Türkiye,
yöresel peynirler açısından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Ancak, bu
peynirlerin birçoğu aile içi üretim ve bölgesel tüketimle sınırlı kalmış, ülke
ekonomisine katma değer sağlama potansiyellerinden yeterince
faydalanılamamıştır. Çeşitli yörelerde Çeçil, Tel ve Çekme peynir gibi değişik
isimlerle anılan Civil peyniri, özellikle Kars, Erzurum, Bayburt çevresinde
yaygın olarak üretilen ve tüketilen geleneksel peynirlerimizden birisidir. Bu
peynirlerin üretim biçimleri bakımından bölgeler arasında farklılıklar göze
çarpmaktadır. Günümüzde gelişen sanayileşme ve çevre kirliliğine bağlı olarak,
gıdalara kontamine olan ağır metal iyonları ciddi sağlık problemlerine yol
açmaktadırlar. Ağır metallerin süt ürünlerinde bulunması, hayvanın tükettiği
yem ve suyun yanı sıra, uygulanan üretim yöntemi ve teknolojilerine de
bağlıdır. Bu araştırma kapsamında, Bayburt ilinde geleneksel Civil peynir
üretimi yapılan 5 farklı bölgeden yem, su, süt ve peynir örnekleri temin
edilmiştir. Bu örneklerde ağır metal kirliliğinin boyutları ve kaynağını
belirlemek amacıyla, Krom, Demir, Kadmiyum, Kurşun, Civa ve Arsenik varlığı
araştırılmıştır.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 1 |