çıkmıştır. Diğer taraftan KC’nin plastisite indeksi (PI) MC’den daha yüksektir. İki seramik çamurunun kuruma hassasiyetlerinin değerlendirilmesi neticesinde KC’nin (0.75) MC’den (0.84) daha düşük Kuruma Hassasiyeti İndeksi (DSI) değerine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Submission Date | June 8, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 56 Issue: 4 |