Research Article
BibTex RIS Cite

Besim Ömer Akalın and Evaluation of His Book Titled Treatment by the Use of Grape

Year 2019, Volume: 9 Issue: 1, 37 - 44, 28.01.2019
https://doi.org/10.31020/mutftd.420968

Abstract

Besim
Ömer Pasha (Akalın), born in Istanbul on July 1, 1862. He studied as a military
student at Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne (the Imperial Medical School). He
made great contributions to modern medicine through his works and education.

He
contributed to the training of thousands of physicians owing to his courses in
the Faculty of Medicine. He has research on methods to prevent the onset or
aggravation of diseases.

This
study focuses on his work “Üzüm ve Üzüm ile Tedavi (Grape and Treatment by
Grape)”, which is about preventive medicine and the importance of nutrition for
life protection in general as well as the use of grape in treatment of various
diseases. The work consists of 78 pages. The fourth edition was printed at
Istanbul Ahmet Ihsan Printing House in 1933. The book provides a historical
overview of grape and mentions the types of grapes. Then it goes on with how to
consume grape, the food and drinks made of this fruit, how to preserve these
food and drinks, and how to consume them for medical treatment purposes.

Grape
has been an ingredient of remedies prepared to cure illnesses in many ancient
civilizations. As grape has been used historically for medical purposes, Dr.
Besim Ömer Akalın’s book involves important information for today’s medical
practices as well.










References

  • 1. Ülman YI. Osmanlıdan Cumhuriyete Geçiş Döneminde bir aydının portresi: Besim Ömer Akalın(1861-1940). Yeni Tıp Tarihi Araştırmaları 2004-2005;(10-11):435-464.2. Sarı N, Özaydın z, Besim Ömer Paşa ve Kadın Hasta Bakıcı Eğitiminin Nedenleri. Sendrom, Nisan 1992; 1-9.3. Civaner M, Ülman YI: Herşey Çocuk İçindir. Türk Ped Arfl 2009; 44: 112-4.4. Yeni Sabah Gazetesi. 20 Mart 1940. 1-6.5. Ulus Gazetesi. 20 Mart 1940. 1-5.6. Heritage M. Besim Ömer Akalın-The Founder Of Modern Obstetrıcs And Gynecology In Turkey, http://www.muslimheritage.com/uploads/poster_5.pdf . 7. Akalın BÖ. Nevsal-i Afiyet, https://www.tbmm.gov.tr/eyayin. Erişim: 10.07.2015. 8. Baytop T. Türk Eczacılık Tarihi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları;1985. 6. 9. Baytop T. Eczacılık Tarihi (Ders Notları). İstanbul: MÜ Eczacılık Fakültesi Yay;1995.147.10. Bayat AH. Tıp Tarihi. İzmir: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. 2003:78.11. Akalın BÖ. Üzüm ve Üzümle Tadavi. İstanbul: Ahmet İhsan Matbaası Ltd; Dördüncü Baskı 1933:9.12. Çağıran Ö. Tıbbi Nebevi. 1. Baskı. İstanbul: Boğaziçi Yayınları. 1996;1-80. 13. Erdemir AD. Tıp Tarihi. Ankara: Nobel Yayınları. 1. Baskı 2014; 221. 14. Öztürk H. Charles Ambroise Bernard’ın (1808-1844) Kaplıca Risalesi Üzerine Bir Değerlendirme. Osmangazi Tıp Dergisi 37(2), 1-8.

Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi

Year 2019, Volume: 9 Issue: 1, 37 - 44, 28.01.2019
https://doi.org/10.31020/mutftd.420968

Abstract

İstanbul’da, 1 Temmuz
1862’de doğan Besim Ömer Paşa (Akalın), Yüksek öğrenimini Mekteb-i Tıbbiye-i
Adliye-i Şâhâne’de askerî öğrenci olarak tamamlamıştır. Gerek kitapları ve
gerek verdiği eğitim ile modern tıbba katkısı tartışılmazdır. Tıp Fakültesinde
verdiği dersler ile binlerce doktorun yetişmesinde payı bulunmaktadır. Toplum
sağlığı ve koruyucu hekimlik kavramlarına önem veren ilk bilim
adamlarımızdandır.



Bu çalışmada Besim
Ömer Paşa ve onun koruyucu hekimlikte ya da hayatı muhafazada gıdanın
ehemmiyeti üzerine yazmış olduğu ve üzümle tedavinin muhtelif hastalıklarda
faydalarını anlattığı “Üzüm ve Üzüm ile Tedavi” eseri incelenecektir.



Eser 78 sayfadan
oluşmaktadır. 1933 yılında İstanbul Ahmet İhsan Matbaasında dördüncü baskısı
yapılmıştır. Kitapta üzümün tarihsel gelişimi anlatıldıktan sonra çeşitleri
üstünde durulmuştur. Üzümle beslenmenin nasıl olacağı ve bu gıdadan yapılan
yiyecek içecekler, bu yiyecek ve içeceklerin hangi koşullarda ve hangi
hastalıklarda nasıl tüketilmesi gerekliliği anlatılmıştır.



İnsandan bile yaşlı
olan üzüm ve üzümle tedavi bahsi antik uygarlıklarda da yerini almıştır. Ehli
kitap dinlerde de yoğun bir şekilde kullanılan ve yenmesi peygamberlerince
önerilen bir gıda olmuştur. Tarihten bu yana pek çok tedavide kullanılan
yararlı bir gıdanın tanıtıldığı Dr. Besim Ömer Akalın tarafından kaleme alınan
kitap günümüz için de önemli bilgiler ihtiva etmektedir.

References

  • 1. Ülman YI. Osmanlıdan Cumhuriyete Geçiş Döneminde bir aydının portresi: Besim Ömer Akalın(1861-1940). Yeni Tıp Tarihi Araştırmaları 2004-2005;(10-11):435-464.2. Sarı N, Özaydın z, Besim Ömer Paşa ve Kadın Hasta Bakıcı Eğitiminin Nedenleri. Sendrom, Nisan 1992; 1-9.3. Civaner M, Ülman YI: Herşey Çocuk İçindir. Türk Ped Arfl 2009; 44: 112-4.4. Yeni Sabah Gazetesi. 20 Mart 1940. 1-6.5. Ulus Gazetesi. 20 Mart 1940. 1-5.6. Heritage M. Besim Ömer Akalın-The Founder Of Modern Obstetrıcs And Gynecology In Turkey, http://www.muslimheritage.com/uploads/poster_5.pdf . 7. Akalın BÖ. Nevsal-i Afiyet, https://www.tbmm.gov.tr/eyayin. Erişim: 10.07.2015. 8. Baytop T. Türk Eczacılık Tarihi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları;1985. 6. 9. Baytop T. Eczacılık Tarihi (Ders Notları). İstanbul: MÜ Eczacılık Fakültesi Yay;1995.147.10. Bayat AH. Tıp Tarihi. İzmir: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. 2003:78.11. Akalın BÖ. Üzüm ve Üzümle Tadavi. İstanbul: Ahmet İhsan Matbaası Ltd; Dördüncü Baskı 1933:9.12. Çağıran Ö. Tıbbi Nebevi. 1. Baskı. İstanbul: Boğaziçi Yayınları. 1996;1-80. 13. Erdemir AD. Tıp Tarihi. Ankara: Nobel Yayınları. 1. Baskı 2014; 221. 14. Öztürk H. Charles Ambroise Bernard’ın (1808-1844) Kaplıca Risalesi Üzerine Bir Değerlendirme. Osmangazi Tıp Dergisi 37(2), 1-8.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Clinical Sciences
Journal Section Articles
Authors

Hülya Öztürk 0000-0001-8999-4213

Nilüfer Demirsoy 0000-0002-2647-0807

Publication Date January 28, 2019
Submission Date May 4, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Öztürk, H., & Demirsoy, N. (2019). Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 9(1), 37-44. https://doi.org/10.31020/mutftd.420968
AMA Öztürk H, Demirsoy N. Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. January 2019;9(1):37-44. doi:10.31020/mutftd.420968
Chicago Öztürk, Hülya, and Nilüfer Demirsoy. “Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi 9, no. 1 (January 2019): 37-44. https://doi.org/10.31020/mutftd.420968.
EndNote Öztürk H, Demirsoy N (January 1, 2019) Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 9 1 37–44.
IEEE H. Öztürk and N. Demirsoy, “Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, vol. 9, no. 1, pp. 37–44, 2019, doi: 10.31020/mutftd.420968.
ISNAD Öztürk, Hülya - Demirsoy, Nilüfer. “Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 9/1 (January 2019), 37-44. https://doi.org/10.31020/mutftd.420968.
JAMA Öztürk H, Demirsoy N. Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2019;9:37–44.
MLA Öztürk, Hülya and Nilüfer Demirsoy. “Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, vol. 9, no. 1, 2019, pp. 37-44, doi:10.31020/mutftd.420968.
Vancouver Öztürk H, Demirsoy N. Besim Ömer Akalın’ın Üzüm İle Tedavi Adlı Eserinin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2019;9(1):37-44.

Cited By

Dr. Tayyar Kuşcu'nun Haymana Kaplıcası ve Faydaları Adlı Eserinin Değerlendirmesi
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
https://doi.org/10.31020/mutftd.1150069

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin