BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2004, Sayı: 10, - , 20.09.2013

Öz

-

İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ

Yıl 2004, Sayı: 10, - , 20.09.2013

Öz

ÖZET

İstanbul Boğazı dünyanın en işlek ve en dar su yolarındandır. Yüzyıllardan beri Karadeniz’in kuzeyinde yer alan ülkeler ile Akdeniz ülkelerini birbirine bağlayan iki önemli boğazdan biridir. Çevresinde yaklaşık olarak12.000.000 insanın yaşadığı önemli bir sanayi, ticaret, ulaşım ve turizm merkezinin ortasında yer alır. İstanbul Boğazı şehir içi ulaşımda olduğu kadar uluslararası ulaşımda da önemli bir rol oynar. Bu yüzden deniz trafiği her geçen gün biraz daha artmaktadır. Özellikle tehlikeli madde taşıyan gemilerin sayısının yükselmesi olayı daha da tehlikeli bir hale getirmektedir. Günde ortalama 129, yılda ise 46.939 gemi transit geçiş yapmakta bunun yanında yolcu taşıyan vapurlar, balıkçı ve gezinti tekneleri ile yolcu taşıyan motorlarla bu sayı daha da artmaktadır. Dünyanın önemli geçitlerinden biri olan İstanbul Boğazı ve çevresi ciddi bir tehlike ile karşı karşıyadır. Boğazda kaza riskini azaltmak için VTS sistemi devreye sokulmuş ancak daha başka tedbirlerinde alınması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ulaşım Coğrafyası, İstanbul Boğazı, Önemi.

ABSTRACT

The Bosphorus Strait is one of the busiest and narrowest water
channels of the world. It has been one of the two important straits connecting the countries in the north of Black Sea and the countries of the Mediterranean for centuries. It is situated in the middle of an important commerce, industry, transportation and tourism center around which 12 million people live. The Bosphorus Strait plays an important role in both intercity and international transportation. That is why the sea travel is increasing day by day. Especially the fact that the number of ships carrying dangerous chemicals are rising
continously make the situation more hazardous. The daily average number of ships crossing the strait is 129, whereas this number reaches up to 46.939 per year with the addition of passenger ships, fishing & sightseeing boats. The
Bosphorus Strait is facing a great danger. The VTS (Vessel Trafic System) system is installed to minimize the risk of any accident but there are undoubtedly more measures to be taken.

Key Words: Bosphorus Strait, The Geographical, Importance.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nuran Taşlıgil

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Taşlıgil, N. (2013). İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ. Marmara Coğrafya Dergisi(10).
AMA Taşlıgil N. İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ. Marmara Coğrafya Dergisi. Ekim 2013;(10).
Chicago Taşlıgil, Nuran. “İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 10 (Ekim 2013).
EndNote Taşlıgil N (01 Ekim 2013) İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ. Marmara Coğrafya Dergisi 10
IEEE N. Taşlıgil, “İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 10, Ekim 2013.
ISNAD Taşlıgil, Nuran. “İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ”. Marmara Coğrafya Dergisi 10 (Ekim 2013).
JAMA Taşlıgil N. İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013.
MLA Taşlıgil, Nuran. “İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 10, 2013.
Vancouver Taşlıgil N. İSTANBUL BOĞAZI’NIN ULAŞIM COĞRAFYASI AÇISINDAN ÖNEMİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013(10).