Mardin'de Farklı Etnik Gruplarda Yabani Gıda Bitkilerinin Gastronomik Açıdan Araştırılması
Year 2023,
Volume: 6 Issue: Ek Sayı, 533 - 554, 20.12.2023
Abdullatif Yılmaz
,
Hasan Akan
Abstract
Bu çalışma 2021 ve 2022 yılları arasında Mardin’in Midyat, Nusaybin, Ömerli ve Yeşilli ilçelerine bağlı 11 mahallede farklı etnik gruplar üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın amacı yörede değişen yabani gıda bitkilerinin halk arasındaki gastronomik kullanım biçimlerini araştırmaktır. Bu kapsamda Süryani, Kürt ve Arap köylerinden bazıları pilot çalışma alanı olarak seçilmiş ve farklı yaş ve eğitim düzeyine sahip 66 kaynak kişi ile görüşmeler yapılmıştır. 50 farklı bitkinin halk geleneğindeki gıda bitkisi olarak kullanım şekilleri belirlenmiştir.
Supporting Institution
Harran Ün HÜBAK (Proje no: 22074)’a teşekkür ederiz.
Thanks
Çalışmalarımıza katkı sunan Maruf Balos’a, Cahit Çeçen’e, Hacire Yılmaz'a Ve Mehmet Aslan'a, bilgilerinden yararlandığımız yöre halkına ve maddi destek sunan HÜBAK (Proje no: 22074)’a teşekkür ederiz.
References
- Ahunbay M. Taşın Belleği Mardin. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları; 2005.
- Aksoy M., Sezgi G. Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu bölgesi gastronomik unsurları.
Journal of Gastronomy Studies 2015; 3(3):79–89.
- Aladı Hİ., Satıl F., Selvi S. Yenilebilir doğal bitkilerin etnobotanik ve gastronomik açıdan değerlendirilmesi: Edremit Körfezi (Balıkesir) örneği. Journal of the Institute of Science and Technology 2022; 12 (3):1375-1385.
- Anonim. https://tr.climate-data.org/asya/tuerkiye/mardin/mardin-288/(Erişim tarihi:15.12.2021); 2020.
- Ardıç Yetiş, Ş. Kapadokya yemek kültürü ve Mustafapaşa beldesi (Sinasos) örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2015; 2(3): 12-19.
- Aydın A. Mardin ilinde tarım sektörünün potansiyeli ve geleceği: sorun ve fırsatlar. International Social Sciences Studies Journal 2019; 5(29):290-296.
- Biricik S. Mardin ve mücavir mıntıkasının strüktür ve jeomorfolojisi. Türk Coğrafya Dergisi 1974;
22: 121-134.
- Bucak T., Aracı ÜE. Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2013; 16(30):203-216.
- Cakir EA. Traditional knowledge of wild edible plants of Igdir Province (East Anatolia, Turkey). Acta Societatis Botanicorum Poloniae 2017; 86(4): 3568.
- Çam, O., Çılgınoğlu, H. Yöresel mutfakların gastronomi turizmindeki önemi: Kastamonu mutfağı örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 2021; 6(1): 176-192.
- Çetinkaya N., Yıldız S. Erzurum’un yenilebilir otları ve yemeklerde kullanım şekillerine yönelik bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2018; 2(1):482-503.
- Dağ Y. Mardin Bir Tarih Hazinesi. Ankara: Gündüz Kitabevi Yayınları; 2007.
- Dalby A., Siren Feasts: A History of Food And Gastronomy in Greece, Routledge, 2013.
- Davis PH. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh Univ. Press. 1-9; 1965-1985.
- Davis PH., Mill RR., Tan K. (edlr.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh University Press, vol. 10; 1988.
- Demir İ., Ayaz N. Wild edible plants contributing to the traditional foods of Mardin (Turkey) province. Indian Journal of Traditional Knowledge 2022; 21(3):569-582.
- Doğan A., Tuzlaci, E. Wild edible plants of Pertek (Tunceli-Turkey). Marmara Pharmaceutical Journal 2015; 19 (2): 126-135.
- Dogan Y., Baslar S., Ay G., Mert HH. The use of wild edible plants in western and central Anatolia
(Turkey). Economic Botany 2004; 58(4): 684–690.
- Eksik C., Akan H. A survey on edible plants for human consumption in some mountainous district of Mardin, Turkey. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2023; 23(3): 555-575.
- Ertuğ F. Wild edible plants of the Bodrum area (Muğla, Turkey). Turkish Journal of Botany 2004; 28(1):161-174.
- Güner A., Ekim T. Resimli Türkiye Florası (Illustrated Flora of Turkey), Cilt 1. Istanbul, Turkey: Ali
Nihat Gökyigit Vakfı. Flora Arastırmaları Dernegi ve Türkiye Is Bankası Kültür Yayını; 2014.
Gastronomic Research of Wild Food Plants in Different Ethnic Groups in Mardin
Year 2023,
Volume: 6 Issue: Ek Sayı, 533 - 554, 20.12.2023
Abdullatif Yılmaz
,
Hasan Akan
Abstract
This study was conducted on different ethnic groups in 11 neighborhoods of Mardin's Midyat, Nusaybin, Ömerli and Yeşilli districts between 2021 and 2022. The aim of the study is to investigate the gastronomic use of wild food plants among the people. In this context, some Syriac, Kurdish and Arab villages were selected as pilot study areas and interviews were conducted with 66 informants of different ages and education levels. The usage patterns of 50 different plants as food plants in the folk tradition were determined.
References
- Ahunbay M. Taşın Belleği Mardin. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları; 2005.
- Aksoy M., Sezgi G. Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu bölgesi gastronomik unsurları.
Journal of Gastronomy Studies 2015; 3(3):79–89.
- Aladı Hİ., Satıl F., Selvi S. Yenilebilir doğal bitkilerin etnobotanik ve gastronomik açıdan değerlendirilmesi: Edremit Körfezi (Balıkesir) örneği. Journal of the Institute of Science and Technology 2022; 12 (3):1375-1385.
- Anonim. https://tr.climate-data.org/asya/tuerkiye/mardin/mardin-288/(Erişim tarihi:15.12.2021); 2020.
- Ardıç Yetiş, Ş. Kapadokya yemek kültürü ve Mustafapaşa beldesi (Sinasos) örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2015; 2(3): 12-19.
- Aydın A. Mardin ilinde tarım sektörünün potansiyeli ve geleceği: sorun ve fırsatlar. International Social Sciences Studies Journal 2019; 5(29):290-296.
- Biricik S. Mardin ve mücavir mıntıkasının strüktür ve jeomorfolojisi. Türk Coğrafya Dergisi 1974;
22: 121-134.
- Bucak T., Aracı ÜE. Türkiye’de gastronomi turizmi üzerine genel bir değerlendirme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2013; 16(30):203-216.
- Cakir EA. Traditional knowledge of wild edible plants of Igdir Province (East Anatolia, Turkey). Acta Societatis Botanicorum Poloniae 2017; 86(4): 3568.
- Çam, O., Çılgınoğlu, H. Yöresel mutfakların gastronomi turizmindeki önemi: Kastamonu mutfağı örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 2021; 6(1): 176-192.
- Çetinkaya N., Yıldız S. Erzurum’un yenilebilir otları ve yemeklerde kullanım şekillerine yönelik bir araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2018; 2(1):482-503.
- Dağ Y. Mardin Bir Tarih Hazinesi. Ankara: Gündüz Kitabevi Yayınları; 2007.
- Dalby A., Siren Feasts: A History of Food And Gastronomy in Greece, Routledge, 2013.
- Davis PH. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh Univ. Press. 1-9; 1965-1985.
- Davis PH., Mill RR., Tan K. (edlr.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburgh: Edinburgh University Press, vol. 10; 1988.
- Demir İ., Ayaz N. Wild edible plants contributing to the traditional foods of Mardin (Turkey) province. Indian Journal of Traditional Knowledge 2022; 21(3):569-582.
- Doğan A., Tuzlaci, E. Wild edible plants of Pertek (Tunceli-Turkey). Marmara Pharmaceutical Journal 2015; 19 (2): 126-135.
- Dogan Y., Baslar S., Ay G., Mert HH. The use of wild edible plants in western and central Anatolia
(Turkey). Economic Botany 2004; 58(4): 684–690.
- Eksik C., Akan H. A survey on edible plants for human consumption in some mountainous district of Mardin, Turkey. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 2023; 23(3): 555-575.
- Ertuğ F. Wild edible plants of the Bodrum area (Muğla, Turkey). Turkish Journal of Botany 2004; 28(1):161-174.
- Güner A., Ekim T. Resimli Türkiye Florası (Illustrated Flora of Turkey), Cilt 1. Istanbul, Turkey: Ali
Nihat Gökyigit Vakfı. Flora Arastırmaları Dernegi ve Türkiye Is Bankası Kültür Yayını; 2014.