BibTex RIS Cite

Küresel Isınma ve Arıcılığın Geleceği

Year 2016, Volume: 21 Issue: 1, 0 - 0, 29.06.2016

Abstract

Dünya nüfusunda yaşanan hızlı artış ile mevcut kıt kaynakların bilinçsiz ve aşırı kullanımının sonucu olarak doğanın dengesi bozulmaktadır. Özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri son zamanlarda aşırı ve ani yağmurlar ile yüksek sıcaklık gibi iklim olayları sıklıkla yaşanmaktadır. Bal arıları bulunduğu bölgeye adapte olabilen canlılardır.  Ancak iklimdeki değişimler, koloni gelişimindeki düzensizlikler nedeniyle zayıf kolonilerin oluşmasına, hastalıkların yaygınlaşmasına, tarlacı arıların kovanına geri dönememesine ve ölümlerine neden olmaktadır.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri arıların besin kaynağı olan bitkide yaşanırken; fenolojiyi, yerel zenginliği ve bitki ile tozlaştırıcıların büyük ölçekli dağılımını etkiler. Bitkisel üretimin en kritik noktalarından birisi tozlaşma olup en etkin polinatörler bal arılarıdır. Ani sıcaklık değişimleri arıların gelişimi için gerekli olan polen ve nektar kaynaklarının varlığına direkt etki ederek yok olmasına sebep olmaktadır.

Bu derlemede iklim değişikliğinin arıcılık sektörüne olası etkileri üzerine yapılmış araştırmalara yer verilerek konunun öneminin daha iyi anlaşılması ve yeni yapılacak araştırmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Year 2016, Volume: 21 Issue: 1, 0 - 0, 29.06.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Erkan Topal

Neslihan Özsoy This is me

Nuray Şahinler

Publication Date June 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 21 Issue: 1

Cite

APA Topal, E., Özsoy, N., & Şahinler, N. (2016). Küresel Isınma ve Arıcılığın Geleceği. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1).
AMA Topal E, Özsoy N, Şahinler N. Küresel Isınma ve Arıcılığın Geleceği. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. June 2016;21(1).
Chicago Topal, Erkan, Neslihan Özsoy, and Nuray Şahinler. “Küresel Isınma Ve Arıcılığın Geleceği”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21, no. 1 (June 2016).
EndNote Topal E, Özsoy N, Şahinler N (June 1, 2016) Küresel Isınma ve Arıcılığın Geleceği. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 1
IEEE E. Topal, N. Özsoy, and N. Şahinler, “Küresel Isınma ve Arıcılığın Geleceği”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 1, 2016.
ISNAD Topal, Erkan et al. “Küresel Isınma Ve Arıcılığın Geleceği”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21/1 (June 2016).
JAMA Topal E, Özsoy N, Şahinler N. Küresel Isınma ve Arıcılığın Geleceği. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;21.
MLA Topal, Erkan et al. “Küresel Isınma Ve Arıcılığın Geleceği”. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 21, no. 1, 2016.
Vancouver Topal E, Özsoy N, Şahinler N. Küresel Isınma ve Arıcılığın Geleceği. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;21(1).