In this study, the morphological, physicochemical and biochemical properties of the fruit of the blackberry (Rubus spp.) genotypes grown naturally in the village of Dağdibi, Kaynaşlı district of Düzce province were determined. Fruit weights of the genotypes ranged from 1.77 g (81KYN10) to 0.80 g (81KYN2). Fruit width ranged from 13.55 mm (81KYN10) to 9.05 mm (81KYN2). Fruit length was determined between 14.26 mm (81KYN10) and 11.09 mm (81KYN2). In terms of the highest rate of amount of soluble solids content (SSC) in the study, 81KYN1 (16.70%), 81KYN3 (15.65%), 81KYN4 (15.40%), and 81KYN5 (16.20%) genotypes were more important. In terms of the highest titratable acidity (TA) value, 81KYN7 (0.52%) and 81KYN13 (0.51%) genotypes were more dominant. The highest L*, a*, b*, chroma and Hue angle values in color value parameters were found as 13.88 (81KYN7), 1.34 (81KYN4), 1.12 (81KYN4), 1.77 (81KYN4) and 40.63 (81KYN1), respectively. In terms of biochemical content, the highest total phenolic amounts were detected in 81KYN2 (45.77 mg GAE/g), 81KYN6 (47.55 mg GAE/g), 81KYN7 (52.16 mg GAE/g) and 81KYN13 (46.31 mg GAE/g) genotypes, the highest total antioxidant capacities were seen in 81KYN1 (29.30%) and 81KYN2 (30.57%) genotypes. Additionally, the highest total protein amounts was determined in 81KYN1 (20.48 g/L), 81KYN3 (20.60 g/L) and 81KYN5 (20.87 g/L) genotypes. As a result of the study, it was concluded that the genotypes that stand out in terms of morphological, physicochemical and biochemical characteristics can be evaluated in functional blackberry production.
Bu çalışmada, Türkiye'de Düzce ili Kaynaşlı ilçesi Dağdibi köyünde doğal olarak yetişen böğürtlen (Rubus spp.) genotiplerine ait meyvelerin morfolojik, fizikokimyasal ve biyokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Genotiplerin meyve ağırlıkları, 1.77 g (81KYN10) ile 0.80 g (81KYN2) arasında değişmiştir. Meyve eni, 13.55 mm (81KYN10) ile 9.05 mm (81KYN2) arasında değişmiştir. Meyve boyu ise 14.26 mm (81KYN10) ve 11.09 mm (81KYN2) arasında değişmiştir. Çalışmada, en yüksek suda çözünebilir katı madde miktarı (SÇKM) oranı açısından 81KYN1 (% 16.70), 81KYN3 (% 15.65), 81KYN4 (% 15.40) ve 81KYN5 (% 16.20) genotipleri, en yüksek titre edilebilir asitlik (TA) değeri açısından ise 81KYN7 (% 0.52) ve 81KYN13 (% 0.51) genotipleri daha baskın olmuştur. Renk değeri parametrelerinde ise en yüksek L*, a*, b*, kroma ve Hue açısı değerleri, sırasıyla, 13.88 (81KYN7), 1.34 (81KYN4), 1.12 (81KYN4), 1.77 (81KYN4) ve 40.63 (81KYN1) olarak bulunmuştur. Biyokimyasal içerik açısından, en yüksek toplam fenolik miktarları 81KYN2 (45.77 mg GAE/g), 81KYN6 (47.55 mg GAE/g), 81KYN7 (52.16 mg GAE/g) ve 81KYN13 (46.31 mg GAE/g) genotiplerinde tespit edilirken, en yüksek toplam antioksidan miktarları 81KYN1 (29.30%) ve 81KYN2 (30.57%) genotiplerinde görülmüştür. Ayrıca, en yüksek toplam protein miktarları ise 81KYN1 (20.48 g/L), 81KYN3 (20.60 g/L) ve 81KYN5 (20.87 g/L) genotiplerinde belirlenmiştir. Çalışmada sonuç olarak, morfolojik, fizikokimyasal ve biyokimyasal özellikler açısından öne çıkan genotiplerin fonksiyonel böğürtlen üretiminde ıslah materyali olarak değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 20 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 3 |