Research Article

Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler

Volume: 7 Number: 1 June 30, 2021
TR EN

Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler

Abstract

Sanatsal düzenleme öğelerinden biri olan doku, görsel olarak algılanabilen yüzey çalışmaları olarak tanımlanabilir. Doku öğesi, sanatta anlatım olanaklarının zenginliğini sunarken, işlevselliği ile izleyicide duygulu, anlamlı etkiler bırakır. Bu yüzden minyatür sanatında da doku kullanımı önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; farklı yüzyıllarda yaşamış olan iki minyatür sanatçısını karşılaştırarak, Türk minyatür sanatında dokunun önemini ve doku kullanımında görülen değişimleri araştırmaktır. Bu bağlamda, XVI. yüzyıl minyatür sanatçısı Nakkaş Osman ile günümüz minyatür sanatçılarından Taner Alakuş örnek alınarak, eserlerindeki doku uygulamaları incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, sanatçıların birbirine benzer şekilde, farklı doku ve teknikleri kullanarak, natüralist ve/veya gerçekçi bir üslûp kullanarak çalışmalar yaptıkları belirlenmiştir. Ayrıca araştırmanın sonuçlarından biri de gelişen teknolojisi sayesinde, minyatür sanatında kullanılan malzemelerin oldukça çeşitli hale gelişinin, günümüz sanatçılarına sağladığı kolaylıklardır. Elde edilen bu sonuçlar ışığında; geleneksel ve çağdaş minyatürlerde doku kullanımının ve tekniklerinin değişmediği, ancak ileri teknolojinin getirdiği çeşitlilikle geliştirildiği belirlenmiştir. Bu çalışmada hem geleneksel hem çağdaş minyatür sanatçılarının eserlerinde doku öğesini, dikkat, özen ve ustalıkla uyguladıkları ortaya konmuştur.

Keywords

References

  1. Adıgüzel Toprak, F. (2015). Minyatürde ‘Çizgi’: Rızâ-Yi Abbâsî’nin Tek Sayfa Minyatürleri. Art-Sanat, 3, 123-146.
  2. Adıgüzel Toprak, F. (2016). Continuity of Tradition in Taner Alakuş’s Contemporary Miniature Paintings. Paper presented at the Atiner Conference Series. https://www.atiner.gr/papers/ART2016-1934.pdf
  3. Anafarta, N. (1969). Hünernâme: Minyatürleri ve Sanatçıları: Doğan Kardeş Matbaacılık Sanayii A.Ş. Basımevi.
  4. Arslantürk, A. H. & Börekçi, G. (2012). Sultan Süleyman’ın Son Seferi Nüzhet-i Esrarü’l-Ahyar Der-Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar (Vol. 26). İstanbul: Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları.
  5. Atasoy, N. (1997). Surname-i Humayun. İstanbul: Koçbank.
  6. Atasoy, N. (2002). Otağ-ı Hümayun. İstanbul: Koç Kültür Sanat Tanıtım.
  7. Aynur, H. (2009). “Sûrnâme”. İslam Ansiklopedisi. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. C. 37. s. 565-567.
  8. Bağcı, S., Çağman, F., Günsel, R., & Tanındı, Z. (2006). Osmanlı Resim Sanatı. İstanbul: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2021

Submission Date

October 14, 2020

Acceptance Date

May 23, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 7 Number: 1

APA
Daşdağ, E., & Pestil, G. (2021). Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler. Medeniyet Sanat Dergisi, 7(1), 21-40. https://doi.org/10.46641/medeniyetsanat.810829
AMA
1.Daşdağ E, Pestil G. Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler. Journal of Art and Design. 2021;7(1):21-40. doi:10.46641/medeniyetsanat.810829
Chicago
Daşdağ, Evren, and Gülşah Pestil. 2021. “Geleneksel Ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman Ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler”. Medeniyet Sanat Dergisi 7 (1): 21-40. https://doi.org/10.46641/medeniyetsanat.810829.
EndNote
Daşdağ E, Pestil G (June 1, 2021) Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler. Medeniyet Sanat Dergisi 7 1 21–40.
IEEE
[1]E. Daşdağ and G. Pestil, “Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler”, Journal of Art and Design, vol. 7, no. 1, pp. 21–40, June 2021, doi: 10.46641/medeniyetsanat.810829.
ISNAD
Daşdağ, Evren - Pestil, Gülşah. “Geleneksel Ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman Ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler”. Medeniyet Sanat Dergisi 7/1 (June 1, 2021): 21-40. https://doi.org/10.46641/medeniyetsanat.810829.
JAMA
1.Daşdağ E, Pestil G. Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler. Journal of Art and Design. 2021;7:21–40.
MLA
Daşdağ, Evren, and Gülşah Pestil. “Geleneksel Ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman Ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler”. Medeniyet Sanat Dergisi, vol. 7, no. 1, June 2021, pp. 21-40, doi:10.46641/medeniyetsanat.810829.
Vancouver
1.Evren Daşdağ, Gülşah Pestil. Geleneksel ve Çağdaş Minyatür Sanatında Doku Kullanımına Nakkaş Osman ve Taner Alakuş’un Eserlerinden Örnekler. Journal of Art and Design. 2021 Jun. 1;7(1):21-40. doi:10.46641/medeniyetsanat.810829

Cited By

Our journal is indexed in Crossref, SOBIAD, ASOS Index, Index Copernicus, IAD, Academia, ResearchGate, and Google Scholar.Creative Commons Lisansı

All papers published by this journal have been licensed by  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı.