Values owned by a society are also effective on eating and drinking habits as lifestyle of the communities. It is a fact that different societies have different cultures. Turkish society also shows differences from other communities about varieties of food, taste and characteristics. Turkish culinary culture is one of the world’s major cuisines. In Turkey rooted and multifaceted culinary culture is experienced. Turkish culinary culture will be examined in a historical period which based on Middle Asia and continued until today. The reasons such as the range of products offered by the territory of Anatolia and Asia, the interaction with other cultures throughout history, the presence of new evolving tastes in Seljuk and Ottoman palaces and Anatolian cuisine played a role in the diversification and shaping of the today’s Turkish culinary culture. In this study, state of Turkish culinary culture will be introduced in the historical process and various aspects of it will be discussed
Bir toplumun sahip olduğu değerler, toplumların yaşam biçimlerinde, olduğu kadar yeme içme
alışkanlıklarında da etkilidir. Farklı toplumların, farklı kültürlere sahip olduğu bir gerçektir. Türk toplumu
da, yemek çeşitleri, tadı, özelliği bakımından diğer toplumlara göre farklılıklar göstermektedir.
Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır. Türkiye’de köklü ve çok
yönlü bir mutfak kültürü yaşanmaktadır.
Türk Mutfak kültürü, Orta Asya’dan günümüze değin süren tarihsel bir süreç içinde incelenecektir.
Asya ve Anadolu topraklarının sunmuş olduğu ürünlerin çeşitliliği, tarihsel süreç boyunca diğer
kültürlerle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı saraylarında gelişen yeni tatların ve Anadolu
mutfağının varlığı gibi nedenler bugünkü Türk Mutfak kültürünün çeşitlenmesinde ve şekillenmesinde
rol oynamıştır.
Bu çalışmada, tarihsel süreç içindeki Türk Mutfak kültürünün durumu ortaya konulacak ve çeşitli
yönleriyle tartışılacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Lokman Hekim Journal 2013; Supplement |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin