Kaplama yöntemlerinin uygulanmasındaki amaç, gıdalarda oluşacak kimyasal bozulmayı yavaşlatmaktır. Depo zararlısı olarak değerlendirilen model organizmanın kaplamalı dut üzerine etkisi belirlenmiştir. Depolama sonunda meyvelerin ağırlık, tekstür ve duyusal analizleri yapılmıştır. Duyusal analizler 20 yarı eğitimli panelist tarafından renk, görünüm, sertlik, tat, koku, genel tat açısından değerlendirilmiştir. Ağırlık olarak ise %1 kitosan kaplı dutların ağırlığının daha yüksek olduğu görülmüştür. Tekstür açısından gruplar istatistiksel olarak benzer olmasına rağmen depolama zararlılarının bulunduğu ortamda örneklerin sertliğinin bir miktar azaldığı tespit edilmiştir. Duyusal verilere göre panelistlerin %0,2 kaplamalı duta olumlu yaklaştıkları belirlendi. Sonuç olarak, yenebilir kaplamanın dutlarda kullanılabilir olduğu düşünülmektedir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinartörlüğü
191322005
The purpose of applying coating methods is to slow down the chemical deterioration that will occur in foods. The effect of the model organism, which is considered as a warehouse pest, on the coated mulberry was determined. At the end of storage, weight, texture and sensory analyzes of the fruit were made. Sensory analyzes were evaluated by 20 semi-trained panelists in terms of color, appearance, hardness, taste, smell, general taste. In terms of weight, it was observed that the weight of 1% chitosan coated mulberries was higher. In terms of texture, although the groups were statistically similar, it was determined that the hardness of the samples in the environment with storage pests decreased somewhat. According to sensory data, it was determined that the panelists had a positive approach towards 0.2% coated mulberry. As a result, the edible coating is considered to be usable on mulberries.
191322005
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Project Number | 191322005 |
Publication Date | July 18, 2022 |
Submission Date | September 26, 2021 |
Acceptance Date | February 9, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.