Research Article
BibTex RIS Cite

Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 35 Issue: 2, 192 - 197, 15.06.2020
https://doi.org/10.7161/omuanajas.661631

Abstract

Bu araştırmanın amacı Türkiye’de üretilmekte olan sarmalık kıyılmış tütünlerin kimyasal içeriklerini ve bunların referans sınır değerler içerisindeki yerini belirlemektir. Çalışma sarmalık kıyılmış tütünlerin yoğun olarak üretildiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu (Mardin, Diyarbakır, Hatay, Muş, Bitlis, Batman, Adıyaman ve Malatya) bölgelerinde 2016-2017 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada yöreyi temsil edecek şekilde belirlenen 30 noktadan kuru yaprak tütün örnekleri toplanarak kimyasal kompozisyonları tespit edilmiştir. Çalışmada tütün yapraklarında kükürt ve nikotin içeriklerinin referans değerlerin üstünde, kadmiyum ile arseniğin ise referans sınır değerlerin içerisinde olduğu belirlenmiştir. Tütünde kaliteyi olumlu yönde etkileyen glikoz, klorojenik asit ve rutin oranlarının ise kalite tipi tütünlere göre düşük olduğu görülmüştür. Türkiye’deki sarmalık kıyılmış tütün üretiminde oryantal tütün üretiminin aksine seyrek dikim, daha fazla sulama-gübreleme yapıldığı ve yoğun kükürt kullandığı tespit edilmiştir. Tarımsal üretimdeki bu farklılıklar tütünlerin kimyasal kompozisyonunu doğrudan etkilemiştir. Bunun sonucunda da tütünlerde nikotin oranı ve kükürt içeriklerinin yüksek olduğu belirlenmiştir.

Supporting Institution

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu

Project Number

2017/52

References

  • Aşut, Ö. (1993) Hekim ve Sigara. Türk Tabibler Birliği Yayınları.
  • Ayan, F. (2008) Sigaranın Zararları ve Sigarayı Bırakmanın Yararları İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Kardiyoloji Gündemi Sempozyum Dizisi No: 64 S. 43-52
  • Ball, S. ve Lloyd L. (2011). Agilent Hi-Plex Columns for Carbonhydrates, Alcohols, and Acids. Application Note. Pub. No: 5990-8264, 4 p.
  • Cirak C., Radusiene J., Jakstas V., Ivanauskas L., Seyis F., Yayla F. (2016). Secondary metabolites of seven Hypericum species growing in Turkey, Pharmaceutical Biology, 54:10, 2244-2253.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O. (1996) Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:12 Ders Notları Serisi No:6, Tokat
  • Fitzpatrick TM. ve Blair, EA. (2000) Upper airway complications of smoking. Clin. Chest. Med.; 21:147-157. Gazioğlu, K. (1997) Akciğer hastalıkları. Nobel Kitabevi. İstanbul. S. 206
  • Jung, M, C,. Thornton, I,. ve Jhon. H, T. (1998) Arsenic, Cadmium, Copper, Lead, and Zinc Concentrations in Cigarettes Produced in Korea and the United Kingdom, Environmental Technology, S. 237-241
  • Kacar, B. ve İnal A. (2008). Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım, ISBN 978-605-395-036-3, Ankara.
  • Kayaalp, O. (1986) Rasyonel tedavi yönünden tıbbi farmakoloji. Hacettepe ÜTF Yayınları., 3: 1137-49
  • Kınay A (2010). Effects of Different Nitrogen Rates on Yield and Quality of Tobacco (Nicotiana tabacum L.). M. Sc. Thesis. Gaziosmanpaşa University, Graduate School for Applied Sciences, Department of Crop Science. Tokat.
  • Kınay, A. (2018). Effects of Cadmıum on Nicotine, Reducing Sugars and Phenolic Contents of Basma Tobacco Variety. Fresenius Environmental Bulletin. Vol. 27, No. 12A, pp. 9195-9202.
  • Moghbel N., Ryu B., Steadman KJ. (2015). A reversed-phase HPLC-UV method developed and validated for simultaneous quantification of six alkaloids from Nicotiana spp. Journal of Chromatography B, 997: 142–145.
  • Mussalo-Rauhamaa H., Salmella. S.S. ve Leppanen. A. (1986) Cigarettes as a source of some trace and heavy metals and pesticides in man. Arch. Environ. Health, S.49-55
  • Oral, H. (2010) Kimyasal Katkı Maddeleri ve Tarım İlaçları Kullanılmadan Şark Tipi Tütünler ile Doğal Sigara Üretiminin U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt 24, Sayı 2, S. 149-155
  • Söylemez, E. (2011) Sigara Kullananlarda Kan Kadmiyum Düzeyi ve Lenfosit DNA Hasarının Belirlenmesi Ankara Üniv. Sağlık Bil. Enst. Yüksek Lisans tezi.
  • Üren, E. (2011) Kükürt Dioksitin Genotoksik Etkilerinin Araştırılması İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Malatya.
  • Yurtsever, N. (1984) Deneysel Ve İstatistik Metotlar Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları Genel Yayaın No:121 Teknik Yayın No:56 Ankara
  • Zhu, B,. Sun, Y., Sievers, R.E., Shumon, S.L., Glontz, Z.A., Chotlarjee, K., Pormley, L.W.W. (1996) Wolfe, larginine tecreases infact. Size in rots exposed to enviromental tobacco smoke. Am. Hearts J; 132: S. 91-100

Determination of Quality Properties and Applied Agricultural Practice In Roll Your Own Tobacco

Year 2020, Volume: 35 Issue: 2, 192 - 197, 15.06.2020
https://doi.org/10.7161/omuanajas.661631

Abstract

The aim of this study is to determine the chemical content of roll-your-own tobacco produced in Turkey and its position within the reference limit values. The study was conducted in the regions of Eastern and Southeastern Anatolia (Mardin, Diyarbakır, Hatay, Mus, Bitlis, Batman, Adiyaman and Malatya) where roll-your-own tobacco is produced intensively in 2017. The chemical compositions is determined by collecting dry tobacco leaf samples from 30 spots in such a way that determined to represent the region. In this study, it is determined that sulfur and nicotine content in tobacco leaves are above reference limit values whereas cadmium and arsenic are within the reference limit values. Glucose, chlorogenic acid and routine rates that affect quality positively in tobacco are determined to be low when compared to quality type tobacco. In the production of roll-your-own tobacco in Turkey, it is determined that sparse planting, more irrigation-fertilization and intensive sulfur are used, contrary to oriental tobacco production. These differences in agricultural production directly affect the chemical composition of tobacco. As a result, it is determined that nicotine rate and sulphur contents are high in tobacco.

Project Number

2017/52

References

  • Aşut, Ö. (1993) Hekim ve Sigara. Türk Tabibler Birliği Yayınları.
  • Ayan, F. (2008) Sigaranın Zararları ve Sigarayı Bırakmanın Yararları İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Kardiyoloji Gündemi Sempozyum Dizisi No: 64 S. 43-52
  • Ball, S. ve Lloyd L. (2011). Agilent Hi-Plex Columns for Carbonhydrates, Alcohols, and Acids. Application Note. Pub. No: 5990-8264, 4 p.
  • Cirak C., Radusiene J., Jakstas V., Ivanauskas L., Seyis F., Yayla F. (2016). Secondary metabolites of seven Hypericum species growing in Turkey, Pharmaceutical Biology, 54:10, 2244-2253.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O. (1996) Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:12 Ders Notları Serisi No:6, Tokat
  • Fitzpatrick TM. ve Blair, EA. (2000) Upper airway complications of smoking. Clin. Chest. Med.; 21:147-157. Gazioğlu, K. (1997) Akciğer hastalıkları. Nobel Kitabevi. İstanbul. S. 206
  • Jung, M, C,. Thornton, I,. ve Jhon. H, T. (1998) Arsenic, Cadmium, Copper, Lead, and Zinc Concentrations in Cigarettes Produced in Korea and the United Kingdom, Environmental Technology, S. 237-241
  • Kacar, B. ve İnal A. (2008). Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım, ISBN 978-605-395-036-3, Ankara.
  • Kayaalp, O. (1986) Rasyonel tedavi yönünden tıbbi farmakoloji. Hacettepe ÜTF Yayınları., 3: 1137-49
  • Kınay A (2010). Effects of Different Nitrogen Rates on Yield and Quality of Tobacco (Nicotiana tabacum L.). M. Sc. Thesis. Gaziosmanpaşa University, Graduate School for Applied Sciences, Department of Crop Science. Tokat.
  • Kınay, A. (2018). Effects of Cadmıum on Nicotine, Reducing Sugars and Phenolic Contents of Basma Tobacco Variety. Fresenius Environmental Bulletin. Vol. 27, No. 12A, pp. 9195-9202.
  • Moghbel N., Ryu B., Steadman KJ. (2015). A reversed-phase HPLC-UV method developed and validated for simultaneous quantification of six alkaloids from Nicotiana spp. Journal of Chromatography B, 997: 142–145.
  • Mussalo-Rauhamaa H., Salmella. S.S. ve Leppanen. A. (1986) Cigarettes as a source of some trace and heavy metals and pesticides in man. Arch. Environ. Health, S.49-55
  • Oral, H. (2010) Kimyasal Katkı Maddeleri ve Tarım İlaçları Kullanılmadan Şark Tipi Tütünler ile Doğal Sigara Üretiminin U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt 24, Sayı 2, S. 149-155
  • Söylemez, E. (2011) Sigara Kullananlarda Kan Kadmiyum Düzeyi ve Lenfosit DNA Hasarının Belirlenmesi Ankara Üniv. Sağlık Bil. Enst. Yüksek Lisans tezi.
  • Üren, E. (2011) Kükürt Dioksitin Genotoksik Etkilerinin Araştırılması İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Malatya.
  • Yurtsever, N. (1984) Deneysel Ve İstatistik Metotlar Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları Genel Yayaın No:121 Teknik Yayın No:56 Ankara
  • Zhu, B,. Sun, Y., Sievers, R.E., Shumon, S.L., Glontz, Z.A., Chotlarjee, K., Pormley, L.W.W. (1996) Wolfe, larginine tecreases infact. Size in rots exposed to enviromental tobacco smoke. Am. Hearts J; 132: S. 91-100
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Authors

Serhat Kanoğlu

Ahmet Kınay

Erdem Karakoç

Project Number 2017/52
Publication Date June 15, 2020
Acceptance Date March 4, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 35 Issue: 2

Cite

APA Kanoğlu, S., Kınay, A., & Karakoç, E. (2020). Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(2), 192-197. https://doi.org/10.7161/omuanajas.661631
AMA Kanoğlu S, Kınay A, Karakoç E. Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. ANAJAS. June 2020;35(2):192-197. doi:10.7161/omuanajas.661631
Chicago Kanoğlu, Serhat, Ahmet Kınay, and Erdem Karakoç. “Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 35, no. 2 (June 2020): 192-97. https://doi.org/10.7161/omuanajas.661631.
EndNote Kanoğlu S, Kınay A, Karakoç E (June 1, 2020) Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 35 2 192–197.
IEEE S. Kanoğlu, A. Kınay, and E. Karakoç, “Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, ANAJAS, vol. 35, no. 2, pp. 192–197, 2020, doi: 10.7161/omuanajas.661631.
ISNAD Kanoğlu, Serhat et al. “Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 35/2 (June 2020), 192-197. https://doi.org/10.7161/omuanajas.661631.
JAMA Kanoğlu S, Kınay A, Karakoç E. Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. ANAJAS. 2020;35:192–197.
MLA Kanoğlu, Serhat et al. “Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 35, no. 2, 2020, pp. 192-7, doi:10.7161/omuanajas.661631.
Vancouver Kanoğlu S, Kınay A, Karakoç E. Sarmalık Kıyılmış Tütünlerde Uygulanan Tarımsal İşlemler ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. ANAJAS. 2020;35(2):192-7.
Online ISSN: 1308-8769