In this study, it was aimed to determine the fishery products consumption habits of the families of secondary school students in Adana. The questionnaire was applied face to face and in the form of 14 questions and answers to 141 individuals randomly selected with predetermined questions between 1 November 2021 and 30 November 2021. Although fish meat is accepted as a healthy food in these student families, its consumption patterns and rates are not as desired. Fish are generally cooked and consumed as deep-fried and grilled. While the fish consumption rate looks similar to the Turkey average, it is below the world average.
Bu çalışmada Adana ili ortaokul öğrencileri aileleri üzerinde su ürünleri tüketimine yönelik alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Anket, 1 Kasım 2021-30 Kasım 2021 tarihleri arasında, önceden belirlenen sorular ile tesadüfi olarak seçilen 141’i bireye yüz yüze ve 14 soru cevap şeklinde uygulanmıştır. Bu öğrenci ailelerinde balıketinin sağlıklı bir besin olarak kabul edilmesine karşın tüketim şekli ve oranları istenildiği gibi değildir. Balıklar genelde yağda kızartma ve ızgara olarak pişirilip tüketilmektedir. Balık tüketim oranı Türkiye ortalamasına benzer bir görünüm verirken Dünya ortalamasının altındadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Fisheries Management |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2022 |
Submission Date | March 3, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 2 Issue: 1 |