Bu araştırma geleneksel şartlarda yapılan besi ile entansif besideki Akkaraman ırkı erkek tokluların besi performanslarının, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütüldü. Besi performansı için araştırmadaki her grupta (Gruplar: geleneksel I, entansif ve geleneksel II) 20 baş Akkaraman erkek toklu kullanılmış ve besi 70 gün sürmüştür. Grupların (Gruplar: geleneksel I, entansif ve geleneksel II) besi başı ve besi sonu canlı ağırlıkları sırasıyla 32.47, 38.07, 37.73; 46.08, 53.26, 46.87 kg olarak belirlendi. Günlük canlı ağırlık artışları yine aynı sırasıyla 0.190, 0.220, 0.200 kg ve 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif ve kaba yem miktarları sırasıyla 4.995, 5.045, 3.715 kg ve 4.165, 4.436, 5.710 kg bulundu. Günlük kesif yem tüketimleri sırasıyla 0.999, 1.110, 0.743 kg ve kaba yem tüketimleri ise sırasıyla 0.833, 0.976, 1.142 kg tespit edildi. Araştırmada sıcak karkas ağırlığı sırasıyla 22.18, 24.68, 22.77 kg (P<0.05); soğuk karkas ağırlığı 21.72, 24.18, 22.32 kg (P<0.05); karkas randımanı % 0.48, 0.50, 0.50 (P<0.05); karkasta et oranı % 51.34, 52.44, 52.56; karkasta yağ oranı % 14.19, 13.85, 13.26; karkasta kemik oranı % 19.74, 18.26, 18.69 olarak tespit edildi. Sonuç olarak; geleneksel besiciler iyi besi yaptıklarını iddia etseler de hayvanların besin ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadıkları, tokluların konsantre yeme alıştırma süresinin çok uzun olmasından dolayı istenilen besi performansına ulaşmak için gerekli olan besi süresinin artırılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Entansif grubun diğer gruplara göre daha iyi performans gösterdiği belirlenmiştir.
This research was intended to determine the fattening performance and
carcass characteristics of Akkaraman male lambs fattened under traditional
system and intensive fattening system.
Each treatment groups (traditional system I, control, traditional system
II) contained 20 Akkaraman male lambs and experiment lasted 70 days. Initial
and final body weights of lambs were 32.47, 38.07, 37.73; 46.08,
53.26, 46.87 kg for traditional system I, control, traditional system
II, respectively. Daily weight gains were 0.190, 0.220, 0.200 kg, and
amounts of forage and concentrate feed consumed per 1 kg weight gain
were 4.995, 5.045, 3.715 kg; and
4.165, 4.436, 5.710 kg for traditional system I, control, traditional
system II, respectively. Amounts of daily concentrate and forage consumption
were 0.999, 1.110, 0.743 kg; and 0.833, 0.976, 1.142 kg for
traditional system I, control, traditional system II, respectively. Hot
carcass, cold carcass weights and dressing percentages were 22.18,
24.68, 22.77 kg (P<0.05); 21.72, 24.18, 22.32 kg (P<0.05);
and 0.48, 0.50, 0.50 % (P<0.05) for traditional system I, control,
traditional system II, respectively. Some carcass characteristics obtained from
experiment were as follows; 51.34, 52.44, 52.56 % for meat in carcass, 14.19,
13.85, 13.26 % for fat in whole carcass, 19.74, 18.26, 18.69 % for bone in
carcass, 8.03, 8.49, 8.62 % for fat in tail, 0.63, 0.37, 0.35 % (P<0.01) for
fat on kidney, 0.52, 0.41, 0.59 for internal fat, 27.00, 26.84, 27,41 % for
leg, 15.99, 15.69, 15.92 % for foreleg, 4.91, 4.88, 5.09 % for back, 4.85,
5.37, 4.87 % for loin, 24.68, 24.66, 24.21 for others, respectively. In
conclusion, even though traditional sheep raisers claimed that they fatten very
well, it was observed that nutrient requirement of animal was not met under
traditional fattening system. Fattening period lasted long because adaptation
period to concentrate feed was very long. Control group performed better
compared with other groups.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Submission Date | December 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 2 |