Research Article
BibTex RIS Cite

Reconciling Knowledge Management With Cultural Anthropology: The Reflections Of Functionalism Theory On Knowledge Management Applications Of Multinational Corporations By Aid Of Nortel Case

Year 2015, Volume: 7 Issue: 12, 34 - 64, 02.06.2015

Abstract

Global scaled competition has made indisponsable knowledge and knowledge management efforts that cross the borders between business units especially fort he success of multinational corporations. Varieties of disciplines have started to make contributions to knowledge and knowledge management efforts of this kind of corporations. In order to provide the harmony and integration between units that dispersed different geographical areas, multinational corporations have to integrate the cultural anthropologic view such as functionalism in their knowledge management initiatives. This study aims to clarify the reflections of cultural antropologic theories in general and functionalism theory in specific in the knowledge management efforts of multinational corporations. This study involves an in dept and single case where Nortel is known a multinational Corporation. By aid of Nortel Case analysis the effects and reflections of functionalism theory on knowledge management was investigated in the form of “Holistic Approach”. As a result of this study, the findings that is acquired from Nortel Case have revealed many gains such as; firms must deal with performance environment with holistic point of view that in the knowledge and knowledge management efforts, firms must integrate strategical transactional, technical, processual and cultural factors with providing of convenience of any knowledge management initiative.

Kültürel Antropolojinin Bilgi Yönetimi İle Bağdaştırılması: Nortel Vakası Analizi İle İşlevselcilik Teorisinin Çok Uluslu Şirketlerin Bilgi Yönetimi Uygulamalarına Olan Yansımaları

Year 2015, Volume: 7 Issue: 12, 34 - 64, 02.06.2015

Abstract

Küresel ölçekli rekabet işletme birimleri arasında sınırları aşan bilgi ve bilgi yönetimi (BY) çalışmalarını özellikle çok uluslu işletmelerin (ÇUİ) başarısı için vazgeçilmez hale getirmiştir. Bu tür şirketlerin bilgi ve BY çalışmalarında çok çeşitli disiplin alanları önemli katkılar sağlamaya başlamıştır. Farklı coğrafi alanlara yayılmış birimleri arasındaki uyumu ve bütünleşmeyi sağlamak adına ÇUİ’ler BY uygulamalarında işlevsellik gibi kültürel antropoloji bakış açısını bütünleştirmelidirler. Çalışmanın amacı, ÇUİ’lerin BY uygulamalarında genel anlamda kültürel antropoloji teorilerinin, özel anlamda ise “işlevselcilik” teorisinin yansımalarının ne boyutta olduğunu açıklamaktır. Çalışma ÇUİ olan Nortel’de derinlemesine tekli vaka çalışmasını içerir. Nortel Vakası analizi yardımıyla işlevselcilik teorisinin BY’ye olan etkileri ve yansımaları “Bütüncül Yaklaşım” temasıyla incelenecektir. Nortel Vakasında elde edilen bulgular değerlendirildiğinde bilgi ve BY çalışmaları kapsamında performans çevresinin bütüncül bakış açısıyla ele alınması ve bir şirkete yönelik bir bilgi yönetimi girişiminin uygunluğunu sağlamada stratejik, işlemsel, teknik, süreçsel ve kültürel faktörlerin bütünleştirilmesi gerektiğini öne çıkarmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Mehmet Dinç This is me

Ümmühan Kaygısız

Publication Date June 2, 2015
Submission Date September 8, 2014
Published in Issue Year 2015 Volume: 7 Issue: 12

Cite

APA Dinç, M., & Kaygısız, Ü. (2015). Kültürel Antropolojinin Bilgi Yönetimi İle Bağdaştırılması: Nortel Vakası Analizi İle İşlevselcilik Teorisinin Çok Uluslu Şirketlerin Bilgi Yönetimi Uygulamalarına Olan Yansımaları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(12), 34-64.