Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) bağlı kuruluş olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), 15 Aralık 2020 küresel kanser yükü raporu “2020 yılında dünya genelinde yaklaşık olarak 19,3 milyon bireyin yeni kanser tanısı aldığını bu sayının, 2040 yılı itibari ile tahmini 28,4 milyona ulaşabileceğini’’ öngörmektedir. Kanser, hastalığın hem kendisi, hem de tedavi yöntemlerinin (kemoterapi, radyoterapi, cerrahi vb. ) getirdiği fiziksel, ruhsal ve sosyoekonomik sorunlar ile hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltmaktadır. Kanser hastaları son yıllarda geleneksel tedavi yöntemlerine ek olarak sağlığın iyileştirilmesi, kanser tekrarlama riskinin en aza indirilmesi, tedavilerinin yan etkilerinin azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi kısacası yaşam kalitelerini iyileştirmek gibi nedenlere dayanarak alternatif tedavi seçeneklerine yönelmekte, bitkileri kurutarak, yağ, drog veya çay olarak kullanmaktadırlar. Sarı kantaron da kanser hastaları arasında harici olarak veya tüketilerek kullanılan bitkilerden birisidir. Bu tür bitkiler her ne kadar, doğal, zararsız gibi düşünülerek, hastalığa fayda sağlaması sebebiyle tüketimde yer alsa da biyolojik olarak aktif bileşikler içermektedirler. Aynı zamanda kanser hastalarında kemoterapi ilaçları da dahil olmak üzere reçete edilen diğer ilaçlarla da potansiyel olarak etkileşime girebilmekte, tedaviyle çakışabilmektedir. Bu derleme yazıda Sarı kantaron (Hypericum perforatum L.) bitkisinin tanımlaması, olumlu yönleri, etkileşimlerin oluşabileceği mekanizmalar, olası yan etkiler ve güvenilir olup olmadığı yönünde kanser hastaları ve sağlık profesyonellerini bilgilendirmek amaçlanmaktadır.
destekleyen kurum ve kuruluş bulunmamaktadır.
International Agency for Research on Cancer (IARC), an affiliate of the World Health Organization (WHO), 15 December 2020 global cancer burden report “In 2020, approximately 19.3 million individuals worldwide were diagnosed with new cancer, and this number is estimated to be 28.4 million by 2040’’. Cancer significantly reduces the quality of life of patients, both with the disease itself and with the physical, mental and socioeconomic problems brought about by treatment methods (chemotherapy, radiotherapy, surgery, etc.). In recent years, in addition to traditional treatment methods, cancer patients have been turning to alternative treatment options based on reasons such as improving health, minimizing the risk of cancer recurrence, reducing the side effects of their treatments, strengthening the immune system, in short, improving their quality of life, and using them as oil, drug or tea by drying herbs. St. John's wort is one of the plants used externally or by consumption among cancer patients. Although such plants are considered to be natural and harmless, they contain biologically active compounds, even though they are used for consumption because they benefit the disease. It can also potentially interact with other drugs prescribed in cancer patients, including chemotherapy drugs, and conflict with treatment. In this review article, it is aimed to inform cancer patients and health professionals about the definition of St. John's wort (Hypericum perforatum L.) plant, its positive aspects, mechanisms where interactions can occur, possible side effects and whether it is safe.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | May 30, 2023 |
Submission Date | November 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin