Meyve ve sebzeler farklı miktarlarda diyet lifi içerir. Gıda atığı sayılan ve katma değeri yüksek meyve ve sebze atıkları pek çok açıdan önemlidir. Katma değeri olan atıklar diyet lifi olarak kullanılmaktadır. Diyet lifi katkısı olan et ve et ürünleri sağlık için etkilidir ve eti teknolojik özellikleri açısından iyileştirir. Diyet lifleri, az yağlı ürünlerde su tutma kapasitesini artırma, formülasyon maliyetlerini azaltma, dokuyu değiştirme ve depolama kararlılığını geliştirme gibi özelliklere sahiptir. Diyet lifleri, fonksiyonel olmasının yanı sıra pişirme kayıplarını önleme ve dokuyu düzeltme gibi teknolojik özellikleri nedeniyle et ürünlerinde kullanılma imkânına sahiptir. Tüketiciler beslenme ile sağlık arasında her geçen gün bir ilişki olduğu bilincinde artmaktadır. Bununla birlikte, yanlış beslenme ile hastalıkların arttığına dair endişeler de vardır. Bu nedenle günlük diyette diyet lifi ilavesinin artırılması önerilmektedir. Et ürünlerinde dolgu maddesi olarak diyet lifinin kullanılması bilinçli tüketiciler için tatmin edici bir faktör olabilir. Bu nedenle diyet lifi yönünden zengin et ve et ürünlerinin üretimi, meyve ve sebze atığını kullanarak yeni çalışmalara yön verecektir.
Diyet lifi, Fonksiyonel gıda, Meyve ve sebzeler, Et ve et ürünleri
Fruits and vegetables contain different amounts of dietary fiber. Fruit and vegetable wastes that are considered as food waste and have high added value are important in many aspects. Wastes with added value are used as dietary fiber. Dietary fiber added meat and meat products are effective for health and these additives improves meat in terms of technological properties. Dietary fibers have properties such as increasing water retention capacity, reducing formulation expenses, modifying texture, and improving storage stability in low-fat products. Dietary fibers have the opportunity to be used in meat products due to their technological features such as preventing cooking losses and improving texture as well as being functional. Consumers are increased in the awareness that there is a relationship between nutrition and health day after day. However, there are also concerns that diseases increase with improper diet. For this reason, it is recommended to increase the dietary fiber addition in the daily diet The use of dietary fiber as a filler in meat products can be a satisfying factor for conscious consumers. For this reason, production of meat and meat products rich in dietary fiber will guide new studies by using fruit and vegetable waste.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Science and Technology |
Journal Section | Food Engineering |
Authors |
|
Publication Date | January 15, 2021 |
Application Date | August 15, 2020 |
Acceptance Date | December 10, 2020 |
Published in Issue | Year 2021, Volume 10, Issue 1 |
Bibtex | @review { ngumuh781117, journal = {Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {2564-6605}, address = {Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Merkez Yerleşke, Niğde}, publisher = {Nigde Omer Halisdemir University}, year = {2021}, volume = {10}, pages = {160 - 167}, doi = {10.28948/ngumuh.781117}, title = {Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı}, key = {cite}, author = {Şen Arslan, Hülya and Sarıçoban, Cemalettin and Yerlikaya, Sabire} } |
APA | Şen Arslan, H. , Sarıçoban, C. & Yerlikaya, S. (2021). Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı . Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 10 (1) , 160-167 . DOI: 10.28948/ngumuh.781117 |
MLA | Şen Arslan, H. , Sarıçoban, C. , Yerlikaya, S. "Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı" . Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 10 (2021 ): 160-167 <https://dergipark.org.tr/en/pub/ngumuh/issue/59647/781117> |
Chicago | Şen Arslan, H. , Sarıçoban, C. , Yerlikaya, S. "Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı". Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 10 (2021 ): 160-167 |
RIS | TY - JOUR T1 - Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı AU - Hülya Şen Arslan , Cemalettin Sarıçoban , Sabire Yerlikaya Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.28948/ngumuh.781117 DO - 10.28948/ngumuh.781117 T2 - Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 160 EP - 167 VL - 10 IS - 1 SN - -2564-6605 M3 - doi: 10.28948/ngumuh.781117 UR - https://doi.org/10.28948/ngumuh.781117 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Nigde Omer Halisdemir University Journal of Engineering Sciences Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı %A Hülya Şen Arslan , Cemalettin Sarıçoban , Sabire Yerlikaya %T Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı %D 2021 %J Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P -2564-6605 %V 10 %N 1 %R doi: 10.28948/ngumuh.781117 %U 10.28948/ngumuh.781117 |
ISNAD | Şen Arslan, Hülya , Sarıçoban, Cemalettin , Yerlikaya, Sabire . "Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı". Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 10 / 1 (January 2021): 160-167 . https://doi.org/10.28948/ngumuh.781117 |
AMA | Şen Arslan H. , Sarıçoban C. , Yerlikaya S. Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı. NOHU J. Eng. Sci.. 2021; 10(1): 160-167. |
Vancouver | Şen Arslan H. , Sarıçoban C. , Yerlikaya S. Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2021; 10(1): 160-167. |
IEEE | H. Şen Arslan , C. Sarıçoban and S. Yerlikaya , "Meyve ve sebzelerin diyet lifi bakımından et ve et ürünlerinde kullanımı", Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 160-167, Jan. 2021, doi:10.28948/ngumuh.781117 |