Kültür mantarı üretimi ve tüketimi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de
giderek artış göstermektedir. Kültür mantarı olarak ülkemizde üretimi ve
tüketiminde artış görülen türlerden birisi de Pleurotus ostreatus (Jacq. ex. Fr.) Kum. (istiridye, kayın mantarı) türüdür. 1960 yılında Türkiye’de
başlayan ve günümüzde önemli bir endüstri kolu olma yolunda ilerleyen kültür
mantarının birçok sorunu bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, P. ostreatus mantarının üretiminde ve
pazarlamasında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik
önerilerin irdelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye genelini temsil edecek
şekilde gayeli olarak belirlenen 21 P.
ostreatus üreticisi ile yüz yüze ve telefonda görüşme yoluyla anket
yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; P. ostreatus üreticilerinin genel olarak en çok karşılaştıkları
sorunlar enerji maliyetlerinin yüksek olması, mantar miselinin (tohumu) çok
pahalı olması, sermaye ve eğitim olmaksızın işletme kurulumu, tüketicilerin
kültür mantarı yeme alışkanlıklarının az olmasıdır. Bu sorunların çözümüne
yönelik; enerji maliyetlerinin azaltılması, sermaye ve eğitim olmaksızın
işletme kurulumuna izin verilmemesi, mantar miseli (tohumu) için ucuz ve yerli
üretim olması, tüketicilerin kültür mantarı yeme alışkanlıklarını teşvik için
tanıtım yapılması, konserve ve kurutma şeklinde satışa sunma uygulamalarının
yaygınlaştırılması ve mantarın çabuk bozulma riskine karşı soğutucu reyonlar
kurulması önerilebilir. Yapılan tüm değerlendirmeler göz önüne alındığında
belirtilen birçok soruna karşı yapılması gerek ilk ve en önemli çözüm ise
gerekli eğitimi ve sermayesi olmayan müteşebbislerin işletme kurulumuna izin
verilmemesidir.
İstatistik analizlerin yapılmasında katkıda bulunan sayın Dr. Tarık Gedik’e teşekküllerimizi sunarız.
Cultivated mushrooms production and consumption
in Turkey is increasing from past to present as in the world. Pleurotus ostrestus (Jacq. ex. Fr.) Kum.
(oyster, beech mushroom) is one of the species that shows an increase in production
and consumption in our country as a culture mushroom. Turkey began production
of cultivated mushrooms in 1960 and it is now moving towards becoming major
industries even though many new problems are emerging day by day. The aim of
this study is to investigate the problems encountered in the production and
marketing of P. ostreatus mushrooms
and to propose solutions to these problems. For this purpose, a survey was
conducted face-to-face and telephone interviews with 21 enterprises producing P. ostreatus to represent the Turkey in
general. According to the results obtained from the research; In general, the
most common problems of P. ostreatus producers
are high energy costs, very expensive mushroom mycelium (seed), and
establishment of enterprises without capital and education, and low habits of
consumers eating mushrooms. Against these problems, manufacturers; reducing
energy costs, cheap and domestic production for mushroom mycelium (seed), not
allowing establishment of enterprises without capital and education, promotion
of this issue due to the consumers' eating habits of culture mushrooms,
promotion of this matter, marketing in the form of canning and drying, the
establishment of cooling departments against the risk of rapid deterioration of
mushrooms as recommendations. When all
the evaluations are taken into consideration, the first and the most important
solution to the many problems mentioned can be considered as not allowing
entrepreneurs who do not have the necessary training and capital.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 3 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License