Research Article
BibTex RIS Cite

PATATESTE RHİZOCTONİA SOLANİ’YE KARŞI İN VİVO KOŞULLARINDA GAMA IŞINI UYGULAMASININ ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1, 148 - 159, 30.06.2017

Abstract

Dünyada ve Türkiye’de patates
üretimini sınırlayan, verim ve kalite kaybına neden olan birçok hastalık ve
zararlı bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kök boğazı nekrozu ve siyah
kabukluluk hastalığı [(Rhizoctonia solani) (telemorph: Thanatephorus cucumeris)]’dır. Yapılan
bu çalışmada Alanso patates çeşidine ait in-vitro
bitkiciklere farklı dozlarda gama ışını (22 Gy, 33Gy, 54 Gy, 57Gy, 109Gy)
uygulanmıştır. Yapılan uygulamanın Rhizoctonia solani’ye karşı etkinliğini belirlemek
amacıyla; gama ışını uygulanmış bitkilere iklim odası koşullarında R. solani inokulasyonu yapılmıştır.  R.
solani
inokulasyonu sonrasında bitkilerin canlı kalma oranları belirlenmiş
ve canlı kalan bitkilerin; yaprak sayıları, bitki boğum sayıları, bitki boyları
belirlenmiş ve kontrol grubu ile
karşılaştırılmıştır.
Sonuç olarak; en yüksek canlı kalma oranları %80
ile 22 ve 33 Gy dozlarında, en düşük canlı kalma oranı ise %30 ile kontrol
grubu ve 109 Gy dozunda belirlenmiştir. İncelenen parametrelerde en yüksek
boğum sayısı ve yaprak sayısı ortalaması 54 Gy dozunda, en yüksek bitki boyu
ortalaması 109 Gy dozunda belirlenmiştir. 

References

  • Acquaah G (2007). Principles of plant genetics and breeding. Blackwell Publishing Ltd. 584 p. United Kingdom.
Year 2017, Volume: 7 Issue: 1, 148 - 159, 30.06.2017

Abstract

References

  • Acquaah G (2007). Principles of plant genetics and breeding. Blackwell Publishing Ltd. 584 p. United Kingdom.
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Review Articles
Authors

Aslı Kara This is me

Ş. Evrim Arıcı

Publication Date June 30, 2017
Submission Date July 28, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Kara, A., & Arıcı, Ş. E. (2017). PATATESTE RHİZOCTONİA SOLANİ’YE KARŞI İN VİVO KOŞULLARINDA GAMA IŞINI UYGULAMASININ ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ. Ordu Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 7(1), 148-159.