The
aim of this study was to investigate the possibility of using sunflower
meal (SFM), grape pomace (GP) and green walnut husk (GWH) as new additive
materials for substrate preparation in cultivation
of Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) isolates collected from different regions of
Turkey. In addition, effect of these agro-wastes on fruit body size of P. eryngii isolates was also determined in the study. Poplar sawdust (S) was used
as a base medium and additive materials were added to sawdust in a ratio of 8:2 to
prepare the substrates. It
has been noticed that different additive
materials affects on spawn run time
(day), time of first harvest (day), total yield (g/kg), biological efficiency
(BE), average of mushroom weight (g), mushroom pileus diameter (mm) and stipe width (mm),
stipe length (mm) of P. eryngii isolates. Yield parameters and
fruit body size were greatly affected by the substrates and isolates. S:SFM showed higher yield, biological
efficiency and mushroom weight average than other
substrates in K-16 and M-18 isolates, whereas these parameters were height in K-20 isolate grown on S:GP. The results revealed that all the three P. eryngii
isolates can grow on poplar substrate
with the supplement of any kind of the
tested agricultural by-products. Although, an increase in spawn running time and cultivation period length of P. eryngii
isolates was observed for S:GWH compared with the other substrates,
utilization of green walnut husks for
Pleurotus eryngii cultivation is promising
and has potential commercial application in the mushroom industry.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
ZRT.A3.16.011
This work was supported by the Ahi Evran University Research Council 2016 Grant No. ZRT.A3.16.011.
Çalışmanın amacı, Türkiye’nin farklı bölgelerinden izole edilen Pleurotus eryngii izolatlarının üretiminde, ayçiçeği küspesi (AK), üzüm posası (ÜP) ve yeşil ceviz kabuğu (YCK) gibi farklı katkı materyallerinin kullanım olanaklarının araştırılmasıdır. Yetiştirme ortamı hazırlığında, kavak talaşı ana materyal olarak kullanılır iken, bahsedilen katkı materyalleri yetiştirme ortamına 8:2 oranında eklenmiştir. Çalışma çerçevesinde, farklı katkı materyalleri kullanılarak hazırlanan bu yetiştirme ortamlarında üretilen P. eryngi izolatlarının misel gelişim süresi (gün), ilk hasada kadar geçen süre (gün), toplam verim (g/kg), biyolojik etkinlik (BE) ve bazı şapka özellikleri (şapka boyutları ve şapka rengi) belirlenmiştir. Sonuçlar, üretim parametreleri ve şapka özelliklerinin yetiştirme ortamı ve izolatlardan önemli oranda etkilendiğini ve çalışmada test edilen üç katkı materyalinin her üç P. eryngii izolatının üretiminde kullanılabileceğini ortaya koymuştur. T:AK ortamında yetişen K-16 ve M-18 izolatları daha yüksek verim, BE ve şapka iriliği sergiler iken, K-20 izolatında ise T:ÜP ortamında daha yüksek değerler elde edilmiştir. Diğer ortamlara kıyasla T:YCK ortamında yetişen P. eryngii izolatlarının üretim sürelerinde bir artış görülmesine rağmen, P. eryngii yetiştiriciliğinde katkı materyali olarak yeşil ceviz kabuğu kullanımının ticari olarak uygulama potansiyeline sahip olduğu gözlenmiştir.
ZRT.A3.16.011
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi |
Authors | |
Project Number | ZRT.A3.16.011 |
Publication Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 3 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License