Research Article
BibTex RIS Cite

An evaluation on fish consumption habits in secondary school students' families in Adana province

Year 2022, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 7, 31.03.2022

Abstract

In this study, it was aimed to determine the fishery products consumption habits of the families of secondary school students in Adana. The questionnaire was applied face to face and in the form of 14 questions and answers to 141 individuals randomly selected with predetermined questions between 1 November 2021 and 30 November 2021. Although fish meat is accepted as a healthy food in these student families, its consumption patterns and rates are not as desired. Fish are generally cooked and consumed as deep-fried and grilled. While the fish consumption rate looks similar to the Turkey average, it is below the world average.

References

  • Abdikoğlu, D. I., & Unakıtan, G. (2019). Determining important factors on fish consumption with conjoint analysis in Tekirdag, Turkey. Proceedings of the 13th Baltic Conference on Food Science and Technology “Food. Nutrition. Well-Being” (FOODBALT 2019), Latvia, pp. 83-87. http://doi.org/10.22616/FoodBalt.2019.003
  • Akpınar, M. G., Dağıstan, E., Mazlum, Y., Gül, M., Koç, B., & Yılmaz, Y. (2009). Determining household preferences for fish consumption with conjoint analysis in Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(11), 2215-2222.
  • Arık Çolakoğlu, F.,İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H. B. (2006). The evaluation of fish consumption in Çanakkale. Ege University Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 23(Ek 1/3): 387-392.
  • Arslan, G. (2019). Determination of fish consuming habits of vocational school students from different families. Marine Science and Technology Bulletin, 8(2), 40–45. https://doi.org/10.33714/masteb.622072
  • Arslan, M. (2015). Antalya İli su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 42s, Isparta.
  • Atar, H. H., Alçiçek, Z. (2009). Su ürünleri tüketimi ve sağlık. TAF Preventive Medicine Bulletin, 8(2), 173-176.
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2012). Consumer behaviours for seafood in Ordu province. Yunus Araştırma Bülteni, 12(3), 18-23. https://doi.org/10.17693/yunusae.v2012i21908.235434
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2013). Consumer behaviors for seafood in Giresun and Trabzon Province. The Black Sea Journal of Sciences, 3(9), 57-71.
  • Aydın, M., & Odabaşı, Y. (2017). A study on the seafood consumer behaviors: Case of Diyarbakır Province. Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences, 3(2), 101-11
  • Balık, İ., Yardımcı, C. & Turhan, O. (2013). Ordu İli Fatsa ve Aybastı ilçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Bolat, Y. Cevher, H. (2018). Konya İli (Türkiye) su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(3), 241-252.
  • Bolat, Y., Telli, Ö. (2019). Denizli İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 15(1), 80-90.
  • Can, M. F., Şimşek, E., Demirci, A., Demirci, S., & Akar, Ö. (2020). The evaluation of the early impacts of the COVID-19 pandemic on the export of fishery commodities of Turkey. Marine and Life Sciences, 2(1), 18-27.
  • Cengiz, D., & Özoğul, F. 2019. Adana ve Mersin İllerinde Su Ürünleri Tüketimi Anket Çalışması Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 37(1), 159-168.
  • Çakır Arıca, Ş. (2017). Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. Aquaculture Studies, 17(3), 233-243. https://doi.org/10.17693/yunusae.vi.311009
  • Çolakoğlu, F. A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H. B. (2006). Çanakkale İlindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3), 387-392.
  • Demirci, A., Can, M. F., Akar, Ö. (2019). Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan su ürünleri üretim tesislerinin kapasite analizi. Marine and Life Sciences, 1(1), 32-38.
  • Demirci, A., Şimşek, E., Can, M. F., Akar, Ö., Demirci, S. (2020). Has the pandemic (COVID-19) affected the fishery sector in regional scale? A case study on the fishery sector in Hatay province from Turkey. Marine and Life Sciences, 2(1), 13-17.
  • Demirci, S., Aytekin, N., Şimşek, E. (2015). İskenderun Balıkçı Barınağında Sosyo-Ekonomik Durum. Su Ürünleri Mühendisleri Derneği Dergisi, 58, 58-63.
  • Dilek, S., Paruğ, Ş., Paruğ, A. & Kesgingöz, H. (2019). Seafood Consumption Preferences and Fish Demand in Kastamonu. Turkish Journal of Agriculture – Food Science andTechnology, 7(11), 1844-1857. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751
  • Gezmen, S., Şimşek, E., Demirci, A. (2015). İskenderun Bölgesel Perakende Balık Ticareti Dinamiklerinin Değerlendirilmesi. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research, 1(1), 33-44.
  • Gökoğlu, N. (2002). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, 157s, ISBN 9759703483, İstanbul.
  • Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M. (1999). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Şahin Matbaası, 366s, ISBN 975-96897-0-7, Ankara.
  • Hatırlı, S. A., Demircan, V. & Aktaş, A. R. (2004). Isparta İlinde ailelerin balık tüketiminin analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 245-256.
  • Kocatepe, D., Büyükkol, D. C., & Öztürk Altunyurt., G (2021). Selenyum, su ürünleri ve sağlık. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6(2), 162-173. https://doi.org/10.33484/sinopfbd.879034
  • Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hane halkının et tüketim alışkanlıkları ve et tüketimini etkileyen faktörler (Master's thesis, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Oğuzhan, P., Angiş, S. & Atamanalp, M. (2009). Erzurum İlindeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz, Rize.
  • Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E. & Ukav, İ. (2014). Adıyaman İlinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25.
  • Orhan, H. & Yüksel, O. (2010). Burdur İli su ürünleri tüketimi anket uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-7.
  • Saka, F., Bulut, M. (2020). Determination of Fish Consumption in Çanakkale. Marine Science and Technology Bulletin, 9(1), 7-14.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A. F. & Sönmez, F. (2008). Elazığ İlinde balık eti tüketimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20(3), 433-437.
  • Şimşek, E., & Can, M. F. (2019). Ege bölgesi su ürünleri üretim tesislerinin analizi. V. In International Congress on Natural and Health Sciences (ICNHS-2019) Adana, Turkey, Proceedings Book (pp. 512-526).
  • TOB, (2021). Su Ürünleri İstatistikleri. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/2021%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/Su%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporu%202021-338%20TEPGE.pdf (Erişim Tarihi 14.03.2022)
  • Turan, H., Kaya, Y., & Sönmez, G. (2006). Balık etinin besin değeri ve insan sağlığındaki yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3), 505-508.
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., & Baygar, T. (2004). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 491s, İstanbul.
  • Yüksel, F., Kuzgun, N. K. & Özer, E. T. (2011). Tunceli İli balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5), 28-36.

Adana ilinde ortaokul öğrencileri ailelerinde su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme

Year 2022, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 7, 31.03.2022

Abstract

Bu çalışmada Adana ili ortaokul öğrencileri aileleri üzerinde su ürünleri tüketimine yönelik alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Anket, 1 Kasım 2021-30 Kasım 2021 tarihleri arasında, önceden belirlenen sorular ile tesadüfi olarak seçilen 141’i bireye yüz yüze ve 14 soru cevap şeklinde uygulanmıştır. Bu öğrenci ailelerinde balıketinin sağlıklı bir besin olarak kabul edilmesine karşın tüketim şekli ve oranları istenildiği gibi değildir. Balıklar genelde yağda kızartma ve ızgara olarak pişirilip tüketilmektedir. Balık tüketim oranı Türkiye ortalamasına benzer bir görünüm verirken Dünya ortalamasının altındadır.

References

  • Abdikoğlu, D. I., & Unakıtan, G. (2019). Determining important factors on fish consumption with conjoint analysis in Tekirdag, Turkey. Proceedings of the 13th Baltic Conference on Food Science and Technology “Food. Nutrition. Well-Being” (FOODBALT 2019), Latvia, pp. 83-87. http://doi.org/10.22616/FoodBalt.2019.003
  • Akpınar, M. G., Dağıstan, E., Mazlum, Y., Gül, M., Koç, B., & Yılmaz, Y. (2009). Determining household preferences for fish consumption with conjoint analysis in Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(11), 2215-2222.
  • Arık Çolakoğlu, F.,İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H. B. (2006). The evaluation of fish consumption in Çanakkale. Ege University Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 23(Ek 1/3): 387-392.
  • Arslan, G. (2019). Determination of fish consuming habits of vocational school students from different families. Marine Science and Technology Bulletin, 8(2), 40–45. https://doi.org/10.33714/masteb.622072
  • Arslan, M. (2015). Antalya İli su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 42s, Isparta.
  • Atar, H. H., Alçiçek, Z. (2009). Su ürünleri tüketimi ve sağlık. TAF Preventive Medicine Bulletin, 8(2), 173-176.
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2012). Consumer behaviours for seafood in Ordu province. Yunus Araştırma Bülteni, 12(3), 18-23. https://doi.org/10.17693/yunusae.v2012i21908.235434
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2013). Consumer behaviors for seafood in Giresun and Trabzon Province. The Black Sea Journal of Sciences, 3(9), 57-71.
  • Aydın, M., & Odabaşı, Y. (2017). A study on the seafood consumer behaviors: Case of Diyarbakır Province. Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences, 3(2), 101-11
  • Balık, İ., Yardımcı, C. & Turhan, O. (2013). Ordu İli Fatsa ve Aybastı ilçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Bolat, Y. Cevher, H. (2018). Konya İli (Türkiye) su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(3), 241-252.
  • Bolat, Y., Telli, Ö. (2019). Denizli İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 15(1), 80-90.
  • Can, M. F., Şimşek, E., Demirci, A., Demirci, S., & Akar, Ö. (2020). The evaluation of the early impacts of the COVID-19 pandemic on the export of fishery commodities of Turkey. Marine and Life Sciences, 2(1), 18-27.
  • Cengiz, D., & Özoğul, F. 2019. Adana ve Mersin İllerinde Su Ürünleri Tüketimi Anket Çalışması Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 37(1), 159-168.
  • Çakır Arıca, Ş. (2017). Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. Aquaculture Studies, 17(3), 233-243. https://doi.org/10.17693/yunusae.vi.311009
  • Çolakoğlu, F. A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H. B. (2006). Çanakkale İlindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3), 387-392.
  • Demirci, A., Can, M. F., Akar, Ö. (2019). Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan su ürünleri üretim tesislerinin kapasite analizi. Marine and Life Sciences, 1(1), 32-38.
  • Demirci, A., Şimşek, E., Can, M. F., Akar, Ö., Demirci, S. (2020). Has the pandemic (COVID-19) affected the fishery sector in regional scale? A case study on the fishery sector in Hatay province from Turkey. Marine and Life Sciences, 2(1), 13-17.
  • Demirci, S., Aytekin, N., Şimşek, E. (2015). İskenderun Balıkçı Barınağında Sosyo-Ekonomik Durum. Su Ürünleri Mühendisleri Derneği Dergisi, 58, 58-63.
  • Dilek, S., Paruğ, Ş., Paruğ, A. & Kesgingöz, H. (2019). Seafood Consumption Preferences and Fish Demand in Kastamonu. Turkish Journal of Agriculture – Food Science andTechnology, 7(11), 1844-1857. https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i11.1844-1857.2751
  • Gezmen, S., Şimşek, E., Demirci, A. (2015). İskenderun Bölgesel Perakende Balık Ticareti Dinamiklerinin Değerlendirilmesi. Journal of Aquaculture Engineering and Fisheries Research, 1(1), 33-44.
  • Gökoğlu, N. (2002). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, 157s, ISBN 9759703483, İstanbul.
  • Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M. (1999). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Şahin Matbaası, 366s, ISBN 975-96897-0-7, Ankara.
  • Hatırlı, S. A., Demircan, V. & Aktaş, A. R. (2004). Isparta İlinde ailelerin balık tüketiminin analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 245-256.
  • Kocatepe, D., Büyükkol, D. C., & Öztürk Altunyurt., G (2021). Selenyum, su ürünleri ve sağlık. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 6(2), 162-173. https://doi.org/10.33484/sinopfbd.879034
  • Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hane halkının et tüketim alışkanlıkları ve et tüketimini etkileyen faktörler (Master's thesis, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Oğuzhan, P., Angiş, S. & Atamanalp, M. (2009). Erzurum İlindeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz, Rize.
  • Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E. & Ukav, İ. (2014). Adıyaman İlinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25.
  • Orhan, H. & Yüksel, O. (2010). Burdur İli su ürünleri tüketimi anket uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 1-7.
  • Saka, F., Bulut, M. (2020). Determination of Fish Consumption in Çanakkale. Marine Science and Technology Bulletin, 9(1), 7-14.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A. F. & Sönmez, F. (2008). Elazığ İlinde balık eti tüketimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20(3), 433-437.
  • Şimşek, E., & Can, M. F. (2019). Ege bölgesi su ürünleri üretim tesislerinin analizi. V. In International Congress on Natural and Health Sciences (ICNHS-2019) Adana, Turkey, Proceedings Book (pp. 512-526).
  • TOB, (2021). Su Ürünleri İstatistikleri. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/2021%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/Su%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporu%202021-338%20TEPGE.pdf (Erişim Tarihi 14.03.2022)
  • Turan, H., Kaya, Y., & Sönmez, G. (2006). Balık etinin besin değeri ve insan sağlığındaki yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1/3), 505-508.
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., & Baygar, T. (2004). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 491s, İstanbul.
  • Yüksel, F., Kuzgun, N. K. & Özer, E. T. (2011). Tunceli İli balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5), 28-36.
There are 36 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Fisheries Management
Journal Section Research Articles
Authors

Duyğu Başaran Demirci This is me 0000-0001-8037-6590

Mevlüde Ferah Karadurmuş This is me 0000-0003-2776-7896

Abdullah Doğan This is me 0000-0002-2128-6218

Alparslan Yetkinlioğlu This is me 0000-0002-4986-9327

Musa Yıldızhan This is me 0000-0001-8474-3394

Publication Date March 31, 2022
Submission Date March 3, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Başaran Demirci, D., Karadurmuş, M. F., Doğan, A., Yetkinlioğlu, A., et al. (2022). Adana ilinde ortaokul öğrencileri ailelerinde su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme. Muş Alparslan University Journal of Agriculture and Nature, 2(1), 1-7.
AMA Başaran Demirci D, Karadurmuş MF, Doğan A, Yetkinlioğlu A, Yıldızhan M. Adana ilinde ortaokul öğrencileri ailelerinde su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme. MAU J Agr Nat. March 2022;2(1):1-7.
Chicago Başaran Demirci, Duyğu, Mevlüde Ferah Karadurmuş, Abdullah Doğan, Alparslan Yetkinlioğlu, and Musa Yıldızhan. “Adana Ilinde Ortaokul öğrencileri Ailelerinde Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine Bir değerlendirme”. Muş Alparslan University Journal of Agriculture and Nature 2, no. 1 (March 2022): 1-7.
EndNote Başaran Demirci D, Karadurmuş MF, Doğan A, Yetkinlioğlu A, Yıldızhan M (March 1, 2022) Adana ilinde ortaokul öğrencileri ailelerinde su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme. Muş Alparslan University Journal of Agriculture and Nature 2 1 1–7.
IEEE D. Başaran Demirci, M. F. Karadurmuş, A. Doğan, A. Yetkinlioğlu, and M. Yıldızhan, “Adana ilinde ortaokul öğrencileri ailelerinde su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme”, MAU J Agr Nat, vol. 2, no. 1, pp. 1–7, 2022.
ISNAD Başaran Demirci, Duyğu et al. “Adana Ilinde Ortaokul öğrencileri Ailelerinde Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine Bir değerlendirme”. Muş Alparslan University Journal of Agriculture and Nature 2/1 (March 2022), 1-7.
JAMA Başaran Demirci D, Karadurmuş MF, Doğan A, Yetkinlioğlu A, Yıldızhan M. Adana ilinde ortaokul öğrencileri ailelerinde su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme. MAU J Agr Nat. 2022;2:1–7.
MLA Başaran Demirci, Duyğu et al. “Adana Ilinde Ortaokul öğrencileri Ailelerinde Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine Bir değerlendirme”. Muş Alparslan University Journal of Agriculture and Nature, vol. 2, no. 1, 2022, pp. 1-7.
Vancouver Başaran Demirci D, Karadurmuş MF, Doğan A, Yetkinlioğlu A, Yıldızhan M. Adana ilinde ortaokul öğrencileri ailelerinde su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme. MAU J Agr Nat. 2022;2(1):1-7.


Flag Counter

Creative Commons Lisansı

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.