Bölgesel olarak yöresel mutfak çeşitliliği ve kendine özgü yemekleriyle gastronomi turizm açısından önemli merkezlerden birisi olan Mersin, geleneksel ürünler açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada da Mersin mutfağına ait geleneksel ürünlerden biri olan ve unutulmaya yüz tutmuş mamulün geleneksel niteliklerinin ortaya çıkarılarak üretim sürecinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda veri toplamak amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Mart- Nisan 2021 tarihleri arasında Tarsus ilçesinde yaşayan, görüşme yapmayı kabul eden mamul ustaları, işletme yöneticileri ve ev hanımları ile görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda mamülün Arap kültüründen geldiği tespit edilmiştir. Yapılan tariflerde genel olarak orijinal tarifte yer alan cevizin kullanıldığı, çeşitlilik anlamında da fıstık ve hurmanın da tercih edildiği belirlenmiştir. Mamülün tüketildiği bölgelere bakıldığında ise Tarsus’la birlikte Mersin’de ve Adana’da yaygın olduğu görülmüştür. Ayrıca mamülün coğrafi işaret alması durumunda katılımcıların ekonomik ve kültürel yönden olumlu etkileri olacağı konusunda görüş bildirdikleri belirlenmiştir.
Mersin, which is one of the important centers in terms of gastronomy tourism with its regional cuisine diversity and unique dishes, is important in terms of traditional products. In this study, it is aimed to examine the production process by revealing the traditional qualities of the mamül, which is one of the traditional products of Mersin cuisine and which has sunk into oblivion. In this context, semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used to collect data. Between March-April 2021, interviews were held with mamül masters, business managers and housewives living in Tarsus who agreed to be interviewed. As a result of the interviews, it was determined that the mamül came from the Arab culture. It was determined that walnuts in the original recipe were generally used in the recipes, and peanuts and dates were also preferred in terms of variety. When we look at the regions where the mamül is consumed, it is seen that it is common in Mersin and Adana, along with Tarsus. In addition, it was determined that the participants expressed their opinion that if the mamül received geographical indication, it would have positive economic and cultural effects.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2022 |
Submission Date | January 5, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |