Bu araştırmada, Trabzon ili Arsin ilçesinde yetiştirilen Foşa fındık çeşidinde çotanak başına fındık sayısının meyve özelliklerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Fındıklar çotanaktaki fındık sayısına göre 1 ile 7 arası gruplara ayrılmıştır. Her gruptaki kabuklu fındık ağırlığı, kabuklu fındık uzunluğu, kabuklu fındık genişliği, kabuklu fındık kalınlığı, iç ağırlığı, iç uzunluğu, iç genişliği, iç kalınlığı, kabuk kalınlığı, iç oranı, zuruf uzunluğu, zuruf genişliği ve zuruf açıklığı incelenmiştir. Çotanaktaki fındık sayısı ile meyve özellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Temel bileşen analizi (PCA) kullanılmıştır. Fındık ağırlığı, kabuk kalınlığı, zuruf uzunluğu ve zuruf genişliği değerleri tekli fındık kümelerinde en yüksek değerleri göstermiştir. Çotanaktaki fındık sayısı 4'ü geçtiğinde fındık ve iç ağırlıkları azalmıştır. Çotanaktaki fındık sayısı 4'ün üzerinde olduğunda ise fındık ağırlığı ile uzunluğu arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. 1, 2, 3 ve 4‘lü çotanaklarda güçlü bir ilişki, ancak özellikle 5’li ve 7’li çotanaklarda daha zayıf bir ilişki belirlenmiştir. Fındık ağırlığı ile uzunluğu arasında negatif ilişki tespit edilmiştir. Bu çalışma, artan çotanak başına fındık sayısının kalite özelliklerini özellikle olumsuz bir eğilimle değiştirdiğini ortaya koymuştur.
This research was presented as an oral presentation at the 6th International Agriculture Congress.
This research aimed to determine the effect of the number of nuts per cluster on the fruit characteristics of the Foşa hazelnut cultivar grown in the Arsin district of Trabzon province, Türkiye. Hazelnuts are divided into groups of 1 to 7 according to the number of nuts in cluster. Nut weight, nut length, nut width, nut depth, kernel weight, kernel length, kernel width, kernel depth, shell thickness, kernel ratio, husk length, husk width, and husk opening of the hazelnuts in each group were examined. Principal component analyses (PCA) was used to determine the relationship between the number of nuts in cluster and fruit characteristics. Nut weight, shell thickness, husk length, and husk width values were the highest values in single nut clusters. If the number of nuts in the cluster exceeds four, nut and kernel weights decrease. There was a negative relationship between the nut weight and nut length when the number of nuts in the cluster was above four. A strong relationship were observed in clusters 1, 2, 3, and 4, but a weaker relationship, was seen especially in clusters 5 and 7. A negative relationship was determined between the nut weight and nut length. This study clarified that increasing nut numbers shifts quality characteristics, particularly in a negative trend.
This research was presented as an oral presentation at the 6th International Agriculture Congress held in Prizren / Kosovo between 31 August - 4 September 2023.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production (Other) |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Early Pub Date | December 3, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | May 13, 2024 |
Acceptance Date | June 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 29 Issue: 3 |