Bu çalışmada, defne atıklarının termoplastik kompozit üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Defne dal atığı ve yaprak atığı öğütülüp elendikten sonra, ağırlıkça %0-10-20-40 oranında yüksek yoğunluklu polietilen’e (YYPE) eklenerek ekstruderde karıştırıldı. Daha sonra, karışımlardan sıcak pres kalıplama tekniğine göre 250x250x3 mm ebatlarında levhalar üretildi. Saf YYPE’ye dal ve yaprak unu eklenmesi sonucunda çekme direnci azaldı. Çekme direnci YYPE levhada 22,28 MPa, %40 yaprak unu katkılı levhada 8,6 MPa olarak belirlendi. Saf YYPE’ye dal ve yaprak ununun eklenmesi sonucunda eğilme dirençleri önce arttı, sonra azaldı. En yüksek eğilme direnci %10 yaprak unu katkılısı ile 30.3 MPa, en düşük eğilme direnci %40 yaprak unu katkılısı ile 21.68 MPa olarak belirlendi. Shore D testi sonuçlarına göre dal unu ve yaprak unu saf YYPE’nin sertliğini arttırdı. Termal analiz sonuçlarına göre dal unu ve yaprak ununun YYPE’nin termal özelliklerine etkisinin sınırlı olduğu görüldü. Ayrıca taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri YYPE ile dal ununun daha iyi karıştığını gösterdi.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü.
2023-TYL-FEBE-0010
In this study, the usability of laurel waste in thermoplastic composite production was investigated. After the laurel branch waste and leaf waste were ground and sieved, they were added to high-density polyethylene (HDPE) at a rate of 0-10-20-40% by weight and mixed in an extruder. Then, boards with dimensions of 250x250x3 mm were produced from the mixtures according to the hot press molding technique. As a result of adding branch and leaf flour to neat HDPE, tensile strength decreased. The tensile strength was determined as 22.28 MPa in the HDPE board and 8.6 MPa in the 40% leaf flour added board. As a result of adding branch and leaf flour to neat HDPE, bending strength first increased and then decreased. The highest flexural strength was determined as 30.3 MPa with 10% leaf flour additive, and the lowest bending strength was determined as 21.68 MPa with 40% leaf flour additive. According to Shore D test results, branch flour and leaf flour increased the hardness of neat HDPE. According to the thermal analysis results, it was seen that the effect of branch flour and leaf flour on the thermal properties of HDPE was limited. In addition, scanning electron microscope (SEM) images showed that HDPE and branch flour mixed better.
Izmir Kâtip Çelebi University Scientific Research Projects Coordination Office.
2023-TYL-FEBE-0010
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Composite and Hybrid Materials, Forest Industry Engineering (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2023-TYL-FEBE-0010 |
Early Pub Date | December 25, 2023 |
Publication Date | December 29, 2023 |
Submission Date | November 13, 2023 |
Acceptance Date | December 8, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 2 |