Population characteristics are one of the factors necessary to determine the geographical characteristics of cities and to include them in a certain category within the settlement classification. The population characteristics of the place in question are an important criterion for the explanation of the demographic change and development of the city in the establishment and development process of the population, as well as the development of the city in terms of area, as well as social, cultural and economic. Knowing the natural environmental characteristics and human resources of the city is an issue that needs to be emphasized for the estimation of regional development dynamics along with issues such as development and planning. Population; Knowing the total amount of human (human) assets interacting with the natural environment in a certain area and knowing the aspects of this amount such as age, gender, education level, migration, regional strategy and economy of the region, nutrition, sheltering, organization of social and cultural activities are shaped by the influence of sensitive issues. it is a dynamic phenomenon. In this study, the population characteristics of the city of Osmaniye were examined by using the numerical data obtained from TUIK Statistics. The data in question were interpreted by mapping the preparation of tables and graphics through the ArcMap interface version 10.5 of Arcgis software. The population of the city, its geographical location, transportation features, local (topographic) conditions, climatic, social, economic and close cultural relations with the surrounding settlements stand out as the determining factors in the population characteristics.
Şehirlerin coğrafi niteliklerinin belirlenmesi ve yerleşmelerin sınıflandırmasında belli bir kategoriye dâhil edilmesi için gerekli olan hususlardan biride nüfus özellikleridir. Nüfus özellikleri, şehrin kuruluş ve gelişim sürecinde demografik değişimin ve gelişimin, sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan olduğu kadar şehrin alan bakımından gelişiminin izahı için de önemli bir ölçüt oluşturur. Şehrin sahip olduğu doğal çevre özellikleri ve beşeri kaynakların bilinmesi, kalkınma ve planlama gibi hususlarla birlikte bölgesel gelişim dinamiklerinin kestirimi için de üzerinde durulması gereken bir husustur. Nüfus; doğal çevre ile etkileşime giren beşer (insan) varlığının belli bir alandaki toplam miktarı ve bu miktarın yaş, cinsiyet, eğitim durumu, göç gibi hususlarının bilinmesi bölgesel strateji ve bölge ekonomisini, beslenme, barınma, sosyal ve kültürel faaliyetlerin organizasyonu gibi hassas konuların birbirine tesiri ile şekillenen dinamik bir olgudur.
Bu çalışmada Osmaniye şehrinin nüfus özellikleri TÜİK istatistiklerinden elde edilen sayısal verilerden yararlanılarak incelenmiştir. Söz konusu veriler tablolar haline getirilmiş, grafikler ve Arcgis yazılımının ArcMap ara yüzü 10.5 sürümü aracılığıyla haritalandırılarak nispeten detaylı şekilde yorumlanmıştır. Şehrin coğrafi konumu, ulaşım özellikleri, yerel (topografik vb.) şartlar, iklim, sosyal, ekonomik ve çevre yerleşmelerle olan sıkı kültürel ilişkiler, nüfus özelliklerinde belirleyici hususlar olarak öne çıktığı ayırt edilmiştir. Ayrıca 1996 yılında idari bakımdan il statüsüne yükseltilmesi Osmaniye şehrinin nüfus bakımından gelişiminde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Acceptance Date | June 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 1 |