Küfler bitkisel ürünlerde olduğu
gibi silajda da kaliteyi bozar ve silo içerisinde hayvanlar için zararlı olan
mikotoksinlerin gelişmesine neden olurlar. Yetiştiriciler olgunlaşmış silajda hangi
küflerin zararlı olduğunu ve bu küflerin silajdaki gelişimlerinin nedenleri ile
birlikte görme ve koku duyusu yardımıyla yapacakları basit kontrolde küflere
bağlı bozulmaları teşhis edebilmelidirler. Bununla birlikte silo içerisinde
meydana gelen bozulmaların silo yemi hazırlanırken hangi hatalardan
kaynaklandığını da bilerek tecrübe kazanmalıdırlar. Bu derleme, silaj üreten ve
kullanan teknik elemanlar, hayvancılık işletme sahipleri ve çalışanlarına,
görme ve koku duyuları yardımıyla silo yapımındaki hataları ve alınacak
önlemleri pratik olarak göstermek amacıyla hazırlanmıştır.
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 1 |