Bu çalışma, bazı serin iklim tahıllarında çıkış aşamasında oluşturulan tuz stresinin çıkış yüzdesi, ortalama çıkış zamanı, yaprak sayısı, sürgün boyu, sürgün yaş ağırlığı, yaprak oransal su içeriği ve yaprak hücresi membran stabilitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Arpa (Çetin-2001), Çavdar (Aslım-95), Ekmeklik buğday (Sagittoria), Makarnalık buğday (Burcas) ve Tritikale (Melez-2001) türlerine ait tohumlar kullanılmıştır. Tesadüf parselleri deneme deseninde ve 3 tekerrürlü olarak laboratuvar koşullarında yürütülen çalışmada her cinsten/çeşitten, 50 adet tohum torf doldurulmuş plastik kaplara ekilmiş ve çeşme suyu (kontrol), 200, 400 ve 600 mM’lık NaCI ile tarla kapasitesinde sulanarak 20 gün süreyle yetiştirilmiştir. Araştırma sonucunda kontrol ve en yüksek tuz dozu uygulamaları karşılaştırıldığında; en yüksek çıkış oranı azalışı % 28.5 ile Tritikalede, en az çıkış indeksi düşüşü % 3.9 ile Arpa’da, en fazla ortalama çimlenme zamanı artışı % 28.1 ile Çavdarda, en yüksek fide boyu azalışı % 29.5 ile ekmeklik buğdayda, en fazla yaprak sayısı azalışı % 41.8 ile Arpada, en fazla fide yaş ağırlığı azalışı % 42.5 ile Makarnalık buğdayda ve ekmeklik buğdayda, en fazla yaprak oransal nem içeriği azalışı %15.3 ile Arpa’da ve % 14.5 Tritikale’de ve en yüksek hücre membran stabilite artışı ise % 57.6 ile ekmeklik buğday ve % 54.8 ile Tritikale’de belirlenmiştir.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 2 |