This study was carried
out between October 2014 and July 2015 and the aim of the current study is to
investigate to determine levels of some heavy metals in muscle, liver and gills
of carp in Seyhan Dam Lake. To determine the accuracy of our device, metal levels
were analyzed in DORM-3 and DOLT -4 standard reference materials, the resulting
values were compared with values given by the National Council of Canada. The
heavy metals which were analyzed determined in all tissues and in all
seasons. In fish, high levels of heavy
metals were found in liver and gill of carp while low levels in muscle. According to the results the metal levels
were highest in winter in liver and muscle, and summer in gill. In this study, linear regression test
was done to determine the relationships between fish size and metal contents,
and generally negative relationships were found, between metal levels and fish
size depending on tissues and metals. Some of results were above the limits for
fish given by WHO, EC and Turkish Food Codex.
Bu çalışma Ekim 2014 ve Temmuz 2015 tarihleri
arasında yapılmış ve Seyhan Baraj Gölü’nde yaşayan sazanın kas, karaciğer ve
solungaçlarındaki bazı ağır metallerin seviyelerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Cihazımızın çalışma doğruluğunu saptamak amacıyla DORM-3 ve
DOLT-4 standart referans materyallerinden de metal analizi yapılarak, elde
edilen değerler Kanada Ulusal Konseyi tarafından verilen değerlerle
kıyaslanmıştır. Analizi yapılan tüm metaller her dokuda ve her mevsim tespit
edilmiştir. Metallerin en fazla karaciğerde ve solungaçta biriktiği, kasta ise
en düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre metallerin kış mevsiminde kas ve karaciğerde
ve yaz mevsiminde ise solungaçta arttığı saptanmıştır. Çalışmamızda ayrıca
balık boy ve ağırlığı ile metal miktarları arasındaki ilişkiyi belirlemek
amacıyla linear regression testi yapılmış ve dokuya ve metale bağlı olarak
değişmek suretiyle genel olarak metal seviyesi ile balık boy ve ağırlığı
arasında negatif bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Sonuçların
bazıları WHO, EC ve Türk Gıda Koteksi tarafından verilen limit değerlerin
üstünde bulunmuştur. Bu çalışma, gelecekte tarımın gelişmesine bağlı olarak bu
bölgede bir tehlikenin oluşabileceğini göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Paper |
Authors | |
Publication Date | June 12, 2018 |
Acceptance Date | June 11, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 9 Issue: 2 |