Research Article
BibTex RIS Cite

Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması

Year 2009, Volume: 22 Issue: 3, 89 - 99, 31.12.2009

Abstract

Bu çalışmada, ülkemizin endüstriyel gıda ürünleri arasında önemli yeri olan bulgurun üretim sürecinde, pişmiş buğdayın kurutulması işleminin, geleneksel yöntemler yerine akışkan yataklı kurutucuda gerçekleştirilmesi konu edilmiştir. Bu amaçla kurulan bir akışkan yataklı kurutucuda, pişmiş buğdayın kuruma karakteristiğine akışkanlaşma hızının etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Sabit ve akışkanlaşmış yatakta kurutma sırasında eşit kuruma süreleri elde edilmesine rağmen, sabit yatakta düzenli bir kuruma gözlemlenmemiştir.


References

  • [1] H. C. Guillermo and R. Enrique, “Design And Performance Evaluation Of Dryers, Handbook of food engineering practise”, Chapter 4, CRC Press, pp. 736, 1997.
  • [2] A. S. Mujumdar, “Handbook Of Industrial Drying”, Vol. 1. Chapter 7, Marcel Dekker Inc., pp. 742, 1995
  • [3] Ü. Erçetin, “Tanecikli Gıda Maddelerinin Akışkan Yatakta Kurutulması”, Doktora Tezi, Osmangazi Üniv. Fen Bil. Enst., 2007.

Experimental Analysis Of The Drying Of Parboiled Wheat In Fluidized Bed

Year 2009, Volume: 22 Issue: 3, 89 - 99, 31.12.2009

Abstract

Drying of boiled wheat during the production process of bulgur, an important


industrial food product of Turkey, in a fludized bed drier rather than conventional methods, has


been the concern of this study. Effects of fluidization velocity on the drying charactersitics of


boiled wheat has been investigated experimentally on a fludized bed drier test system. While


drying, altough obtaining the same drying time in both fixed and fluidized bed, any regular


drying in the fixed bed is not observed.


References

  • [1] H. C. Guillermo and R. Enrique, “Design And Performance Evaluation Of Dryers, Handbook of food engineering practise”, Chapter 4, CRC Press, pp. 736, 1997.
  • [2] A. S. Mujumdar, “Handbook Of Industrial Drying”, Vol. 1. Chapter 7, Marcel Dekker Inc., pp. 742, 1995
  • [3] Ü. Erçetin, “Tanecikli Gıda Maddelerinin Akışkan Yatakta Kurutulması”, Doktora Tezi, Osmangazi Üniv. Fen Bil. Enst., 2007.
There are 3 citations in total.

Details

Subjects Mechanical Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Ümran Erçetin

İ. Yalçın Uralcan

Publication Date December 31, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 22 Issue: 3

Cite

APA Erçetin, Ü., & Uralcan, İ. Y. (2009). Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 22(3), 89-99.
AMA Erçetin Ü, Uralcan İY. Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması. ESOGÜ Müh Mim Fak Derg. December 2009;22(3):89-99.
Chicago Erçetin, Ümran, and İ. Yalçın Uralcan. “Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 22, no. 3 (December 2009): 89-99.
EndNote Erçetin Ü, Uralcan İY (December 1, 2009) Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 22 3 89–99.
IEEE Ü. Erçetin and İ. Y. Uralcan, “Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması”, ESOGÜ Müh Mim Fak Derg, vol. 22, no. 3, pp. 89–99, 2009.
ISNAD Erçetin, Ümran - Uralcan, İ. Yalçın. “Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 22/3 (December 2009), 89-99.
JAMA Erçetin Ü, Uralcan İY. Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması. ESOGÜ Müh Mim Fak Derg. 2009;22:89–99.
MLA Erçetin, Ümran and İ. Yalçın Uralcan. “Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 3, 2009, pp. 89-99.
Vancouver Erçetin Ü, Uralcan İY. Kaynatılmış Buğdayın Akışkan Yatakta Kurutulmasının Deneysel Araştırılması. ESOGÜ Müh Mim Fak Derg. 2009;22(3):89-9.

20873  13565  13566 15461  13568    14913