Abalones are in the phylum Mollusca, a permanently marine phylum and they are members of class gastropoda which includes sea snails. All abalones belong in the family Haliotidae and are members of the genus Haliotis. There are approximately 70 species in the world. Abalones require excellent water quality. The pH should be around 8.0 and salinity kept stable between 32 and 35 ppt. Abalones are dioecious, having separate males and females. Abalones are highly fecund mollusk and temperate species. A mature female abalone measuring 70 to 100mm in shell length and weighing 120 to 150g, routinely release 3 to 6 million eggs per spawning. As a general rule, bloodstock abalones should be maintained in similar conditions of their living in ocean where sexually mature gravid individuals are found. Mature eggs are extruded from the gonads and released through the respiratory pores. Eggs are collected after spawning and fertilization and subsequently held for 24 to 36 hours in a static system. At the end of the larval rearing period, planktonic veliger larvae completed their development are settled on a hard substrate and metamorphose into a crawling benthic juvenile forms. Abalones require different foods at different life stages for optimal growth and development. Larval abalones do not feed, young abalones have a higher protein and energy requirements compared to the adult. They actively feed near the surface. The main purpose of this study, provide information about abalone to little known by the people of our country.
Denizkulağı baskın bir deniz filumu olan yumuşakçalar (Mollusca) filumundandır ve deniz salyangozlarını da içine alan karındanbacaklılar (Gastropoda) sınıfının üyesidir. Bütün denizkulağı türleri Haliotidae ailesinde ve Haliotis cinsinde yer alır. Dünyada yaklaşık 70 denizkulağı türü vardır. Denizkulakları kusursuz bir su kalitesine ihtiyaç duyarlar. pH 8.0 civarında olmalı ve tuzluluk 32-35 ppt arasında kalmalıdır. Denizkulağı ayrı eşeylidir, erkek ve dişi olarak ayrılır, yüksek miktarda yumurtlama verimliliği olan yumuşakçalardır ve ılıman bir türdür. Ergin bir dişi denizkulağının kabuk uzunluğu 75 ila 100 mm ve ağırlıkları 120 ila 150 g arasındadır. Bir yumurtlamada 3-6 milyon arasında yumurta bırakırlar. Genel bir kural olarak, anaç denizkulağı yumurtalı bireyleri okyanusta bulundukları ortama benzer koşullarda muhafaza edilmelidir. Olgun yumurtalar gonadlardan çıkar ve solunum gözenekleri aracılığıyla serbest kalırlar. Yumurtalar, yumurtlama ve döllenme sonrası toplanır. Hemen ardından 24-36 saat arasında durgun bir sistemde tutulur. Larval büyümenin son periyodunda gelişimini tamamlamış planktonik veliger larvalar sert yüzeye tutunur ve metamorfoz ile sürünen bentik jüvenil formlara dönüşürler. Denizkulağı optimum büyüme ve gelişme için farklı yaşam evrelerinde farklı besinlere ihtiyaç duyar. Larvalar yem almaz, genç denizkulakları yetişkin olanlara oranla daha yüksek protein ve enerji gereksinimi vardır. Aktif olarak yüzeye yakın beslenirler. Bu çalışmadaki temel amaç ülkemiz insanları tarafından az bilinen denizkulağı hakkında bilgi vermektir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | February 11, 2016 |
Submission Date | February 11, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 1 |