In this research, it is examined whether the increase in food inflation observed in Turkey in recent years due to global factors as well as the slowdown in food inflation convergence among regions. In this context, the research aims to analyze the food inflation convergence among NUTS II regions. Since it takes into account the effect of global shocks, tests that take structural break into account are used. In addition, first and second generation tests that do not take into account the structural break are also used and the all test findings are compared. The findings differ according to the consideration of horizontal cross-section dependence and structural break. In addition, the findings also vary according to the a priori determination of the structural break. According to the findings of the test taking into account the soft break, the existence of food inflation convergence among regions except TR83 region is found. The second generation test findings also support this result. In line with the findings, it is concluded that the increase in food inflation observed in Turkey in recent years is not due to the slowdown in food inflation convergence across regions.
Bu araştırmada son yıllarda Türkiye’de gözlenen gıda enflasyonu artışının küresel faktörlerin yanında bölgeler arasındaki gıda enflasyonu yakınsamasının yavaşlamasından mı kaynaklandığı incelenmektedir. Bu bağlamda araştırmada Düzey II bölgeleri arasında gıda enflasyonu yakınsamasının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Küresel şokların etkisini hesaba katmasından dolayı araştırmada yapısal kırılmayı dikkate alan panel birim kök testleri kullanılmıştır. Ayrıca yapısal kırılmayı dikkate almayan birinci ve ikinci nesil panel birim kök testleri de kullanılarak tüm test bulguları mukayese edilmiştir. Yatay kesit bağımlığının ve yapısal kırılmanın dikkate alınmasına göre bulgular farklılaşmaktadır. Ayrıca yapısal kırılmanın önsel olarak belirlenme durumuna göre de bulgular değişkenlik göstermektedir. Yumuşak kırılmayı dikkate alan test bulgularına göre TR83 bölgesi hariç diğer bölgeler arasında gıda enflasyonu yakınsamasının varlığı tespit edilmiştir. İkinci nesil test bulguları da bu sonucu desteklemektedir. Bulgular doğrultusunda son yıllarda Türkiye’de gözlenen gıda enflasyonu artışının bölgeler arasındaki gıda enflasyonu yakınsamasının yavaşlamasından kaynaklanmadığı sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2024 |
Submission Date | March 30, 2023 |
Acceptance Date | October 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 17 Issue: 1 |
Ömer Halisdemir Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi (OHUIIBF) is licensed under the Creative Commons Attribution-Noncommercial-Pseudonymity License 4.0 international license.