Bu çalışmada, ülkemizin endüstriyel gıda ürünleri arasında önemli yeri olan bulgurun üretim sürecinde, pişmiş buğdayın kurutulması işleminin, geleneksel yöntemler yerine akışkan yataklı kurutucuda gerçekleştirilmesi konu edilmiştir. Bu amaçla kurulan bir akışkan yataklı kurutucuda, pişmiş buğdayın kuruma karakteristiğine akışkanlaşma hızının etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Sabit ve akışkanlaşmış yatakta kurutma sırasında eşit kuruma süreleri elde edilmesine rağmen, sabit yatakta düzenli bir kuruma gözlemlenmemiştir.
Drying of boiled wheat during the production process of bulgur, an important
industrial food product of Turkey, in a fludized bed drier rather than conventional methods, has
been the concern of this study. Effects of fluidization velocity on the drying charactersitics of
boiled wheat has been investigated experimentally on a fludized bed drier test system. While
drying, altough obtaining the same drying time in both fixed and fluidized bed, any regular
drying in the fixed bed is not observed.
Subjects | Mechanical Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 22 Issue: 3 |