The aim of this study is to represent the wild edible plants of southern part of Nevşehir (Acıgöl, Derinkuyu, Gülşehir, Nevşehir-Central District and Ürgüp) where is situated at the center of the region as named Cappadocia in Turkey. This study which is a part of a comprehensive ethnobotanical research, was carried out in the 98 settlement centers (including 81 villages) of the southern part of Nevşehir. Three excursions were made in several periods between June 2012-March 2014 lasting for 61 days in total. The information about local names, used part(s) and usages of the plants, was obtained from the native people living in the research area by personal interviews. The plant specimens which are the materials of this study, are kept in the Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Marmara University (MARE). According to the results of this ethnobotanical study, total 165 taxa used for various purposes, were determined and 71 taxa (belong to 19 families) of which were utilized as wild edible plants in Nevşehir. The usages of these plants were recorded as: food stuff (59 taxa), herbal tea (14 taxa) and spice (3 taxa). All of the 71 taxa utilized as wild edible plants in Nevşehir and 3 taxa (Brassica deflexa, Cerasus incana var. velutina, Silene subconica) of them in Turkey, were recorded for the first time. Consequently, there is an important role of the plants on nutrition of the local people especially in spring time.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’ de Kapadokya olarak bilinen
bölgenin merkezinde yer alan Nevşehir’ in güney yarısının
(Acıgöl, Derinkuyu, Gülşehir, Nevşehir-Merkez ve Ürgüp)
yabani besin bitkilerini sunmaktır. Kapsamlı etnobotanik
bir araştırmanın bir bölümü olan bu çalışma, Nevşehir’ in
güney yarısında yer alan 98 yerleşim merkezinde (81 köy)
yürütülmüştür.
Haziran 2012-Mart 2014 tarihleri arasında çeşitli dönemlerde
toplam 61 gün süren üç araştırma gezisi düzenlenmiştir.
Bitkilerin yöresel adları, kullanılan kısımları ve kullanılış
şekilleri ile ilgili bilgiler, yörede yaşayan yerli halktan yüz yüze
yapılan görüşmelerle sağlanmıştır. Çalışmamızın materyalini
oluşturan bitki örnekleri, Marmara Üniversitesi Eczacılık
Fakültesi Herbaryumu’ (MARE) nda saklanmaktadır.
Çalışmamızın sonucuna göre Nevşehir’ de, çeşitli amaçlarla
kullanılışı olan toplam 165 takson bulunduğu ve bunların 71’
inden (19 familyaya ait) yabani besin bitkisi olarak yararlanıldığı
belirlenmiştir. Bu bitkilerin kullanılışlarının besin kaynağı (59
takson), çay (14 takson) ve baharat (3 takson) şeklinde olduğu
saptanmıştır. Bu taksonların tamamı Nevşehir’ de, 3’ ü (Brassica
deflexa, Cerasus incana var. velutina ve Silene subconica) ise
Türkiye’ de yabani besin bitkisi olarak ilk defa kaydedilmiştir.
Sonuç olarak, bitkilerin yerli halkın beslenmesinde özellikle
ilkbaharda önemli bir rolü olduğu görülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 24, 2015 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 20 Issue: 1 |
.