Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MEKÂNIN BELLEĞİ İLE UYUMLU SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR STRATEJİSİ ÜRETMEK: EYÜP SULTAN BELEDİYESİ ŞEHİR VE MEDENİYET OKULU ÖRNEĞİ

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 43 - 58, 31.12.2020

Öz

Küreselleşme süreci şehir yaşamının aynılaşmasıyla sonuçlanmakta ve bu husus şehirlere kimlik kazandıran bir unsur olan kültürel farklılıkların önemini ortaya çıkarmaktadır. Topluma kolektif bir eylem alanı sunan kültür, toplumsal mekân kullanımı dâhilinde tüketim unsuru olarak belirmekte ve sürdürülebilir kalkınma kapsamında sahip olunan kültürel ve tarihsel varlıklarla bağlantılı kültür politikaları/ stratejileri üretilmektedir.
Eyüp Sultan Belediyesi’nin bir kültür stratejisi olan Şehir ve Medeniyet Okulu’nun 2019- 2020 döneminde yürüttüğü atölye faaliyetleri kültürün bir strateji unsuru olarak yerel yönetimler tarafından değerlendirilmesine, kültürün mekânın belleğiyle kurduğu ilişkiyi yansıtmasına ve yerel yönetimlerin sürdürülebilir kültürü eğitim yoluyla sunmasına örnek oluşturmaktadır. Şehir Estetiği Atölyesi, Şehir Kültürü Atölyesi, Şehir Yönetimi Atölyesi, Kentsel Tasarım Atölyesi ve İslam Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi olarak faaliyet gösteren atölyeler mekânın tarihsel arka planı ile yerel yönetimleri strateji üretiminde desteklemekte ve bu husus araştırma sahasının belirlenmesine etki etmektedir.
Çalışma kapsamında ele alınan sorular şöyledir: Kültür ve yerel yönetimler arasındaki ilişki nasıldır, yerel kültürün sürdürülmesinde hangi çalışmalar gerçekleşmektedir, bireyler yerel kültürün öğrenilmesi ve korunması noktasında yerel yönetimlerin çalışmalarına nasıl dâhil olmaktadır? Araştırma sürecinde atölyeler katılımcı gözlem yoluyla incelenmiş ve topluma en yakın hizmet birimlerinden olan yerel yönetimlerin kültür stratejileriyle sürdürülebilirliği desteklediği, kültüre işlevsel yahut anlamsal boyutlarda yaklaşımın kültüre bir iktidar sahası sunduğu sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • ADORNO, T. W. (2007). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi. Ali Artun (Der.) Ülner, N., Tüzel, M. ve Gen, E. (Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • ALEXANDER, Jeffrey C. (2017). ‘Çözümleyici Tartışmalar: Kültürün Görece Özerkliğini Anlamak’. Kültür ve Toplum: Güncel Tartışmalar. Nuran Yavuz (Çev.). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  • ASSMANN, JAN (2018). Kültürel Bellek: Eski Yüksek Kültürlerde Yazı, Hatırlama ve Politik Kimlik. Ayşe Tekin (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • BAUDRİLLARD, Jean (2018). Tüketim Toplumu, Nilgün Tutal, Ferda Keskin (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • DURALI, Ş. Teoman (2018). Çağdaş Küresel Medeniyet: Anlamı, Gelişimi, Konumu. İstanbul: Dergah Yayınları.
  • EAGLETON, Terry (2016). Kültür Yorumları, Özge Çelik (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • FOUCAULT, Michel (2016). Bilginin Arkeolojisi. Veli Urhan (Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • GENÇKAYA, Ö. Faruk- E. Ünal Demirci (2018). Türkiye’de Kültür Politikasının Kuramsallaşma Sürecine Genel Bakış, Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, S. 2, C. 3, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep.
  • GÜVENÇ, Bozkurt (1999). İnsan ve Kültür. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • GÜVENÇ, Bozkurt (2018). Kültürün abc’si. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • İBB Stratejik Planı (2020-2024). https://www.ibb.istanbul/Uploads/2020/2/iBB-STRATEJIK-PLAN-2020-2024.pdf [Erişim Tarihi: 29.03.2020]
  • İNCE, A., Öncü, A. ve Ada, S. (2011). Günümüz Türkiye’sinde Kültür Politikaları: Giriş ve Genel Bakış. Sivil Toplum Gözüyle Türkiye Kültür Politikası Raporu. Serhan Ada (Ed.). İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • İSEN, M. (2007). Yerel Yönetimler Kültür Şurası. M. Birekul (ed.). Konya: Konya Kültür AŞ.
  • KAYA, E. (2007). Kent Yönetiminde Yeni Yaklaşım Yerel Kalkınma Yönetimi. İstanbul: Okutan Yayınları.
  • LEFEBVRE, Henri (2016). Şehir Hakkı, Işık Ergüden (Çev.). İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • LUKACS, Georg (2016). Realizmin Akıbeti, Estetik ve Politika: Realizm- Modernizm Çatışması. Elçin Gen, Taciser Belge, Bülent Aksoy (Çev.). İstanbul: İletişim Yayıncılık.
  • ÖKTEN, Sadettin (2019). Aslında Bir Sanat Var: Sanat, Birey ve Toplum Üzerine. İstanbul: Tutikitap.
  • SİMMEL, Georg (2017). Modern Kültürde Çatışma. Tanıl Bora, Utku Özmakas vd. (Çev.) İstanbul: İletişim Yayıncılık.
  • SOINI, Katrıına- Desseın, Joost (2019). Kültür- Sürdürülebilirlik İlişkisi: Kavramsal Bir Çerçeveye Doğru. Kültürel Miras Yönetimi. Burak Gökbulut (Çev.). Ankara: Grafiker Yayınları.
  • STAVRİDES, Stavros (2018a). Kentsel Heterotopya: Özgürleşme Mekânı Olarak Eşikler Kentine Doğru. Ali Karatay (Çev.). İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • STAVRİDES, Stavros (2018b). Müşterek Mekân: Müşterekler Olarak Şehir. Cenk Saraçoğlu (Çev.). İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • TANIR, M. (2016). Kültür Politikaları Alanında Yapılmış Çalışmalar, www.turizmhaberleri.com/koseyazisi.asp?ID=3319 [Erişim Tarihi: 20.03.2020]
  • UNESCO (1969). Cultural Policy A Preliminary Study, [Erişim Tarihi: 28.03.2020] https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000001173
  • 11. Kalkınma Planı (2019- 2023). http://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2019/07/OnbirinciKalkinmaPlani.pdf [Erişim Tarihi: 29.03.2020]
  • 5393 Nolu Belediye Kanunu https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5393.pdf [Erişim Tarihi: 08.04.2020]
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Meltem Bali 0000-0002-4741-349X

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 8 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bali, M. (2020). MEKÂNIN BELLEĞİ İLE UYUMLU SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜLTÜR STRATEJİSİ ÜRETMEK: EYÜP SULTAN BELEDİYESİ ŞEHİR VE MEDENİYET OKULU ÖRNEĞİ. Milli Kültür Araştırmaları Dergisi, 4(2), 43-58.

MİLLİ KÜLTÜR ARAŞTIRMALARI DERGİSİ OLARAK TÜRK BİRLİĞİ KONGRELERİNE DESTEĞİMİZ SÜRMEKTEDİR. 



22-24 Aralık tarihlerinde Akdeniz'in İncisi Alanya'da gerçekleşen "V. Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Kongresi"  dergimiz MİKAD ve Alanya Belediyesi'nin işbirliği ile gerçekleşmiştir. MİKAD olarak Türk bilim dünyasına katkı sunmaya devam etmekten onur duymaktayız.

















DERGİMİZİN TÜRK DÜNYASINA AKADEMİK BAKIŞI


Milli Kültür Araştırmaları Dergisi akademik yayın hayatı, "Turan Kurultayı" sonuçları ile paralel yöndedir ve bu hedefler doğrultusunda yayın yapmaktadır. 

Sonuç bildirgesi ana teması: Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz..

Hedefi: 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır…

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte yakınlarında Bugac’ta düzenlenen TURAN KURULTAYI’nda Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kırgız,Kumuk, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları bir araya gelerek aşağıdaki kararları almıştır…

1) Ümitlerimizi yeşerten Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulması memnuniyetle karşılanmıştır.

2) Bütün dünyaya adından bahsettiren Türk Devletler Teşkilatı daha aktif hâle getirilmelidir.

3) Bu bağlamda Türk Devletler Teşkilatının ikinci ve üçüncü halkaları mutlaka kurulmalıdır.

4) Teşkilatın kurulacak ikinci ve üçüncü halkalarında, “Türk Devletler Teşkilatında biz neden yokuz” diyen pek çok devlet gibi, Balkanlar’dan Moğolistan’a, Uyguristan’dan-Kore’ye kadar bütün akraba toplulukları yer almalıdır.

5) Bunun dışında; Özellikle Balkan Türkleri olmak üzere, Kamboçya’dan-Sri Lanka Türklerine, Pakistan ve Himalaya’daki Türklerden, Girit Türklerine, Libya’da ki Türklerden-Irak’taki Türkmenelindeki Türklere, Romanya Türklerinden-Kırım’a, Nijer’de yaşayan Tuaregler’den-Doğu Afrika’da ve Ortadoğu’da yaşayan Osmanlı Türkü’nün torunlarına, Sibirya’dan Kafkaslara, Tacikistan’a kadar hiçbir oba ve aşiretleri dışarıda bırakmadan temsilci alınması zarûrî olmuştur.

6) İşte öyle bir yapıya büründürülecek Türk Devletler Teşkilatı’nın önemli çalışması hâline gelen TURAN KURULTAYI için teklifimiz; bundan böyle dönüşümlü olarak her iki yılda bir diğer Türk Cumhuriyetlerinin birinde, olimpiyat oyunlarıyla, ekonomik ve kültürel oturumlarıyla kısaca her yönüyle icrâ edilmelidir.

7) Bugün Türk Devletler Teşkilâtının kurulması gibi; Turan Birliğini kurma mücâdelesi için, tam 100 yıl önce şehit düştüğü 4 Ağustos 1922’ye kadar, işgaldeki Türk Devletlerini kurtararak TURAN bayrağı altında biraraya getirmek isteyen Enver Paşa unutulmamalıdır. Anıtı dikilmeli, hayatı ve mücadelesi film yapılarak gelecek nesillere aktarılmalıdır.

8)Türk Devletler Teşkilatının bünyesinde ortak ordu, ortak pazar ve ortak parlamento kurulmalı ve üçer aylık dönemlerde Macaristan Parlamentosunda toplanarak yapılan çalışmalar gözden geçirmelidir.

10) Yine TDT bünyesinde Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü,Türk Dünyası Akademisyenler Birliği, Türk Dünyası Tarım Birliği (hayvancılık dahil), Tür Dünyası Sağlık Teşkilatı ve Türk Dünyası Arama Kurtarma (TÜDAK) kurulmalıdır.

11) Türk Dünyası Ekomomik Formu iki yılda bir Türk Dünyasının kalbi konumundaki Aşkabat’ta yapılmalıdır.

12) Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları iki yılda bir Özbekistan’da icra edilmelidir.

13) Türk Dünyası Uzay Araştımaları Enstitüsü kurularak Kazakistan’da her yıl toplanmalıdır.

14) Türk Teknofest Festivali her yıl Türkiye’de yapılmalıdır.

15)Türk Dünyası Yüksek Öğrenim Kurumu kurulmalı, Türk Dünyasındaki üniversitelerin denkliği için üniversitelerde ıslah çalışmaları yapılmalıdır.

16) Türk Dünyası Hekimler Birliği Kurularak her yıl Azerbaycan’da biraraya gelmelidir.

17) Türk Dünyası Bilim Ödülleri düzenlenmeli ve iki yılda bir yapılan Turan Kurultayında sahiplerine takdim edilmelidir.

18) Türk Dünyası Film Festivali ve Türk Dünyası Erovizyon Müzik yarışmaları dönüşümlü olarak Kırgızistan’da birer yıl arayla yapılarak dereceye girenlere ödülleri verilmelidir.

19) Merkezi İstanbul’da olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği “iş birliği-güç birliği” kapsamında genişletilerek, en küçük belediyelere kadar bütün Türk Dünyasını kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir.

20) Türk Dünyası Kültür, sanat, edebiyat çalıştayları yapılarak Türk Dünyasının ortak değerleri, özellikle Dede Korkut, Nasrettin Hoca, Atilla, Timur, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi önemli şahsiyetler anlatılmalıdır.

21) “Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer” düsturuyla, Türk Dünyası ortak tarihi yeniden yazılmalıdır. Bunun İçin “Millî Tatihçiler Şurâsı” âcilen kurulmalıdır.

22) Başta Doğu Türkistan olmak üzere Musul-Kerkük, Kıbrıs, Kırım, Batı Trakya gibi Türk Bölgelerinin statüleri uluslararası platformlarda sürekli dile getirilerek, layık oldukları konuma gelene kadar dünya gündeminde kalmaları sağlanmalıdır.

Bütün dünya bilmelidir ki, 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır.

Turan Kurultayı Bilim Kurulu


TURAN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ..
Budapeşte, 13.08.2022