BibTex RIS Cite

DETERMINING THE LEVEL OF FOOD SAFETY CONSCIOUSNESS OF THE HOUSEHOLDS: GIRESUN SAMPLE

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1, 64 - 70, 01.06.2017

Abstract

The main purpose of the study is to reveal the level of awareness of the households about food safety and quality and to present their perception of food safety and healthy nutrition as customers. The perspectives on food safety of different genders selected from the households in the city center of Giresun through the appropriate sampling method were included in this study. The socio-demographics and enterprise data were included, membership to European Union, which is an important process for the agriculture sector, was discussed, some basic perceptions of the cases which may threaten food safety were presented. Accordingly, average household size, average duration of education, customers’ perceptions of food safety were included. Conventionality in the families participating in the research and what kind of differences are effective on the change of habits were studied.

References

  • Topuzoğlu, A., Hıdıroğlu, S., Ay, P., Önsüz, P., İkiışık, H. (2007). Tüketicilerin gıda ürünleri ile ilgili bilgi düzeyleri ve sağlık risklerine karşı tutumları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4):253-258.
  • Onurlubaş, E., Gürler, A.Z (2016). Gıda Güvenliği Konusunda Tüketicilerin Bilinç Düzeyini Etkileyen Faktörler. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University 33 (1), 132-141. doi:10.13002/jafag925
  • Yılmaz, E., Oraman, Y., İnan, İ.H. (2009). İnan Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği” Journal of Tekirdag Agricultural Faculty. 6(1), 1-10.
  • Henson, S.J., Traill, B. (1993). The Demand for Food Safety. Market Imperfections and the Role of Government, Food Policy, (18) 152-162.
  • DPT (2001). Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı. DPT Yayınları. Ankara, 100s.
  • Giray, H.F., Akın, A., Dölekoğlu, C.Ö., Gün, S. (2006). Food Safety and Developments during EU Harmonization Period. Turkey 7. Agricultural Economics Congress. pp.971-979, Antalya.
  • DPT (2007). Statistical information from State Planning Organisation ,http://www.dpt.gov.tr/ing/
  • Baş, T. (2008). Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi:2, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara
  • Denli, Y., Anlı, R.E. (1997) Gıda Güvencesi. Gıda, 22(4), 249-250.

Hane halkının gıda güvenliği bilinç düzeyinin belirlenmesi: Giresun örneği

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1, 64 - 70, 01.06.2017

Abstract

Bu çalışmada; tüketici olarak sağlıklı beslenme, gıda güvenliği kalitesi ve gıda güvenliğinin tüketici üzerinde mevcut algısı hakkında, hane halkının bilinç düzeyi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, uygun  örnekleme  metodu kullanılarak,  Giresun  ili  merkez ilçede  farklı  cinsiyette  seçilmiş  hane  halkının gıda güvenliği üzerine bakış açısını içermektedir. Avrupa Birliğine üyelik için tarım sektörü için önemli bir işlem  olan,  sosyal  ve  nüfusa  dayalı  değişken  ve  kurumsal  veriler  tartışılmış,  gıda  güvenliğini  tehlikeye sokacak  durumların  bazı  temel  algıları  sunulmuştur.  Buna  göre  ortalama  hane  halkı  sayısı,  eğitim seviyesi, müşterilerin gıda güvenliği algıları tespit edilmiştir. Geleneksel olarak ailelerdeki katılımcıların, ne çeşit farklılıkların alışkanlıklarının değişimi üzerinde etkili olduğu incelenmiştir.

References

  • Topuzoğlu, A., Hıdıroğlu, S., Ay, P., Önsüz, P., İkiışık, H. (2007). Tüketicilerin gıda ürünleri ile ilgili bilgi düzeyleri ve sağlık risklerine karşı tutumları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4):253-258.
  • Onurlubaş, E., Gürler, A.Z (2016). Gıda Güvenliği Konusunda Tüketicilerin Bilinç Düzeyini Etkileyen Faktörler. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University 33 (1), 132-141. doi:10.13002/jafag925
  • Yılmaz, E., Oraman, Y., İnan, İ.H. (2009). İnan Gıda Ürünlerine İlişkin Tüketici Davranışı Dinamiklerinin Belirlenmesi: “Trakya Örneği” Journal of Tekirdag Agricultural Faculty. 6(1), 1-10.
  • Henson, S.J., Traill, B. (1993). The Demand for Food Safety. Market Imperfections and the Role of Government, Food Policy, (18) 152-162.
  • DPT (2001). Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı. DPT Yayınları. Ankara, 100s.
  • Giray, H.F., Akın, A., Dölekoğlu, C.Ö., Gün, S. (2006). Food Safety and Developments during EU Harmonization Period. Turkey 7. Agricultural Economics Congress. pp.971-979, Antalya.
  • DPT (2007). Statistical information from State Planning Organisation ,http://www.dpt.gov.tr/ing/
  • Baş, T. (2008). Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi:2, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara
  • Denli, Y., Anlı, R.E. (1997) Gıda Güvencesi. Gıda, 22(4), 249-250.
There are 9 citations in total.

Details

Other ID JA87YC89FF
Journal Section Research Article
Authors

Ümit Gürbüz This is me

Duygu Balpetek This is me

Arzu Kan This is me

Publication Date June 1, 2017
Submission Date June 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Gürbüz, Ü., Balpetek, D., & Kan, A. (2017). DETERMINING THE LEVEL OF FOOD SAFETY CONSCIOUSNESS OF THE HOUSEHOLDS: GIRESUN SAMPLE. Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences, 7(1), 64-70.