Turizm
eğitimi veren okullar öğrencilerinin turizm endüstrisinde istihdam edilebilmelerine
katkıda bulunmaktadırlar. Bundan dolayı geleceğin turizm çalışanları olacak
öğrencilerin turizme bakış açıları önem kazanmaktadır. Turizm, özellikle yapıldığı
bölgeye ekonomik açıdan önemli katma değerler sağlamaktadır. Sivas İli’nin
sahip olmuş olduğu zengin alternatif turizm kaynakları bu ekonomik faydadan
kendine düşen payı alması açısından önemli fırsatları barındırmaktadır. Bu
çalışma turizmin özellikle ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel faydalarının
turizm öğrencileri tarafından nasıl algılandığı ve turizm öğrencilerinin turizmin
gelişmesi için ne gibi öneriler sundukları ile ilgilidir. Araştırmanın temel
amacı turizm eğitimi alan üniversite öğrencilerinin Sivas’a yönelik turizm
algılarını belirlemek ve önerilerini almaktır.
Araştırmada
nicel yöntem kullanılmış olup veriler yüz yüze anket yöntemi uygulanarak elde
edilmiştir. Anket uygulaması Sivas’ta eğitim- öğretim hayatına devam eden
turizm önlisans ve lisans öğrencilerine yapılmıştır. Bu araştırmada öğrencilere
147 anket uygulanmış ve 147 veri toplanmıştır. Bu veriler SPSS 23 (AMOS 23)
Paket programı ile analiz edilmiştir (SPSS programı, Cumhuriyet Üniversitesi
Kampüs Lisanslıdır). Çalışmada Kasti
(Kararsal) Örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ilk etapta konuya
ilişkin alan yazı taranmış daha sonra anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Çalışmanın
ana kütlesini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde turizm eğitimi alan üniversite
öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgulardan turizm eğitimi
almış öğrencilerin turizmin Sivas Şehri’ne olan ekonomik, sosyal, çevresel ve
kültürel katkısına yönelik algılamalarının pozitif olduğu sonucu elde
edilmiştir. Ayrıca katılımcılar turizmin şehre önemli katkıları olduğunu düşünmektedirler.
Araştırma sonucunda turizm öğrencilerinin turizme bakış açıları ve algıları
olumlu olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Linguistics |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 2 |