Municipalities are administrative units with legal personality that provide public services effectively and efficiently at the closest level to citizens. Today, many public services are provided by municipalities either directly or together with central governments. One of these services is the implementation of social municipalism practices, which operate within the framework of the social state principle. Recently, public services have diversified and changed significantly. Especially with the beginning of social state and social municipal practices, these changes have started to emerge. Municipalities have diversified their social municipal practices, catering to the needs of various segments of society. In this sense, the social municipalism practices that the state and especially the municipalities have tried to realize after the 1990s constitute the main subject of this study. Therefore, literature review and content analysis were used as methods in this study. First, a literature review is used to explain social state and social municipalism practices that can be seen in the context of helping groups like the poor, the elderly, orphans, the unemployed, women, and children, all of whom are seen as socially risky. Later, the main focus of the study, the activities of the Aydın Metropolitan Municipality, were looked at to see how they affected the quality of life.. According to the content analysis, most of the objectives of the strategic plan prepared by Aydın Metropolitan Municipality include services to improve the quality of life of citizens in transportation, environment, health, improvement of agricultural products and facilitating the lives of disadvantaged groups. In the conclusion section, some suggestions are presented in the light of this information.
This paper complies with Research and Publication Ethics, has no conflict of interest to declare, and has received no financial support. The article has been checked for spelling and plagiarism/similarity. The article was evaluated by "at least two external referees" and "double blinding" method. The author(s) sent a signed "Copyright Transfer Form" to the journal. There is no need to obtain ethical permission for the current study as per the legislation. The "Declaration Form Regarding No Ethics Permission Required" was sent to the journal by the authors on this subject.
No financial support was received for the conduct of the research.
Belediyeler kamu hizmetlerini vatandaşlara en yakın düzeyde etkin ve verimli bir şekilde sunan tüzel kişiliği olan yönetim birimleridir. Günümüzde çok sayıda kamu hizmeti ya doğrudan ya da merkezi yönetimlerle birlikte belediyeler tarafından yerine getirilmektedir. Bu hizmetlerden biri de sosyal devlet ilkesi bağlamında gerçekleşen sosyal belediyecilik uygulamalarıdır. Son zamanlarda kamu hizmetleri önemli ölçüde çeşitlenmiş ve değişmiştir. Bilhassa sosyal devlet ve sosyal belediye uygulamalarının başlamasıyla bu değişiklikler ortaya çıkmaya başlamıştır. Zira toplumun çeşitli kesimlerinin ihtiyaçlarına yönelik yaşamlarını kolaylaştırıcı faaliyetlerle belediyeler sosyal belediye uygulamalarını çeşitlendirmişlerdir. Bu anlamda 1990’lı yıllardan sonra devletin ve bilhassa belediyelerin gerçekleştirmeye çalıştığı sosyal belediyecilik uygulamaları bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada metot olarak literatür taraması ve içerik analizi kullanılmıştır. Bu kapsamda önce sosyal açılardan riskli olarak kabul edilebilecek yoksullar, yaşlılar, kimsesizler, işsizler, kadınlar ve çocuklar gibi kesimlere yönelik hizmetler bağlamında ele alınabilecek olan sosyal devlet ve sosyal belediyecilik uygulamaları literatür taraması yoluyla anlatılmıştır. Daha sonra çalışmanın ana konusunu oluşturan Aydın Büyükşehir Belediyesinin bu konuda yaptığı faaliyetlerin yaşam kalitesine olan etkileri belediyenin hazırlamış olduğu stratejik planları incelenerek ve içerik analizi yapılarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Yapılan içerik analizine göre Aydın Büyükşehir Belediyesi hazırladığı stratejik planın amaçlarının çoğunda ulaşım, çevre, sağlık, tarım ürünlerinin iyileştirilmesi ve dezavantajlı grupların yaşamlarını kolaylaştırma vb konularda vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek hizmetlere yer verdiği gözlenmiştir. Sonuç bölümünde bu bilgiler ışığında bazı öneriler sunulmuştur.
Bu makale Araştırma ve Yayın Etiğine uygundur. Beyan edilecek herhangi bir çıkar çatışması yoktur. Araştırmanın ortaya konulmasında herhangi bir mali destek alınmamıştır. Makale yazım ve intihal/benzerlik açısından kontrol edilmiştir. Makale, “en az iki dış hakem” ve “çift taraflı körleme” yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yazar(lar), dergiye imzalı “Telif Devir Formu” belgesi göndermişlerdir. Mevcut çalışma için mevzuat gereği etik izni alınmaya ihtiyaç yoktur. Bu konuda yazarlar tarafından dergiye “Etik İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu” gönderilmiştir.
Araştırmanın ortaya konulmasında herhangi bir mali destek alınmamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Policy |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 8, 2025 |
Submission Date | December 3, 2024 |
Acceptance Date | January 5, 2025 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 4 |
Creative Commons Lisansı
This work (journal) is lisenced under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative 4.0 International License.