Amaç: Bu çalışmada preoperatif görüntülemesi yapılmış olan endometrium kanserli hastaların görüntüleme sonuçlarıyla postoperatif nihai patoloji sonuçlarını retrospektif olarak karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: 1 Ocak 2019 - 4 Ağustos 2022 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji-Onkoloji polikliniğinde takip ve tedavi edilen preoperatif görüntülemesi olan toplam 123 endometrium kanserli kadın hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastaların preoparetif görüntüleme sonuçları ve nihai patoloji sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Preoperatif 10 MRG, 67 BT, 46 PET/BT görüntülemesi olan hastaların nihai patoloji sonuçlarıyla yapılan karşılaştırmalar sonucunda görüntülemenin çalışmamızda bulduğumuz sensitivite değeri literatürden düşük olup, lenf nodu metastazı ve uzak metastaz açısından PET/BT’nin sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerleri MRG ve BT’ye kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca çalışmamızda ameliyat öncesi görüntüleme yöntemleri ile pelviste tespit edilen en büyük lenf nodu boyutunun 15.5 mm ve üzeri olmasının, pelviste lenf nodu metastazı varlığını %60 sensitivite ve %70,8 spesifisite ile öngörebildiği bulunmuştur. Sonuç: Endometrium kanserinde uterus dışına yayılmış hastalık varlığında PET/BT görüntülemenin hastaların operasyon öncesi lenf nodu tutulumunu göstermede, klinik evresinin tespitinde ve operasyonun şeklinin ve genişliğinin belirlenmesinde önemli yeri vardır. Ayrıca çalışmamızda bulduğumuz pelvik lenf nodu metastazı açısından görüntülemedeki pelvik lenf nodu boyutu cut-off değeri yapılacak klinik evrelemede klinisyenlere yol gösterebilir.
Aim: In this study, we aimed to retrospectively compare the imaging results of patients with endometrial cancer who underwent preoperative imaging with the final postoperative pathology results. Method: A total of 123 female patients with endometrial cancer with preoperative imaging were followed and treated in the Gynecology-Oncology outpatient clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology, Mersin University Faculty of Medicine Hospital between 1 January 2019 and 4 August 2022 were included in the study. Preoperative imaging results and final pathology results were compared. Results: As a result of comparisons with the final pathology results of patients with preoperative 10 MRI, 67 CT, and 46 PET/CT imaging, the sensitivity value of imaging was lower than the literature, but the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of PET/CT were higher in terms of lymph node metastasis and distant metastasis compared to MRI and CT. In addition, our study found that the largest lymph node size of 15.5 mm or more detected by preoperative imaging methods in the pelvis predicted the presence of lymph node metastasis in the pelvis with a sensitivity of 60% and a specificity of 70.8%. Conclusion: In endometrial cancer, PET/CT imaging has an essential role in showing preoperative lymph node involvement, determining the clinical stage, and determining the type and extent of the operation in the presence of disease spread outside the uterus. In addition, the cut-off value of pelvic lymph node size in imaging for pelvic lymph node metastasis found in our study may guide clinicians in clinical staging.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Cerrahi (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 13 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019'dan beri DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.