Review
BibTex RIS Cite

Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları

Year 2024, Volume: 7 Issue: 2, 924 - 952, 11.03.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961

Abstract

Diyet lifi, sindirim enzimlerine dirençli olan ve esas olarak tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bulunan bir gıda bileşenleri grubudur. İnsan sindirim sistemi içinde ince bağırsakta sindirilemeyen fakat kolonda kısmen sindirilebilen diyet lifi, suda çözünen ve suda çözünmeyen olmak üzere iki grupta incelenir. Diyet lif tüketiminin insan sağlığı açısından oldukça önemli etkileri vardır. Bu nedenle tüketiminin teşvik edilmesi ve çeşitli gıda ürünlerine fonksiyonel özellikler kazandırma amacıyla katkı maddesi olarak eklenmesi yaygınlaşmaya başlamıştır. Gıda endüstrisinde özellikle et, süt ve unlu mamullerin üretimlerinde kullanılmaktadırlar.
Bu çalışmada, diyet lifleri tanımlanmış, türleri belirtilmiş ve gıda ürünlerinde diyet lifi kullanımına dair bazı bilimsel çalışmalar özetlenerek derlenmiştir.

References

  • Abul-Fadl MM. Nutritional and chemical evaluation of white cauliflower by-products flour and the effect of its addition on beef sausage quality. Journal of Applied Sciences Research 2012; 8(2): 693-704.
  • Ajila C., Leelavathi K., Rao P. Improvement of dietary fiber content and antioxidant properties in soft dough biscuits with the incorporation of mango peel powder. Journal of Cereal Science 2008; 48(2): 319-326. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.10.001
  • Alimentarius C. Guidelines on nutrition labelling CAC/GL 2-1985 as last amended 2010. Joint FAO/WHO Food Standards Programme, Secretariat of the Codex Alimentarius Commission 2010; FAO, Rome.
  • Andoh A., Nishida A., Takahashi K., Inatomi O., Imaeda H., Bamba S., Kobayashi T. Comparison of the gut microbial community between obese and lean peoples using 16S gene sequencing in a Japanese population. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 2016; 59(1): 65-70. https://doi.org/10.3164/jcbn.15-152
  • Anonim http://turkomp.gov.tr/component_result-lif-toplam-diyet-11. 2018. Erişim: 20.08.2023

Dietary Fibers: Definition, Types and Uses in the Food Industry

Year 2024, Volume: 7 Issue: 2, 924 - 952, 11.03.2024
https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961

Abstract

Dietary fiber is a group of food components resistant to digestive enzymes and found mainly in cereals, fruits, and vegetables. In the human digestive system, dietary fiber, which cannot be digested in the small intestine but can be partially digested in the colon, is divided into two groups: water-soluble and water-insoluble. Dietary fiber consumption has very important effects on human health. For this reason, it has become widespread to encourage its consumption and add it as an additive to various food products to provide functional properties. In the food industry, they are primarily used in the production of meat, dairy, and bakery products.
In this study, dietary fibers were defined, their types were specified and some scientific studies on the use of dietary fibers in food products were summarized and compiled.

References

  • Abul-Fadl MM. Nutritional and chemical evaluation of white cauliflower by-products flour and the effect of its addition on beef sausage quality. Journal of Applied Sciences Research 2012; 8(2): 693-704.
  • Ajila C., Leelavathi K., Rao P. Improvement of dietary fiber content and antioxidant properties in soft dough biscuits with the incorporation of mango peel powder. Journal of Cereal Science 2008; 48(2): 319-326. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.10.001
  • Alimentarius C. Guidelines on nutrition labelling CAC/GL 2-1985 as last amended 2010. Joint FAO/WHO Food Standards Programme, Secretariat of the Codex Alimentarius Commission 2010; FAO, Rome.
  • Andoh A., Nishida A., Takahashi K., Inatomi O., Imaeda H., Bamba S., Kobayashi T. Comparison of the gut microbial community between obese and lean peoples using 16S gene sequencing in a Japanese population. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 2016; 59(1): 65-70. https://doi.org/10.3164/jcbn.15-152
  • Anonim http://turkomp.gov.tr/component_result-lif-toplam-diyet-11. 2018. Erişim: 20.08.2023
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section REVIEWS
Authors

Mahir Serdar Yılmaz 0000-0003-3748-0389

Publication Date March 11, 2024
Submission Date April 5, 2023
Acceptance Date October 10, 2023
Published in Issue Year 2024 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Yılmaz, M. S. (2024). Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(2), 924-952. https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961
AMA Yılmaz MS. Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. March 2024;7(2):924-952. doi:10.47495/okufbed.1277961
Chicago Yılmaz, Mahir Serdar. “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri Ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no. 2 (March 2024): 924-52. https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961.
EndNote Yılmaz MS (March 1, 2024) Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 2 924–952.
IEEE M. S. Yılmaz, “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences, vol. 7, no. 2, pp. 924–952, 2024, doi: 10.47495/okufbed.1277961.
ISNAD Yılmaz, Mahir Serdar. “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri Ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/2 (March 2024), 924-952. https://doi.org/10.47495/okufbed.1277961.
JAMA Yılmaz MS. Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. 2024;7:924–952.
MLA Yılmaz, Mahir Serdar. “Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri Ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 7, no. 2, 2024, pp. 924-52, doi:10.47495/okufbed.1277961.
Vancouver Yılmaz MS. Diyet Lifleri: Tanımı, Türleri ve Gıda Endüstrisinde Kullanımları. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. 2024;7(2):924-52.

23487


196541947019414

19433194341943519436 1960219721 197842261021238 23877

*This journal is an international refereed journal 

*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.

* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)

*This journal published in Turkish and English as open access. 

19450 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.