Yağ gülü
veya Isparta gülü olarak bilinen Rosa
damascena Mill., dünya genelinde kokulu güller arasında kültürü yapılan ve
ekonomik açıdan önemli olan gül türlerinden bir tanesidir. Isparta gülünden
elde edilen uçucu yağ özellikle kozmetik, parfümeri, ilaç ve gıda sanayisinde
kullanılmaktadır. Isparta gülü geleneksel olarak göğüs ve karın ağrılarının
tedavisinde, kalbin güçlendirilmesi, kabızlık, sindirim sorunları ve sinirsel
hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Alzheimer hastalığının
(AD) patogenezi henüz netleşmemesine rağmen, kabul gören teorilerden biri
"kolinerjik hipotez" olmuştur. Alzheimer hastalarının beyinlerinde
asetilkolin (ACh) ve bütirilkolin (BCh) olarak adlandırılan nöromediyatör
düzeylerinde eksiklik görülmüştür. Sırasıyla ACh ve BCh'yi hidroliz eden temel
enzimler olan asetilkolinesteraz (AChE) ve bütirilkolinesterazın (BChE)
inhibisyonu AD'ye karşı önemli bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Bu
nedenle, AD patogenezinde yer alan anahtar enzimler olan AChE ve BChE aktivitelerini
önleme faaliyetlerini taramak için bir araştırma başlattık. Bu amaçla, gül
suyunun bu enzimler üzerindeki inhibisyon etkilerini inceledik. IC50
değerleri AChE için 0.6227 µg ml-1 BChE için 0.1956 µg ml-1
olarak belirlendi.
Rosa Damascena Mill., also known as oil rose
or rose of Isparta, is one of the most important roses among the fragrant roses
in the world. The essential oil obtained from Isparta rose is used especially
in cosmetics, perfumery, pharmaceutical and food industries. Isparta rose is
traditionally used in the treatment of chest and abdominal pain, strengthening
of the heart, constipation, digestive problems and is used in the treatment of
neural diseases. Although pathogenesis of Alzheimer’s disease (AD) has not been
clarified as yet, one of the most accepted theories has been ‘‘cholinergic
hypothesis”. A deficiency in levels of the neuromediators called acetylcholine
(ACh) and butyrylcholine (BCh) has been observed in the brains of AD
patients. Inhibition of
acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BChE), the main enzymes
which hydrolyze ACh and BCh, respectively, has happen a major treatment option
towards AD. So, we initiated a study to screen their AChE and BChE inhibitory
activities, which are the key enzymes taking place in pathogenesis of AD. For
this purpose, we investigated the effects of rose water on these enzymes. IC50
values were determined as 0.6227 µg ml-1 for AChE and 0.1956 μg/ml
for BChE.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Agricultural Biotechnology |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Acceptance Date | October 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 3 |