Gravlaks, genel olarak somon
filetosunun tuz ve şeker karışımına gömülerek soğuk ortamlarda
olgunlaştırılmasıyla elde edilen, minimal işlem görmüş ve özellikle İskandinav
ülkelerinde geleneksel olarak üretilen popüler bir balık ürünüdür. Bu
araştırmada, somon balığına alternatif olarak Fırat-Dicle nehir sisteminde
bulunan ve eti oldukça değerli olan Luciobarbus esocinus’un gravlaks
yapımında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada, besin (Nem, protein,
yağ, kül, karbonhidrat ve enerji değeri) ve duyusal analizleri yapılmıştır.
Elde edilen bulgulara göre, Luciobarbus esocinus’tan üretilen gravlaks,
panelistler tarafından oldukça beğenilmiş ve yüksek kalitede bir ürün olarak yorumlanmıştır.
Panelistlerin %87.3’ü böyle bir ürünü satın almaya istekli olduklarını
belirtmişlerdir. Yapılan bu ön araştırmanın,
konu ile ilgili ileride yapılacak diğer çalışmalara fikir verebileceği kanısına
varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 15 Issue: 1 |