Research Article

Kavalalı İbrahim Paşa: Avrupa Seyahati, Mısır Valiliği ve Ölümü [1845-1848]

Number: 28 March 15, 2026
TR EN

Kavalalı İbrahim Paşa: Avrupa Seyahati, Mısır Valiliği ve Ölümü [1845-1848]

Öz

İbrahim Paşa, 1845 yılında tedavi amacıyla önce İtalya’ya ardından Fransa’ya gitti. Başta Fransa Kralı Louis Philippe olmak üzere birçok soylu, devlet adamı ve aydın kişiyle görüştü. Onun şerefine davetler ve ziyafetler düzenlendi. Burada askerî, ticari birçok alanı gezme ve inceleme fırsatı buldu. İbrahim Paşa, Fransa’dan sonra İngiltere’ye gitti. İngiltere’de Londra, Birmingham, Liverpool, Manchester gibi birçok sanayi kentini ve İrlanda’yı gezdi. Kraliçe Victoria, Lord Palmerston, eski başbakanlar, bakanlar ve diğer devlet adamları ile iş insanları kendisiyle bir araya geldi. İngiltere ziyaretinde askerî okullar, limanlar, cephanelik, darphane, fabrikalar, mağazalar gibi çok çeşitli yerleri gezerek buradaki silah, gemi, modern araç gereçler ve makine-ler gibi unsurları inceleyerek bazılarını satın aldı. İbrahim Paşa, İskenderiye’ye dönmek üzerey-ken babası Mehmed Ali Paşa İstanbul’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Bir süre sonra babasının bunaması üzerine Ağustos 1848’de Mısır valiliğine atandı. Ancak İbrahim Paşa, kısa süre sonra vefat etti. Bu çalışmada söz konusu seyahatlerin ayrıntıları yanı sıra 1845-1848 yıllarında İbrahim Paşa ve Mehmed Ali Paşa’nın girişimlerinin yeni bir isyan teşebbüsüyle ya da toprak talebiyle ilgili olup olmadığı, Osmanlı ve İngiliz arşiv belgeleri ve İngiliz gazeteleri kullanılarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ethical Statement

I declare that this study is original; that I have acted by the principles and rules of scientific ethics at all stages of the study, including preparation, data collection, analysis, and presentation of information; that I have cited sources for all data and information not obtained within the scope of this study and included these sources in the bibliography; that I have not made any changes in the data used, and that I comply with ethical duties and responsibilities by accepting all the terms and conditions of the Committee on Publication Ethics (COPE). I hereby declare that if a situation contrary to my statement regarding the study is detected, I agree to all moral and legal consequences that may arise.

References

  1. 1. Arşiv Kaynakları
  2. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi (BOA)
  3. Cevdet Dâhiliye (C. DH), 35/1607; 91/4504.
  4. Divan Mühime Kalemi (DVN. MHM), 6/87.
  5. Düvel-i Ecnebiye Belgeleri (A.DVN. DVE), 19/59.
  6. Hariciye Mektubi Kalemi (HR. MKT), 20/73.
  7. Hariciye Tercüme Odası (HR. TO), 568/11; 568/15.
  8. İrade Mısır (İ. MTZ05), 12/315; 12/316, 12/355; 12/364; 12/366; 12/370; 12/371; 12/376; 12/377.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

European Political History , Late Modern Ottoman History

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 15, 2026

Submission Date

December 13, 2024

Acceptance Date

March 19, 2025

Published in Issue

Year 2026 Number: 28

Chicago
Dönmez, Ahmet, and İbrahim Özdemir. 2026. “Kavalalı İbrahim Paşa: Avrupa Seyahati, Mısır Valiliği Ve Ölümü [1845-1848]”. Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, nos. 28: 1-30. https://doi.org/10.21021/osmed.1600998.

Indexes

SCOPUS, TÜBİTAK/ULAKBİM TR DİZİN [SBVT]

INDEX COPERNİCUS [ICI], ISAM, SOBIAD and Scilit.


by.png

Unless otherwise stated, the articles published in our magazine are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) license. All authors and translators who submit texts for publication in the journal are expected to be the sole copyright holders of the submitted text or to have obtained the necessary permissions. By submitting texts to the journal, authors and translators implicitly accept that these texts will be licensed under CC BY 4.0 unless explicitly stated otherwise to the editors at the outset.