BibTex RIS Cite

DİYABET VE HİPERTANSİYONDA KULLANILAN TAKVİYE EDİCİ GIDALAR

Year 2017, Volume: 21 Issue: 1, 10 - 18, 20.09.2016
https://doi.org/10.12991/marupj.259876

Abstract

Gıda takviyesi olarak günümüzde çeşitli vitaminler ve bazı bitkisel preparatlar kullanılmaktadır. Obezite, tip-2 diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve kolesterol gibi kronik hastalıkların tedavisinde farmakolojik tedaviye ek olarak gıda takviyeleri kullanılmaya başlanmış ve bu konuya eğilim gün geçtikçe artmıştır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak vitaminlerin alımında veya depolanmasında bazı yetersizlik görülebilmektedir. Bunların sonucu olarakta kronik enfeksiyon ve oksidatif streste artma veya immunitede bozukluk gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Obezite; tip 2 diyabet ve diğer komorbiditelerin gelişim riski nedeniyle merkezi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. araştırmalar da diyetle alınan; çinko, lipoik asit, karnitin, tarçın, yeşil çay, C ve E vitaminin tip-2 diyabete ve obeziteye faydalı olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle antioksidan yönünden zengin besinler yaşam tarzının bir parçası olarak tavsiye edilmektedir. Ayrıca polyglycoplexin vücut ağırlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalarla belirtilmiştir. Bununla birlikte diyetle alınan polyglycoplexin; total ve LDL(Düşük dansiteli lipoprotein)  kolesterol seviyelerinde de anlamlı azalmalar yaptığı da gösterilmiştir.

Tamamlayıcı ve alternatif tıp; hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık, kalp yetmezliği ve hiperlipidemi gibi sağlık durumlarının tedavisi için insanlar tarafından yaygın kullanılmaktadır. Bu hastalıklarla ilgili literatürde pek çok çalışma yapıldığı bildirilmiştir. Yapılan bazı çalışmalarda birlikte kullanılmalarının etkinlikleri savunulurken; farklı çalışmalarda ise etkilerinin olmadığı veya plasebo etki oluşturdukları belirtilmiştir. Bu nedenle kullanılan ürünlerin etkinliği ve güvenliği konusunda bilimsel kanıtların henüz yeterli olmadığı ileri sürülmektedir. Bu konuda yeni araştırmaların yapılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

Dietary supplements for hypertension and diabetes

Year 2017, Volume: 21 Issue: 1, 10 - 18, 20.09.2016
https://doi.org/10.12991/marupj.259876

Abstract

Various vitamins and herbal
preparations are used as dietary  supplements
nowadays. In addition to pharmacological 
treatment in order to cure chronic diseases such as obesity,  type-2 diabetes, hypertension and
cholesterol, the use of dietary  supplements
was initiated and the became more common in 
time. It’s possible to experience some deficiencies with regard  to absorption or storage of the vitamins due
to aging. And as a  result, several
problems such as chronic infection and increase 
in oxidative stress or immune system disorders might occure. 



Obesity poses a central health
problem due to the risk of type-  2
diabetes and other comorbidities. Studies show significant  proofs towards the benefits of zinc lipoic
acid, carnitine,  cinnamon, green tea,
vitamin C and E taken through nutrition. 
Therefore, nutriments rich in antioxidant are recommended to  be consumed as a part of the lifestyle and
nutritional routine.  Additionally,
significant effect of polyglycoplex on the body 
weight has been proven.



Moreover, it has also been shown
that  polyglycoplex taken through
nutrition also leads to significant  amount
of decrease in total and LDL cholesterol levels.  Supplementary and alternative medicine are
commonly  benefited by the people for the
treatment of medical conditions  such as
hypertension, cardiovascular diseases, coronary 
failure and hyperlipidemia. Various studies are available in the  literature regarding these diseases. However,
while combined  use is recommended in
some studies, it’s suggested that there are 
no effects or placebo effects. Thus, it’s claimed that the scientific  proof aren’t sufficient enough to prove
effectiveness and safety of  the products
used. It’s believed that conducting new research on  the topic could be useful.  

There are 0 citations in total.

Details

Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Kübra Elçioğlu

Gülay Kemerci This is me

Publication Date September 20, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 21 Issue: 1

Cite

APA Elçioğlu, K., & Kemerci, G. (2016). Dietary supplements for hypertension and diabetes. Marmara Pharmaceutical Journal, 21(1), 10-18. https://doi.org/10.12991/marupj.259876
AMA Elçioğlu K, Kemerci G. Dietary supplements for hypertension and diabetes. Marmara Pharm J. September 2016;21(1):10-18. doi:10.12991/marupj.259876
Chicago Elçioğlu, Kübra, and Gülay Kemerci. “Dietary Supplements for Hypertension and Diabetes”. Marmara Pharmaceutical Journal 21, no. 1 (September 2016): 10-18. https://doi.org/10.12991/marupj.259876.
EndNote Elçioğlu K, Kemerci G (September 1, 2016) Dietary supplements for hypertension and diabetes. Marmara Pharmaceutical Journal 21 1 10–18.
IEEE K. Elçioğlu and G. Kemerci, “Dietary supplements for hypertension and diabetes”, Marmara Pharm J, vol. 21, no. 1, pp. 10–18, 2016, doi: 10.12991/marupj.259876.
ISNAD Elçioğlu, Kübra - Kemerci, Gülay. “Dietary Supplements for Hypertension and Diabetes”. Marmara Pharmaceutical Journal 21/1 (September 2016), 10-18. https://doi.org/10.12991/marupj.259876.
JAMA Elçioğlu K, Kemerci G. Dietary supplements for hypertension and diabetes. Marmara Pharm J. 2016;21:10–18.
MLA Elçioğlu, Kübra and Gülay Kemerci. “Dietary Supplements for Hypertension and Diabetes”. Marmara Pharmaceutical Journal, vol. 21, no. 1, 2016, pp. 10-18, doi:10.12991/marupj.259876.
Vancouver Elçioğlu K, Kemerci G. Dietary supplements for hypertension and diabetes. Marmara Pharm J. 2016;21(1):10-8.