Amaç: Bu çalışma farklı tuz dozları (kontrol/0, 50 mM, 100 mM, 150 mM ve 200 mM) altında bazı çim türlerinin (Festuca arundinaceae L. (kamışsı yumak), Festuca rubra L. subsp. rubra (köksaplı kırmızı yumak) ve Festuca rubra L. subsp. commutata (adi kırmızı yumak)) performaslarını belirlemek için yürütülmüştür.
Yöntem ve Bulgular: Çalışmada farklı tuz dozlarını oluşturmak için NaCl2 kullanılmıştır. Tuz dozlarına göre hazırlanan solüsyonlar çim türlerinin çimlenme ortamına 8 mL olarak ilave edilmiş ve çim türleri 10 gün boyunca iklim dolabında çimlenme ve fide gelişimine bırakılmıştır. Bu sürenin sonunda çimlenme oranı, çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi, sürgün ve kök uzunluğu ve fide yaş ağırlığı özellikleri incelenmiştir. Çim türlerinin tuz dozlarından çimlenme oranı, çimlenme indeksi ve ortalama çimlenme süresi etkilenmezken, sürgün ve kök uzunluğu ve fide yaş ağırlığı özellikleri etkilenmiştir.
Genel Yorum: Elde edilen sonuçlara göre çim türlerinde farklı tuz dozlarındaki fide gelişimi özelliklerinin farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Çalışmada kullanılan Festuca rubra L. subsp. rubra (köksaplı kırmızı yumak) türünün diğer türlere kıyasla tuz stresine karşı daha toleranslı olduğu belirlenmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Festuca cinsine ait çim türlerin farklı tuz stresi altında incelenmesi, yeşil alan tesis etmek için yapılan çalışmalarda özelliklede tuzluluk sıkıntısı olan bölgeler için yol gösterici olması amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışma yapılacak bilimsel çalışmalara kaynak olma niteliği taşımaktadır.
Aims: This study was carried out to determine the performances of some grass species (Festuca arundinaceae L. (tall fescue), Festuca rubra L. subsp. rubra (red fescue with rhizome), and Festuca. rubra L. subsp. commutata (red fescue without rhizome)) under different salt doses (control/0, 50 mM, 100 mM, 150 mM, and 200 mM).
Methods and Results: NaCl2 was used to create different salt doses in the study. Solutions prepared according to salt doses were added to the germination medium of Festuca species as 8 mL and the species were left for germination and seedling development in the climate cabinet for 10 days. At the end of this period, germination rate, germination index, mean germination time, shoot and root length, and seedling fresh weight characteristics were examined. The germination rate, germination index, and average germination time of Festuca species were not affected by salt doses, while the shoot and root length and seedling fresh weight properties were affected.
Conclusions: According to the results, it was concluded that the seedling growth characteristics of the fescue species differ under different salt doses. Festuca rubra L. subsp. rubra (red fescue with rhizome) species used in the study was determined to be more tolerant to salt stress compared to other species.
Significance and Impact of the Study: It was aimed to examine the fescue species belonging to the genus Festuca under salt stress and to be a guide for the studies carried out to establish green areas, especially for regions with salinity problems. In addition, this study has the quality of being a reference for scientific studies to be carried out.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği, Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mart 2022 |
Kabul Tarihi | 11 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 27 Sayı: 2 |