Amaç: Bu
araştırmanın amacı, ameliyathane ve cerrahi servis çalışanlarının DSÖ Güvenli
Cerrahi Kontrol Listesine ilişkin düşüncelerini belirlemektir.
Materyal ve Metot: Bu
çalışma tanımlayıcı bir anket çalışmasıdır. Anket formu cinsiyet, yaş, meslek,
çalışma deneyimi gibi soruları içermektedir. Çalışanlar, 5’li likert ölçek ile,
Güvenli Cerrahi Kontrol Listesindeki her bir maddenin önemini değerlendirmişler
ve açık uçlu sorular aracılığıyla listeye ilişkin yorumlarda bulunmuşlardır. Araştırmacılar
verileri, Aralık 2017- Ocak 2018 tarihlerinde hastaneyi ziyaret ederek
toplamışlardır. Örneklem grubunu, Türkiye’nin batısında yer alan bir üniversite
hastanesinde görev yapan 27 cerrah, 34 anestezist, 19 ameliyathane hemşiresi ve
38 cerrahi servis hemşiresi oluşturmuştur. Elde edilen veriler SPSS 18.0 paket
programı ile yüzdelik, sıklık, ortalama ve standart sapma kullanılarak
değerlendirilmiştir. Bu araştırma X Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel
Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır. (No: 2017/128/12/16)
Bulgular: Örneklem
grubunun %61’i kadın, %47’si 30 yaşın altında, % 83.1’i 1 yıldan fazla mesleki
deneyime sahiptir. Maddelerin önem derecelerinin ortalamaları 4.25 ile 4.79
arasında değişmektedir. ’Hastanın kimlik bilgilerinin, ameliyatının ve
bölgesinin doğrulanması’’ (4.79±0.50) ve ‘’hasta aç mı’’ (4.76±0.53) en önemli
görülen maddeler olurken, ‘’Kan şekeri kontrolü gerekli mi?’’ (4.25±1.08) ve ‘’Ekipteki kişiler kendilerini ad, soyad ve görevleri
ile tanıttı mı?’’ (4.32±0.53) maddelerdi
ise en önemsiz algılanan maddelerdi. Çalışanlar, ‘’Hastanın bilinen bir
alerjisi var mı? ve ‘’Derin ven trombozu
ve antibiyotik profilaksisi sorgulandı mı?’’ maddelerinin listenin ‘’klinikten
ayrılmadan önce’’ kısmında kontrol edilmesi önerdi. Ayrıca çalışanlar, lokal ve
acil cerrahi girişimler için daha kısa bir kontrol listesinin oluşturulmasını
ve kontrol listesi tamamlamadan ameliyatın başlamasını önleyecek chatbot’lar
gibi yapay zeka ürünlerinin kullanılmasını önerdi.
Sonuç: Çalışanlar
Güvenli Cerrahi Kontrol Listesinde yer alan tüm maddelerin önemli olduğunu
düşünmektedir.
Anahtar Kelimeler: hasta güvenliği, ameliyathane, cerrahi
Objective: This research is aimed at evaluating operating room and surgical ward
staff’s opinions regarding the WHO surgical safety checklist.
Design: This
was a descriptive, questionnaire study.
Material and Method: The
questionnaire includes questions about gender, age, job role, and years of
experience. Every item on the checklist was evaluated, and responders were
permitted to provide freehand comments on the subject. The researchers visited
a hospital and collected data from December 2017 - January 2018. The sample
population includes 27 surgeons, 34 anaesthetists, and 19 operating room and 38
surgical ward nurses at a university hospital in western Turkey. The collected
data were analysed using SPSS 18.0 with frequencies, percentages, mean, and
standard deviation. This study was approved by the Ethical Committee of X
University Medical Faculty, No: 2017/128/12/16.
Results: Of the
sample population 61% were women, 47% were under 30 years old, and 83.1% had
over 1 year of job experience. The mean score of item importance varied from
4.25 to 4.79. The items “patient's identity, procedure, operation site
verification” (4.79±0.50) and “preoperative fasting” (4.76±0.53) had the
highest scores. “Blood glucose control” (4.25±1.08) and “team members
introduced” (4.32±0.53) had the lowest scores. It
was suggested that “allergy” and “prophylaxis of antibiotic and deep vein
thrombosis” be transferred to the “before the patients leave the ward” section.
It was also suggested to add a compact checklist for local and emergency
surgeries and employ artificial intelligence, like chatbots, to prevent surgery
from starting before the checklist is completed.
Conclusion: All
checklist items were considered necessary.
Keywords: patient
safety, operating room, surgery
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Orginal Article |
Authors | |
Publication Date | April 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 1 |