BibTex RIS Cite

VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE

Year 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 49 - 49, 21.05.2014

Abstract

Son on yıllarda; hayvan varlığı, mevcut veteriner hekimlerin istihdam durumları ve en önemlisi mevcut eğitim kurumlarının nitelikleri değerlendirilmeden popülist ve politik yaklaşımlarla açılan veteriner fakülteleri, veteriner hekim adaylarının alacakları eğitimi ve diplomaları sorgulanır hale getirmektedir. Farklı fakülteler tarafından verilen veteriner hekimliği eğitiminde; müfredat, altyapı, uygulama olanakları ve deneyimli öğretim üyesi bakımından bir standart bulunmamaktadır. Bu durum hayvan ve halk sağlığı özelinde saha veteriner hekimliği hizmetlerinin geleceğini ve mesleğin vizyonunu tartışılır kılmaktadır. Veteriner hekim olabilmek için gerekli teorik ve uygulamalı asgari eğitimi alamayan mezunların hasta (hayvan) sahibi memnuniyetinde, hastaya yararlılık ve zarar vermeme noktalarında karşılaşacakları sorunlar da meslek vizyonu açısından önem arz etmektedir. Konu istihdam kaygıları ve mesleki rekabet odaklı olarak irdelendiğinde de meslektaşlar arası ilişkilerin ve verilen hizmetlerin kalitesinin bu durumdan negatif etkileneceği öngörülebilir. Standart bir eğitim ve bu eğitime yönelik standart bir değerlendirme sistemi olmadan verilen diplomaların denkliği de adalet ilkesi özelinde değerlendirmelidir. Bu çalışma veteriner hekimliği eğitiminin niteliğinin ve bu durumun mesleğin geleceğine yansımalarının mevcut sıkıntılar özelinde değerlendirilmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir.

VISION-TELE IN VETERINARY EDUCATION

Year 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 49 - 49, 21.05.2014

Abstract

The new veterinary faculties which were opening without taking into consideration of animal population, employment status of veterinarians and the qualifications of existing educational institutions are makes questionable of training and diplomas of new veterinary candidates. Veterinary medicine education in different faculties doesn’t has a standard in terms of curriculum, infrastructure, practise facilities and experienced faculty members. This situation makes the future of veterinary services related to animal and public health and vision of the veterinary profession questionable. The problems of veterinary graduates who can not get the minimum required theoretical and practical training are important for the veterinary vision in terms of owner satisfaction and patient beneficience. The relationship of the colleaques and the quality of services are negatively affected as a result of employment concerns and professional competition related to the increasing number of veterinary graduates. The equivalence of given diplomas without a standard training and assessment system must evaluate with the justice principle. This study was carried out to evaluate the problems of veterinary medicine education and reflection of these problems on the future of the profession with in the scope of new faculties.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Türel Özkul This is me

Publication Date May 21, 2014
Published in Issue Year 2014 IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014

Cite

APA Özkul, T. (2014). VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi49-49.
AMA Özkul T. VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online May 1, 2014:49-49.
Chicago Özkul, Türel. “VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, May (May 2014), 49-49.
EndNote Özkul T (May 1, 2014) VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 49–49.
IEEE T. Özkul, “VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, pp. 49–49, May 2014.
ISNAD Özkul, Türel. “VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. May 2014. 49-49.
JAMA Özkul T. VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:49–49.
MLA Özkul, Türel. “VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, pp. 49-49.
Vancouver Özkul T. VETERİNER HEKİMLİĞİ EĞİTİMİNDE VİZYONTELE. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:49-.

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin