In this study, 5 different citrus fruits (mandarin, grapefruit, orange, kumquat and lemon) harvested in Turkey were analyzed qualitatively and quantitatively. For this purpose, essential oils obtained with the Clevenger apparatus. Essential oils components were determined with the help of GC-MS. Limonene was determined as a common component in all fruit peels, from the lowest to the highest in order, approximately 24% in clementine mandarin, 28% in orange and 76% in lemon, 98% in grapefruit, %100 kumquat. Linalool was determined main component of orange and clementine mandarin. Dry matter and ash of peels was determined. In addition, the elements found in the peels were determined with the help of sem-edx. According to the results of the sem-edx the peels are quite rich in terms of calcium and potassium.
Bu çalışmada Türkiye'de hasat edilen 5 farklı narenciye (mandalina, greyfurt, portakal, kumkuat ve limon) kalitatif ve kantitatif olarak incelenmiştir. Bu amaçla Clevenger aparatı ile uçucu yağlar elde edilmiştir. Uçucu yağ bileşenleri GC-MS yardımıyla belirlendi. Limonen en düşükten en yükseğe doğru tüm meyve kabuklarında ortak bileşen olarak clementine mandalinada yaklaşık %24, portakalda %28 ve limonda %76, greyfurtta %98, kumkuatta %100 ortak bileşen olarak belirlenmiştir. Linalool, portakal ve mandalinanın ana bileşeni olarak belirlendi. Kabukların kuru maddesi ve külü belirlendi. Ayrıca kabuklarda bulunan elementler sem-edx yardımıyla belirlenmiştir. Sem-edx sonuçlarına göre kabuklar kalsiyum ve potasyum açısından oldukça zengindir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Fruit-Vegetables Technology, Food Sciences (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 2 |