Aims:
Animal genetic resources need to be protected. Therefore, in order to develop
policies, it is aimed to reveal the spatial distribution and clustering of goat
breeds and crossbreds in rural areas.
Methods and Results:
In this study, the secondary data
were obtained from the records of the Turkish Statistical Institute and Antalya
Sheep & Goat Breeders’ Association. The spatial analysis of the goat breed
distribution in the region was carried out and the agglomeration of the breeds
(clustering) was determined by spatial index, box diagram and by mapping
technique. When the provinces of Antalya are examined on the basis of counties;
Manavgat has the highest goat presence in goat distribution with 19.12% share.
This is followed by Elmalı (14.54%), Korkuteli (14.26%), Kaş (7.74%) and
Gazipaşa (5.28%). Manavgat (19.78%), Korkuteli (15.77%), Elmalı (12.14%) and
Kaş (7.13%) districts were found to be in the forefront in terms of intensive
goat enterprises.
Conclusions:
It is observed that the region is
dominated by the most Hair goat breeding and Hair goat crossbreds breeding.
These are followed by Honamli goat breeding. In the scope of the study, the
current situation of pasture areas and forest areas which are the largest
feeding areas for goats, affects goat enterprises in the region. In addition,
the spatial distribution of forest areas and goat enterprises has been studied
in the research area.
Significance
and Impact of the Study: Goats breeding is very important in terms of
meeting both the demand of red meat consumption for people and the employment
of small farming enterprises in rural areas in Turkey. The province of Antalya
which has meadow, widespread maquis and forested areas provides suitable
agricultural land especially for goat breeding. Therefore, it is necessary to
protect and develop the goat breeds and to improve the situation of the sector
in the region, which is ensured that more efficient and high quality breeds
that is unique to the region are identified and dissemination of breeding.
Amaç: Hayvansal genetik kaynakların korunması gerekmektedir.
Bu nedenle politikalar geliştirilebilmesi için kırsal alanda keçi ırkları ve
melezlerinin mekânsal dağılımı ve kümelenmesinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Yöntem ve Bulgular: Araştırmada ikincil veriler
Türkiye İstatistik Kurumu ve Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri
Birliği kayıtlarından elde edilmiştir. Bölgede keçi ırkı dağılımının mekânsal
analizi yapılmış olup ırkların yoğunlaşması (kümelenmesi) mekânsal endeks, kutu
diyagramı ve haritalama tekniği ile belirlenmiştir. Antalya ilinde ilçeler
bazında incelendiğinde; Manavgat ilçesi %19,12’lik oran ile keçi dağılımında en
yüksek keçi varlığına sahiptir. Bunu Elmalı (%14,54), Korkuteli (%14,26), Kaş
(%7,74) ve Gazipaşa (%5,28) ilçeleri izlemektedir. İldeki keçi işletmeleri
yoğunluğu bakımından Manavgat (%19,78), Korkuteli (%15,77), Elmalı (%12,14) ve
Kaş (%7,13) ilçelerinin ön planda olduğu görülmektedir.
Genel Yorum: Bölgede en fazla Kıl keçisi ve
Kıl keçisi melezi yetiştiriciliğinin hâkim olduğu bunu Honamlı keçisi
yetiştiriciliğinin takip ettiği görülmektedir. Çalışma kapsamında otlak
alanlarının ve keçiler için en büyük beslenme alanları olan ormanlık
alanlarının mevcut durumu yöredeki keçi işletmelerini etkilemekte olup Antalya
Bölgesindeki ormanlık alanların ve keçi işletmelerinin mekânsal dağılımı da
araştırmada ele alınmıştır.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Keçi yetiştiriciliği hem
insanların kırmızı et ihtiyacının karşılanması hem de kırsal kesimdeki küçük
aile işletmelerine istihdam sağlanması açısından oldukça önemlidir. Antalya ili
sahip olduğu çayır-meralar, yaygın maki alanları ve ormanlık alanları ile
özellikle keçi yetiştiriciliğine uygun ortam sağlamaktadır. Dolayısı ile ildeki
keçi ırklarının korunması, geliştirilmesi ve yöreye özgü daha verimli ve
kaliteli ırkların tespit edilip yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasının sağlanması
bölgedeki sektörün durumunun iyileştirilmesi açısından gereklidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 2 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3 |