The elemental concentrations of eleven elements (Zn, Fe, Cu, Ni, Co, Cd and Pb) were determined in soil, white grape, black grape and products derived from these grapes in Elazığ (Turkey) by using the Atomic Absorption Spectrometry. According to analysis results, the highest and lowest values were obtained to be Zn: 18.83 ± 10.48 mg / kg (black grape seed), 0.27 ± 0.04 mg / L (white grape juice), Cu: 14.78 ± 9.51 mg / kg (black grape seed), 0.39 ± 0.14 mg / L (white grape juice), Fe: 33.94 ± 15.11 mg / kg (black grape seed), 0.85 mg / L (white grape juice), respectively. Levels of Pb, Ni, Co and Cd were below the detection limits of AAS. For all samples the average concentrations of all analyzed heavy metals are lower than the limits established by the present Turkish Food codex.
Elazığ bölgesinde üretilen üzüm (siyah ve beyaz) ve bu üzümlerden elde edilen ürünlerde sekiz elementin (Zn, Fe, Cu, Ni, Co, Cd and Pb) elemental konsantrasyonları atomik absorpsiyon spektrofotometresi kullanılarak tayin edildi. Analiz sonuçlarına göre en yüksek ve en düşük değerler sırasıyla; Zn: 18,83±10,48 mg/kg (siyah üzüm çekirdeği), 0,27±0,04 mg/L (beyaz üzüm suyu); Cu: 14,78±9,51 mg/kg (siyah üzüm çekirdeği), 0,39±0,14 mg/L (beyaz üzüm suyu); Fe: 33,94±15,11 mg/kg (siyah üzüm çekirdeği), 0,85 mg/L (beyaz üzüm suyu) olarak elde edilmiştir.. Pb, Ni, Co ve Cd değerleri AAS nin okuma limitinin altında bulunmuştur. Bütün örnekler için, analiz edilmiş ağır metallerin ortalama konsantrasyonları Türk Gıda kodeksi tarafından belirtilen limitlerden düşüktür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Physics |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 7 Issue: 1 |