BibTex RIS Cite

YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?

Year 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 21 - 21, 21.05.2014

Abstract

Makale, yoğurt ile ilgili bakteriyolojik incelemeler ve “Türk Basili” hakkındadır. İstanbul Hıfzısıhha Kurumu Müdürü ve Tıp Fakültesi Bakteriyoloji Profesörü Dr. Refik ile Bakteriyolojihane hekimlerinden Dr. Şadi tarafından yazılmıştır. Kitapçık halinde 1924 Ekim ayında İstanbul Hıfzısıhha Kurumu tarafından yayımlanmıştır. Çalışmada, yoğurtun yapımı ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Yoğurtun mikroskobik muayenesinde görülen; basiller, diplokoklar ve mayalar hakkında bilgiler verilmiştir. Basiller başlığı altında üç tür basilden söz edilmiştir. Basillerin kültür koşulları; ekim yapabilmek için kullanılacak besi yerleri anlatılmıştır. Diplokok başlığı altında yoğurdun mikroskobik incelenmesinde görülen diplokokların kültür koşulları, kültür için kullanılacak besi yerleri ve besi yerlerinin nitelikleri hakkında bilgi verilmiştir. Mikroskobik muayenede görülen iki farklı tür mayanın varlığından sözedilmiştir. Bu mayaların özellikleri, şekerler üzerindeki etkileri, ısı dirençleri belirtilmiştir. Son olarak; “Netice” başlığı altında basiller veya diplokoklarla yapılan yoğurtlar karşılaştırılmıştır. Mayaların yoğurtta oluşturduğu etkiler anlatılmıştır.

YOGHURT – TURKISH BACILLUS – IS THIS AN ILLUSION?

Year 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 21 - 21, 21.05.2014

Abstract

This article (or paper) is about the bacteriological research of yoghurt and “Turkish Bacillus”. It was written by the director of İstanbul Hıfzısıhha Institution PhD Refik who is also the professor of the faculty of medicine department of bacteriology and PhD Şadi, the doctor in department of bacteriology. It was publised as a booklet by İstanbul Hıfzısıhha Institution at October 1924. Manufacturing of yoghurt was explained in detailed in the article. Information was given about bacillus, dyplococcus and yeast which were observed during the microscopic inspection of yoghurt. Three species was discussed at the Bacillus topic and culture conditions of bacillus and culture media used for cultivation was explained. Culture conditions of dyplococcus which observed during microscopic inspection of yoghurt and culture media used for cultivation was told at the dyplococcus topic. Two species of yeast was mentioned that seen in microscopic inspection. Characteristics, effects on charbohydrates and termal resistance of these yeasts was determined. At the end of the article, yoghurts produced by the bacillus or dyplococcus was compared in the “conclusion” part and effects of yeasts in the yoghurt was explained.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Atilla Özgür This is me

Publication Date May 21, 2014
Published in Issue Year 2014 IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014

Cite

APA Özgür, A. (2014). YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi21-21.
AMA Özgür A. YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online May 1, 2014:21-21.
Chicago Özgür, Atilla. “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, May (May 2014), 21-21.
EndNote Özgür A (May 1, 2014) YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 21–21.
IEEE A. Özgür, “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, pp. 21–21, May 2014.
ISNAD Özgür, Atilla. “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. May 2014. 21-21.
JAMA Özgür A. YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:21–21.
MLA Özgür, Atilla. “YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, pp. 21-21.
Vancouver Özgür A. YOĞURT – TÜRK BASİLİ – BİR YANILSAMA MI?. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:21-.

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin